Ana SayfaGüncelRabia Naz’ın ailesinin avukatı: ‘Gizlilik’ kararı kasten öldürme suçlarında alınır

Rabia Naz’ın ailesinin avukatı: ‘Gizlilik’ kararı kasten öldürme suçlarında alınır

HABER MERKEZİ – Giresun’un Eynesil ilçesinde 11 yaşındayken şüpheli şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma dosyasına ‘gizlilik’ kararı getirildi. Vatan ailesinin avukatı, bu kararın ‘kasten öldürme’ suçlarında getirildiğini belirterek, “İntihar yaftalaması dosyadan uzaklaştırılıyor” dedi.

Giresun Eynesil’de evinin önünde 11 yaşındayken şüpheli şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın ailesinin avukatı Emel Bodur Kılıç, 22 Nisan 2019 tarihinde soruşturma dosyasına ‘gizlilik’ kararı getirildiğini açıkladı.

bianet’ten Ayşegül Özbek’e konuşan Bodur Kılıç, karara ilişkin “Gizlilik kararı verilirken soruşturmanın selameti dikkate alınır. Dosyadaki bilgi ve belgelerin yayınlanması, kimi zaman soruşturmayı tehlikeye düşürebilir. Yani soruşturmanın ehemmiyeti açısından gizlilik kararı verilmesi kanuna uygun” değerlendirmesinde bulundu.

‘İntihar yaftalamasından uzaklaşılıyor’

Bodur Kılıç, bu kararın çoğunlukla ‘kasten öldürme’ suçunda verildiğine dikkat çekti.

“11 yaşındaki hayat dolu bir çocuğa çirkin bir şekilde intihar kelimesini yakıştırmaya çalışmışlardı. Ama gelinen aşama gösteriyor ki, intihar olarak nitelendirilen bir soruşturmada gizlilik kararı alınamaz. Gizlilik kararı ancak kasten öldürme, cinayet dosyalarında alınabilir. Bunun için de intihar yaftalamasının dosyadan uzaklaştırılmaya başladığını yorumlayabiliriz.”

‘Keşif CD’si bize verilmedi’

Gizlilik kararının gerekçesine ilişkin kendilerine ayrıntılı bir bilgilendirme yapılmadığını belirten avukat, “Burada bizim için önemli olan husus şu. Adli Tıp Kurumu skandaldan öte bir rapor vermişti. Hiçbir soruyu, hiçbir talebi cevaplandırmamıştı. Bununla ilgili olarak özel mütalaalar alacağız” dedi ve ekledi:

“Bunun için de en önemli delil olan otopsi raporu ve keşif CD’sini istedik. Gizlilik kararından önceydi bu talebimiz. Bu nedenle gizliliği ihlal eden bir duruma sokmuyor. Kaldı ki kanunen bilirkişi raporları gizlilik kapsamında olmuyor. Keşif CD’si de bilirkişi raporunun bir dayanağı. Ancak bu talebimizi reddetti Savcılık. Avukatlar olarak red gerekçesini yazılı bir şekilde sorduk, henüz bir cevap alamadık.”

Ne olmuştu?

Giresun’un Eynesil ilçesinde 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde yaralı halde bulunmuştu.

Hastaneye kaldırılan çocuk yaşamını yitirirken, ölüm sebebinin intihar ya da yüksekten düşme olduğu öne sürülmüştü. Ancak hazırlanan adli tıp raporunda ölümün yüksekten düşme değil, ‘bedensel travma’ sonucu gerçekleştiğine yer verilmişti.

Aile de çocuklarına otomobil çarptığını, yaralı halde evin önüne bırakıldığını söylemişti. Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan, “Kızım trafik kazası geçirmiş. Ama geçirdiği trafik kazası ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü” demişti.

Şaban Vatan, ağabeyi Muhammet Vatan’ın şikayeti üzerine savcılığın talimatıyla Mart ayında akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatri servisine sevk edilmişti.

Muhammet Vatan, kardeşinin kendisini öldürmekle tehdit ettiğini ileri sürerken, Şaban Vatan ağabeyinin “para karşılığında Rabia Naz Vatan’ın ölümünü örtbas etmeye çalışmakla” suçluyor.

Giresun Sulh Ceza Mahkemesi, Rabia Naz Vatan’ın ölümünü araştıran baba Şaban Vatan’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığını tespit edilmesini istemişti. Karara göre Şaban Vatan, Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne gözlem altında tutulma kararı kesinleşti. Karara tepki gösteren baba Vatan, “Bu resmen adaletsizliktir” diye konuşmuştu.

Son olarak Şaban Vatan’ın yaptığı “müfettiş incelemesi yapılması” başvurusu sonrası Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Rabi Naz’ın ölümüne ilişkin inceleme başlatılmıştı.