Ana SayfaGüncelLatin Amerika’da sinema ve toplumsal değişim

Latin Amerika’da sinema ve toplumsal değişim

HABER MERKEZİ – Yeni Latin Amerika Sineması’nı anlamak için temel bir referans niteliğindeki “Latin Amerika’da Sinema Ve Toplumsal Değişim” isimli eser, Dipnot Yayınları etiketiyle çıkıyor. Julianne Burton’ın yazdığı, Faik Onur Acar tarafından Türkçeleştirilen kitap 12 Nisan itibarıyla raflarda yerini alacak. Kitabın tanıtım bültenini paylaşıyoruz.

Latin Amerika’nın 60’larda ve 70’lerdeki politik atmosferini, bu dönemde tüm dünyada etkili olan 3. Dünyacılık düşüncesini, verilen devrim mücadelesini ve bu mücadelenin bir parçası olarak Yeni Latin Amerika Sineması’nı anlamak için temel bir referans niteliğinde olan bu eser, güncelliğinden hiçbir şey kaybetmediği gibi Yeni Latin Amerika Sinemasını ele alan tüm akademik çalışmalarda kullanılan temel bir kaynak olma niteliğini de devam ettiriyor.

Doğrudan politik mücadelelerin bir ürünü olan bu sinema hareketinin özneleri, verdikleri röportajlarda Marksist-devrimci bir sinemanın olanaklarını ve nasıl hayata geçirilmesi gerektiğini tartışıyor, bu arada Sovyet Devrimci Sineması ile birlikte dünya sinema tarihinde iz bırakan tek devrimci sinema hareketinin politik kaygılarını ve yönelimini dönemin politik koşullarıyla bağlantılı bir şekilde anlamamıza da olanak sağlıyor.

Halkçı bir sinema arayışı ile bütünlüklü bir toplumsal bilinç arayışının serüveni olarak da okunabilen bu kitapta sinemanın dünyayı değilse bile insanların dünyayı anlama biçimini nasıl radikal bir dönüşüme uğrattığına tanık oluyorsunuz. Latin Amerika sinemasının bu eserde anlatılan hikayesi Latin Amerika’nın sorunları üzerine genel ve açık bir politik söylem sunarak gerçekliği ve insanın bu gerçeklikle çok boyutlu ilişkisini gözler önüne seriyor.

Previous post
Kadıköy’de öldürülen kişi Zindaşti davasının firari sanığıymış
Next post
Araştırma: Elementlerin hem katı hem de sıvı olduğu yeni bir hal keşfedildi