Ana SayfaGüncelKüçükçekmece’deki istismarla ilgili İHD raporu

Küçükçekmece’deki istismarla ilgili İHD raporu

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi, Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin hazırladığı raporunu açıkladı. Raporda, istismar olayının ardından çok çocuklu mahallede çocukların artık sokaktan çekildiği, mahallelinin tedirgin olduğu, diğer çocukların da yaşanan olaydan olumsuz etkilendiği bilgisi paylaşıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Küçükçekmece ilçesine bağlı Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına ve sonradan yaşanan olaylara dair hazırladığı inceleme ve gözlem raporunu açıkladı.

Yazılı açıklama ile duyurulan raporda, olayın akabinde yaşanan dezenformasyona dikkat çekilerek, “haberlerle olayın Suriyelilere yönelik bir kışkırtmaya dönüştüğü, bu kışkırtmanın ‘idam isteriz’, ‘hadım isteriz’ kampanyası ile devam ettiği” kaydedildi.

Raporda olayın ardından, genel olarak çok çocuklu ailelerin yaşadığı ve çocukların sokakta oynadığı Kanarya Mahallesi’nde çocukların sokaktan çekildiği, sokağa çıkmadıkları ya da çıkarılmadıkları ve mahallelinin tedirgin olduğu, diğer çocukların da yaşanan bu olaydan olumsuz etkilendikleri bilgisi yer alıyor.

İHD heyetinin olay yerine giderek hazırladığı rapordaki izlenimler şöyle:

  • Mahalleye girişte ilk dikkat çeken şey, akrep tabir edilen zırhlı polis araçlarının mahalle içinde dolaşmaları olmuştur. Bunun olayla alakalı olduğu düşünülmüşse de mahalle sakinlerinin verdiği bilgiye göre bu durum rutin ve bu olay evvelinde de söz konusu olan bir uygulamadır.
  • Sokaklarda çocukların yokluğu dikkat çekmiştir. Genel olarak çok çocuklu ailelerin yaşadığı ve çocukların sokakta oynadığı bu mahallede, bu olaydan sonra çocukların sokaktan çekildiği, sokağa çıkmadıkları ya da çıkarılmadıkları ve mahallelinin tedirgin olduğu, diğer çocukların da yaşanan bu olaydan olumsuz etkilendikleri bilgisi alınmıştır.
  • Mahalleli failin mahalleyi yakından bilen birisi olduğu kanaatini dile getirmiş ‘cani aramızda’, ‘çocuklarımızı ne yapacağız?’ diyerek endişesini belirtmiştir.
  • Heyetimiz mahallede çocuk oyun alanları/parkların oldukça yetersiz olduğunu da not etmiştir.
  • Mağdur çocuğun 12 aile ferdi ile beraber yaşadığı evine gidildiğinde evin ziyarete gelenler nedeniyle  çok kalabalık olduğu, bir gün evvel tedavisi tamamlanarak taburcu edilen çocuğun o kalabalık içinde evde bulunduğu, büyüklerin çocuğa acıyarak yaklaştıkları, çocuğun bu durumdan rahatsız olup dışarı çıkmak için babayı zorladığı, oyun oynamak isteğini dile getirerek ağladığı, babanın ne yapacağını bilmez durumda çocuğu sakinleştirmeye çalıştığı gözlenmiştir.
  • Kısa bir süre evvel mağdur çocuğun teşhis için emniyete götürüldüğü öğrenilmiştir.
  • Bir gün evvel Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan sosyal hizmet ve psikolog tarafından ailenin ziyaret edildiği öğrenilmiştir.
  • Ailenin psikolojik ve hukuki destek ihtiyacı olduğunu tespit eden heyetimiz, psikolojik destek yanında hukuki destek sağlanabileceğini aileye ilettikten sonra, ailenin ve çocuğun içinde bulunduğu hassas durumu gözeterek evden ve mahalleden ayrılmıştır.

Ne oldu?

İstanbul Küçükçekmeye’ye bağlı olan Kanarya Mahallesi’nde 22 Nisan’da 5 yaşındaki bir kız çocuğu cinsel istismara maruz bırakıldı.

Çocuk istismarın ardından hastanede tedavi altına alındıktan sonra taburcu edildi.

Olayın duyulması üzerine mahallede yaşayanlarca yürüyüşler gerçekleştirildi, çocukların istismardan korunması için devlet tarafından tedbirler alınması talep edildi.

İstismarın ardından çocuğun öldüğüne dair yalan haberler de dolaşıma sokuldu. Bu dezenformasyon ile olayın failinin Suriyeli olduğu, dört failin bir arada bu fiili işlediği iddiası ortaya atıldı ve olay Suriyelilere yönelik bir kışkırtmaya dönüştü. Kışkırtma ‘idam isteriz’, ‘hadım isteriz’ kampanyası ile devam etti.

Olaya ilişkin yapılan ön araştırmada, istismara ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmaya dair gizlilik kararı verildi ve yayın yasağı getirildi.

Mağdur çocuğun beyanı Çocuk İzlem Merkezinde bulunan uzman ve avukat eşliğinde alındı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aileye destek sağlanacağına dair açıklama yaptı.

Çocuğu istismara maruz bırakan saldırgan gözaltına alınmasının ardından tutuklandı.

Previous post
Meclis Başkanı Şentop’tan “Leyla Güven’i ziyaret etmeli” çağrısına yanıt
Next post
Endonezya’da 272 sandık görevlisi yorgunluktan yaşamını yitirdi