Ana SayfaGüncelRecep Hantaş’ın öldürüldüğü anın tek tanığı: İkaz yapılmadı

Recep Hantaş’ın öldürüldüğü anın tek tanığı: İkaz yapılmadı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da polis kurşunuyla vurulan Recep Hantaş’ın ölümüne dair valilik tarafından yapılan açıklamaya tepki gösteren Hantaş’ın ağabeyi, “Polisin bize anlattığı açıklama ile valilik açıklaması birbirini tutmuyor” dedi ve ekledi: “Sizin üzerinize koşuyorsa eğer, nasıl ensesinden vuruluyor anlamıyorum.” Hantaş’ın öldürüldüğü anın tek tanığı olan R.Y. de “Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan silah sesleri geldi” ifadeleri kullandı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Sümerpark civarında, 14 Nisan Pazar günü sabah saatlerinde 20 yaşındaki Recep Hantaş polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirdi.

Hantaş’ın cenazesi polis ablukası altında sadece aile bireyleri tarafından toprağa verildi.

Diyarbakır Valiliği, Hantaş’ın “‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle” vurulduğunu duyururken, olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen iki polisten biri tutuklandı, diğeri ise ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

Recep Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş ise kardeşinin vurulması ile Diyarbakır Valiliği açıklaması arasında çelişkiler olduğunu söylüyor.

“Ensesinden nasıl vurulur?”

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e konuşan ağabey Hantaş, polisin kendilerine kardeşinin ‘yanlışlıkla vurduğunu’ söylediğini aktarıyor:

“Kardeşimin durumuyla ilgili bilgiyi otopsi işleminden sonra verdiler ve polis bize Recep ile arkadaşı parkta otururken gelen bir ihbar üzerine operasyon yapıldığını, o sırada yanlışlıkla Recep’ i vurduklarını söyledi.”

Efe Hantaş, kardeşinin polisin üzerine doğru koştuğu sırada vurulduğu iddiasına da inanmadığını vurgulayarak, “Polis bize anlattığı açıklama ile valilik açıklaması birbirini tutmuyor. Kardeşim parkta oturuyormuş. Nasıl maskeli oluyor, sizin üzerinize koşuyorsa eğer, nasıl ensesinden vuruluyor anlamıyorum” diyor.

“Amacınız uyarmaksa neden kafasına sıktınız?”

Kardeşinin vücudunda dört kurşun yarası olduğunu söyleyen Efe Hantaş, “Bir kurşun sıkarsan etkisiz hale gelir ama iki kurşunu kafasından birini göğsünden birini bacağından yemiş. Eğer amacınız uyarmaksa neden kafasına sıktınız” diye de soruyor.

Kardeşinin daha önce de polis tarafında sık sık kimlik kontrolüne tabi tutulduğunu söyleyen Efe Hantaş, valilik açıklamasında Recep Hantaş’ın UYAP sorgusunda ‘hırsızlık’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘yaralama’ ve ‘konut dokunulmazlığı’ gibi suçlardan çok sayıda kaydı olduğu öne sürülmesine de tepkili.

Efe Hantaş, kardeşinin hurdacılık yaptığını, kendisine getirilen hurdalar arasında zaman zaman hırsızlık mallarının çıktığını, bu yüzden hırsızlık şüphesiyle gözaltına alındığını belirtiyor.

“Kardeşim hurdacılık yapardı, hurdaya çıkardı, Birkaç defa ona hurda getirenler hırsızlık malları getirmiş. Bu yüzden hırsızlık şüphesiyle gözaltına alındı. Ama terörle ilgili hiçbir dosyası ya da bağlantısı yok. Bize gelen bilgiye göre terörle bağlantısı olduğunu iddia ettikleri ve gözaltına aldıklarını söyledikleri R.Y. isimli şahıs da serbest bırakılmış. O şahsı tanımıyorum ama, açıklamada onun terörle bağlantısı olduğunu iddia etmişsiniz, madem öyle onu neden serbest bırakıyorsunuz?”

Recep Hantaş / Fotoğraf: MA

Olayın tek tanığı: Herhangi bir ikaz yapılmadan ateş açıldı

Recep Hantaş’ın öldürüldüğü anın tanığı olan ve olay yerinde polislerce gözaltına alınan R.Y. isimli kişi ise alınan savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre serbest bırakıldıktan sonra Recep Hantaş için kurulan taziyeye giden kağıt toplayıcısı R.Y., yaşananları Hantaş ailesine anlattı:

“Dinlenmek için parka gittik. Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan silah sesleri geldi. Ben refleks ile oturduğumuz bankın altına uzandım. Recep de panikleyerek koştu. O arada ayağından vurularak yere düştüğünü gördüm. Ondan sonra ne olduğunu bilmiyorum. Çok fazla silah sesi geldi. Daha sonra gözaltına alındım. Ambulans geldi, ancak parka alınmadı. Recep’in cenazesi üç saat boyunca yerde kaldı.”

Valilik ne demişti?

Diyarbakır Valiliği’nin Recep Hantaş’ın ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti.

“14.04.2019 günü saat 03.20 sıralarında Diyarbakır ili Yenişehir ilçesi Sümer Park içerisine yüzleri maskeli 2 şahsın girdiği yönünde alınan 155 ihbarına istinaden ekiplerimizce park içerisinde yapılan araştırma sırasında 2 şahsın görevlilerimizin üzerine doğru koşarak gelmesi üzerine ‘dur’ ihtarı yapılmış, ihtara uyan R.Y. isimli şüpheli şahıs teslim olmuş ancak diğer şüpheli şahıs R.H. kaçmaya devam etmiş, durması için uyarı atışı yapılmış ancak şüpheli şahıs durmamış ve vurularak etkisiz hale getirilmiştir.

“R.H. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından çok sayıda kaydı olduğu anlaşılmıştır.

“R.Y. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda Pkk/Kck Terör Örgütüne Üye olmaktan, şahıs iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, kasten yaralama, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma, kayıp şahıs ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçlarında kaydının olduğu anlaşılmıştır.

“Olay yerinde yapılan incelemede; Maktülün yakınında 1 adet Kuru Sıkı Tabanca, Boş Kovanlar, Nüve ve Gömlek parçaları elde edilmiştir.”


Diyarbakır’da polis bir kişiyi öldürüp ‘yanlışlıkla oldu’ dedi, aile inanmıyor: Tehdit edilmişti

Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Bir polis tutuklandı, Valilik’ten açıklama

Previous post
Güven'in eylemi 160'ıncı gününde, hukukçulardan 'çözüm bulunsun' çağrısı
Next post
Zihinsel engelli kadını cinsel saldırıya maruz bırakan iki erkek beraat etti