Ana SayfaDünyaS-400 gerilimi: ABD, Türkiye’ye yapılan F-35 teçhizatı teslimatını askıya aldı

S-400 gerilimi: ABD, Türkiye’ye yapılan F-35 teçhizatı teslimatını askıya aldı

HABER MERKEZİ – Pentagon, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’dan teslim alma konusunda vazgeçmemesi üzerine Türkiye’ye yapılan F-35 teçhizatı teslimatının askıya alındığını bildirdi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçakları projesiyle bağlantılı ekipman sevkiyatını durdurduğunu bildirdi.

Reuters’ın konuyla ilgili bilgisi olan iki kaynağa dayandırdığı özel haberine göre, ABD’li yetkililer Türkiye’deki mevkidaşlarına Ankara’nın F-35 savaş uçaklarının teslimine hazırlık için gereken F-35 bağlantılı ekipmanı alamayacağını bildirdi.

İlk somut adım

Söz konusu gelişme, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından da doğrulandı.

Bakanlık Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, “Türkiye’nin S-400 teslim almaktan vazgeçtiğine ilişkin net bir karar beklenirken, F-35’lerin operasyonel kapasitesiyle bağlantılı teslimat ve faaliyetler askıya alınmıştır. Türkiye ile bu önemli konudaki diyaloğumuz ise sürmektedir” diye konuştu.

ABD’nin aldığı bu karar, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına karşılık olarak ABD’den gelen ilk somut hamle olma özelliğini taşıyor.

F-35 savaş uçakları ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretiliyor. Türkiye de savaş uçağının bazı parçalarını tedarik ediyor.

Öte yandan ABD’nin F-35 kararının, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı Washington’da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye F-35 projesinin neresinde?

Türkiye F-35 savaş uçaklarının yakıt deposu, iniş takımları ve kokpit gösterge ekranı gibi parçalarını üretiyor.

Reuters haber ajansı geçtiğimiz hafta ise Washington’un Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarıp çıkarmama seçeneğini incelediğini duyurmuştu.

F-35’in karmaşık üretim süreci ve ABD’nin bakış açısına ilişkin bilgisi olan kaynaklar geçtiğimiz hafta Ankara’nın F-35 projesindeki rolünün yerinin doldurulabileceği mesajını vermişti.

Ankara ne diyor?

ABD’den ardı ardına gelen açıklamalara rağmen Ankara, Moskova ile yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşması için “Her şeyi bitmiştir” diyor.

Öyle ki S-400’lerin bu yılın sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor.

Son olarak yerel seçimler öncesinde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim S-400’le ilgili bir geri dönüşümüz söz konusu değil” demişti.