Ana SayfaGüncelKızıltepe JİTEM davası: Savcı mütalaayı hazır etmedi, duruşma ertelendi

Kızıltepe JİTEM davası: Savcı mütalaayı hazır etmedi, duruşma ertelendi

HABER MERKEZİ – 90’larda zorla kaybedilen 22 kişinin akıbetinin sorulduğu “Kızıltepe JİTEM Davası”nın bir önceki duruşmasında alınan karara göre savcı vermesi gereken mütalaayı açıklamadı. Reddi hakim talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 28 Mayıs’a erteledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 insanın zorla kaybedilmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Kızıltepe JİTEM Davası” olarak bilinen davanın 17’nci duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanıkların katılmadığı duruşmada, müşteki avukat Senem Doğanoğlu ile sanık avukatları hazır bulundu.

Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada, katılmayan avukatların mazeretleri ve heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtlar okundu.

Mesleki mazereti nedeniyle duruşmaya katılamayan müşteki avukat Erdal Kuzu tarafından verilen reddi hakim talebinin, Ankara 6’ncı Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiği açıklandı.

Ardından söz alan müşteki avukat Senem Doğanoğlu, esas hakkında beyan için süre talebinde bulundu.

Önceki duruşmada alınan karara göre mütalaa vermesi beklenen iddia makamı ise, dosyanın kapsamının geniş olduğunu söyledi ve “Dosyanın yeniden başsavcılığımıza tevdi edilerek mütalaamızı hazırlamak üzere süre talep ederiz” diye belirtti.

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, “Avukatların beyanda bulunmak için istedikleri sürenin verilmesi ve Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan sanık Mehmet Salih Kılıçarslan’ın bir sonraki celsede SEGBİS ile hazır edilmesi için ilgili Ceza İnfaz Kurumu’na yazı yazılması” yönünde karar verdi.

Bir sonraki duruşma 28 Mayıs’ta yapılacak.

Dava hakkında

Zaman Çizelgesi (Hafıza Merkezi)

20 Temmuz 2014 tarihli iddianame ile açılmış olan davada 1992-96 yılları arasında Kızıltepe’de yasadışı keyfi infaz edilen ve zorla kaybedilen 22 kişinin akıbeti soruluyor.

Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanıyorlar.


Bu dava ile daha ayrıntılı bilgilere Hafıza Merkezi’nin verileri üzerinden bakabilirsiniz: Dava Özeti, Zaman Çizelgesi ve takip edilen duruşmaların İzleme Raporları



Önceki Haber
Kayseri'de iş cinayeti: Çalıştığı inşaatın 5. katından düşen işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Datça'da açık hava müzesindeki tanrıça heykellerine saldırı