Ana SayfaBilim ve TeknolojiNASA’nın uzay aracı Mars’ta ilk kez deprem tespit etti

NASA’nın uzay aracı Mars’ta ilk kez deprem tespit etti

HABER MERKEZİ – NASA’nın Mars’a gönderdiği InSight uzay aracı, gezegenin yüzeyinde ilk kez deprem tespit etti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geçen Kasım ayında Mars’a iniş yapan InSight uzay aracının, gezegenin yüzeyinde ilk kez deprem tespit ettiği açıklandı.

Mars’ın yüzeyi ve yeraltı katmanlarındaki sismolojik hareketlerle ilgili veri toplayan InSight, depremi 6 Nisan’da tespit etti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre deprem, Dünya ve Ay’ın dışında uzayda tespit edilen ilk yer sarsıntısı oldu.

Bilim insanları sarsıntının gezegenin katmanlarındaki bir çatlaktan ya da bir meteor çarpmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

Araştırmalar sürüyor

Araştırmanın Britanya sorumlusu Prof. Tom Pike, “Deprem bir ya da iki büyüklüğünde. Uzaklığı da 100 km civarında olabilir. Kesin veriler yok ama böyle olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Bilim insanları şimdi düşük frekanslı sensörün 14 Mart, 10 ve 11 Nisan’da kaydettiği üç diğer sinyali inceliyor. Ancak bu sarsıntıların 6 Nisan’da meydana gelenden daha düşük çaplı olduğu belirtiliyor.

Bu nedenle, InSight projesinde görevli uzmanlar, gerçek bir sismik hareketten emin olamadıklarını vurguluyor.

Fakat uzmanlar, projenin yaklaşık iki yılda tamamlanacağına dikkat çekerek bu süre içinde Mars’ta daha güçlü sinyaller kaydetme ihtimalleri olduğunu söylüyor.

Öte yandan araştırmacılar, Mars’taki depremin Apollo’nun sensörlerinin Ay’ın yüzeyinde tespit ettiği sarsıntılarla benzerlik gösterdiğini vurguladı.

1969-1977 yılları arasında Ay’a giden astronotlar, Dünya’nın uydusuna beş sismometre yerleştirmişti. Bu cihazlar, binlerce sarsıntı tespit etmişti.