Ana SayfaGüncelÖzgürlükçü Demokrasi Davası’nda iki tahliye kararı

Özgürlükçü Demokrasi Davası’nda iki tahliye kararı

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında, İshak Yasul ve Hicran Urun hakkında tahliye kararı verildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın dördüncü duruşması, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, tutuklu yargılanan gazete çalışanları Hicran Urun, Mehmet Ali Çelebi, İshak Yasul ve Reyhan Hacıoğlu’nun “örgüt üyeliği”, “örgütlerin yayınlarını basmak veya yayınlamak”, “örgüt propagandası” suçlarından cezalandırılmalarını talep etti.

Savcı ayrıca İhsan Yaşar’ın da “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını ve istenilen cezaların miktarı gereği tüm tutuklu gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme, tutuklu yargılanan isimlerden yazı işleri müdürü İshak Yasul ve editör Hicran Urun’un yurt dışına çıkış yasağı ve “adli kontrol” şartı ile tahliye edilmelerine karar verdi.

Gazetenin imtiyaz sahibi İhsan Yaşar ile editörleri Mehmet Ali Çelebi ve Reyhan Hacıoğlu’nun ise tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 28 Haziran’a erteledi.

Dava hakkında

Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018 tarihinde kayyum atanmış, 8 Temmuz 2018’de çıkarılan KHK ile de kapatılmıştı. Kayyum atandıktan sonra yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu altı gazeteci tutuklanırken, 14 kişi hakkında dava açılmıştı.

12 Eylül 2018 tarihinde görülen davanın ilk duruşmasında gazete çalışanı Pınar Tarlak tahliye edilmişti.

İddianamede, 14 gazeteciye “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.

67 sayfalık iddianamenin 52 sayfası gazetenin Afrin’e yönelik operasyonun başladığı tarihten sonra sayfalarında yer verdiği haberlerden oluşuyor.

İddianamede gazetede editör, yazı işleri müdürü, imtiyaz sahibi, gazete dağıtımcısı, idari ve mali sorumlu olarak çalışmak da suçlama konusu. İddianamede haberler hakkında “sözde haber” ifadesi kullanılması da dikkat çekiyor.

Davada tutuklu olan gazetecilerin isimleri şöyle: Mehmet Ali Çelebi (Editör), Reyhan Hacıoğlu (Editör), İhsan Yaşar (İmtiyaz Sahibi).

Tutuksuz yargılanan gazete çalışanları ise şöyle: İshak Yasul, Hicran Urun, Pınar Tarlak, Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Önder Elaldı, Mizgin Fendik, Ramazan Sola, Yılmaz Yıldız.




Önceki Haber
Şener Özmen sergisi: "Yeni Bir Umutsuzluk"
Sonraki Haber
Açlık grevleri: Tutuklu yakınlarından destek eylemleri