Ana SayfaGüncelMahkemeden İmamoğlu’nun ‘veri tabanı’ işlemine ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Mahkemeden İmamoğlu’nun ‘veri tabanı’ işlemine ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı İmamoğlu’nun belediye ve bağlı kuruluşların veri tabanlarının incelenmesine yönelik genelgesiyle ilgili, AKP’li iki meclis üyesinin başvurusu üzerine mahkeme “yürütmeyi durdurma” kararı verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün ilk iş gününde ‘veri genelgesi’ yayımlayarak, İBB ve belediyeye bağlı kuruluşların elektronik veri tabanında inceleme yapmak üzere 2 müfettiş ve 3 uzman görevlendirmişti.

İmamoğlu konuyla ilgili belediyeye bağlı şirketlerden bazı bilgi ve belgeler istemişti.


İmamoğlu’dan ‘veri tabanı’ açıklaması


İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Ekrem İmamoğlu’nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Karar, iki AKP’li meclis üyesi Yüksel Akyol ve Ömer Faruk Kalaycı’nın başvurusu üzerine alındı.

Karara ilişkin ilk açıklama Twitter üzerinden CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş’tan geldi.

Başvuruyu yapan AKP’lileri eleştiren Yarkadaş şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, resmi verileri güvenceye aldırtmak için kopyalatmak istiyor, İstanbul’daki bir mahkeme “yürütmeyi durdurma” kararı alıyor. Nedir bu panik, nedir bu telaş? Ekrem başkanın işlemini durdurmak yerine, keşke ‘yürütenleri’ durdursaydınız.

Verilerin kopyalanmasının bir başka amacı da her şeyi kayıt altına almak, dışarıdan silme – yükleme gibi müdahaleleri de engellemektir. Mahkemenin kararını anlayabilmek mümkün değil. AKP hani “yargı vesayeti”ne karşıydı? Başkan, kuruma yönelik tasarrufta bulunamayacak mı?

İBB Başkanı İmamoğlu’nun verileri güvence altına alma talimatını durdurmak için mahkemeye koşan kişinin AKP’li İBB İmar Komisyonu Başkanı Yüksel Akyol olması, panik ve telaşın sebebini göstermiyor mu? Verilerde, 200 milyarlık rantın çizelgelerinin olduğunu unutmayalım.”

‘Duyum değil tespitlerimiz var’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘veri genelgesi’ne ilişkin şunları söylemişti:

“Özellikle 31 Mart ile 18 Nisan arasında ne yazık ki duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var. Bunları en sağlıklı bir şekilde kıyaslamak, verileri analiz etmek ve halkımızın çıkarını korumak adına bu işlem yapılmıştır. Kanuna uygundur, bizim öyle kozmik odayla falan işimiz olmaz. Bu devlet hafızası, bunu koruyoruz 16 milyon insan adına.”