Ana SayfaGüncelSeçim sonrası: Oylar yeniden sayılıyor, tartışmalar sürüyor

Seçim sonrası: Oylar yeniden sayılıyor, tartışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin yerel yönetimlerini belirlemek için 31 Mart’ta sandığa gitmesinin ardından YSK’nin açıkladığı verilere göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu kazanırken, AKP’nin itirazı üzerine İstanbul’un kimi ilçelerinde sayım yapıldı, 15 ilçesindeyse geçersiz oyların yeniden sayılması kararı alındı. Diğer yandan HDP, Muş’taki oylama sonuçlarında ‘hile yapıldığını’ belirterek itirazlarını sürdürüyor. Başta bu gelişmelere ilişkin yaşanan tartışmaları ve diğer gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


19:59 | İstanbul’un 15 ilçesinde daha geçersiz oylar yeniden sayılacak

İstanbul İl Seçim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için kullanılan ve geçersiz sayılan oyların yeniden sayımını reddeden ilçe seçim kurulları kararlarını kaldırdı.

AKP’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu’nun kararıyla İstanbul’daki 15 ilçede daha geçersiz sayılan oylar yeniden sayılacak.

Alınan yeni karar gereğince de eğer bir torbada hem geçerli hem geçersiz oy varsa, o torbadaki bütün oylar sayılacak.

Karara göre yeniden sayımın yapılacağı ilçeler şöyle: Küçükçekmece, Üsküdar, Sultangazi, Kağıthane, Avcılar, Güngören, Şişli, Arnavutköy, Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Pendik, Bahçelievler, Sancaktepe.

Geçersiz oyların sayımının bittiği yerler ise şu şekilde: Eyüp, Adalar, Şile, Büyükçekmece, Bakırköy, Başakşehir, Fatih, Sarıyer, Bayrampaşa, Beykoz, Ümraniye, Esenyurt, Zeytinburnu, Ataşehir, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Esenler, Tuzla, Maltepe, Sultanbeyli ve Kadıköy (sadece 44 sandık).

Öte yandan Çatalca, Silivri, Kartal ve Çekmeköy’de oyların tamamının sayılmasına karar verilmişti.


19:35 | YSK kararı: Kırklareli’de oylar yeniden sayılacak

Kırklareli’de, İl Seçim Kurulu’nun oyların yeniden sayılmasına gerek olmadığı yönündeki kararı YSK tarafından kaldırıldı.

MHP’li aday Derya Bulut’un itirazı üzerine YSK’nin aldığı karar uyarınca Kırklareli’de bulunan toplam 170 sandıktaki tüm oylar yeniden sayılacak.

Kesin olmayan resmi sonuçlara göre Kırklareli’de adayların aldığı oy sayısı şöyle:

  • Bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu: 17 bin 176
  • MHP adayı Derya Bulut: 16 bin 928
  • CHP adayı Mehmet Tuna Soykan: 9 bin 674

YSK’nin kararının ardından Mehmet Siyam Kesimoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kırklareli halkının 31 Mart günü verdiği karara sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.


18:50 | Bilgen: MHP bu kez Kars’taki seçimlerin iptali için başvurdu

MHP, Kars’ta yerel seçimlerin iptali için başvuruda bulundu.

Söz konusu gelişmeyi, kesin olmayan resmi sonuçlara göre kentteki seçimleri kazanan HDP eş başkan adaylarından Ayhan Bilgen duyurdu.

MHP’nin itirazı üzerine geçtiğimiz gün 167 sandıkta yeniden sayım yapılmış, HDP’nin oyları artmıştı.

HDP’nin oyu 11 artarak 12 bin 192’ye yükselirken, MHP’nin oyu ise 30 azalarak 10 bin 954’e gerilemişti.


18:30 | MHP’nin itirazı üzerine: Gülnar’daki seçimin iptal kararı kaldırıldı

CHP’nin itirazı üzerine Mersin’in Gülnar ilçesindeki seçimlerin iptali yönünde İlçe Seçim Kurulu tarafından alınan karar, İl Seçim Kurulu’nca kaldırıldı.

Karar, MHP’nin yaptığı itiraz üzerine İl Seçim Kurulu’nun yaptığı toplantı sonucunda verildi.

Önceki iptal kararı, CHP Gülnar İlçe Örgütü’nün Saadet Partisi adayı Ercan Şahin’in yasal süre içerisinde kamu görevinden istifa etmediği gerekçesiyle yaptığı itiraz nedeniyle alınmıştı.

Kesin olmayan resmi sonuçlara göre seçimlerde MHP adayı Alpaslan Ünüvar 8 bin 760 oy alırken, onu sırasıyla 7 bin 840 oy alan CHP adayı Mehmet Kale, bin 83 oy alan İYİ Parti adayı Ahmet Sarı, 67 oy alan Saadet Partisi adayı Ercan Şahin, 34 oy alan DSP adayı Mustafa Kemal Tekin ve 19 oy alan BTP adayı Mustafa Olcay izlemişti.


17:39 | CHP, YSK hakkında suç duyurusunda bulunacak

CHP, seçim sonrası hukuka aykırı kararlar aldığı iddiasıyla YSK Başkanı Sadi Güven ve YSK üyeleri hakkında Yargıtay ve Danıştay’a suç duyurusunda bulunacak.

Açıklamayı yapan CHP PM üyesi Haluk Pekşen, Güven’in 3 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Maddi gerçeklerin ortaya çıkarılması yönünde çalışmalar sürüyor” demesini eleştirerek bunun Seçim Kanunu’nda yer almadığını ve hukuki dayanağının olmadığını söyledi.

Pekşen, ‘maddi gerçeği ortaya çıkarma’ açıklamasının sadece sandık ve seçim güvenliğinin değil, tümüyle hukuk güvenliğinin ortadan kaldırıldığının ‘açık bir ikrarı’ olduğunu söyledi.


17:30 | İlçe seçim kurullarına itiraz süreci sona erdi

31 Mart yerel seçimlerinin ardından ilçe seçim kurullarına itiraz süreci saat 17.00 itibarıyla sona erdi.

İtirazlar, il seçim kurullarına yapılabilecek.


17:20 | AKP Ankara’da yeniden itiraz edecek: “Özhaseki’nin oy artışı beklentilerimizi karşılamaktan uzak”

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, Ankara’daki yerel seçim sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Seçime Cumhur İttifakı’nın AK Partili adayı olarak giren Sayın Mehmet Özhaseki’nin oyları 1805 arttı. Bu, bizim beklentilerimizi karşılamaktan uzak bir sonuç” diye konuştu.

Şahin, Ankara’da 25 ilçe için İl Seçim Kurulu’na başvuracaklarını söyledi ve olumlu yanıt gelmemesi takdirde başvuruyu YSK’ye taşıyacaklarını bildirdi.

Şahin’in aktardığına göre AKP’nin talebi, geçersiz oyların sayılması ile usulsüzlüklerin incelenmesinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi için bütün oyların yeniden sayılması yönünde.


17:10 | “Aradaki fark 19 bin 552 oy” diyen İmamoğlu’ndan İBB çalışanlarına çağrı

Fotoğraf: AFP

Ekrem İmamoğlu, 11 ilçede geçersiz oyların sayımının sonlandığını, Binali Yıldırım ile arasındaki oy farkının 19 bin 552 olduğunu aktardı.

“Yaptığımız simülasyona göre 18 – 20 bin fark korunarak süreç tamamlanacak” diyen İmamoğlu’nun bildirdiğine göre iki adayın aldıkları oy sayısı şöyle:

  • İmamoğlu: 4.171.475
  • Yıldırım: 4.151.923

Öte yandan İmamoğlu, süreci yönetmesi için bir kez daha YSK’ye çağrıda bulundu, İBB çalışanlarına ise “İstanbul’a hizmet dönemi başlayacak” sözleriyle seslendi.

“Yardım desteği verirken de kim olduğuna bakmayacağız. Bu şehrin vicdanlı, ahlaklı, normalleşen bir yönetime ihtiyacı var. Bir çağrı da İBB çalışanlarıma. “Şu kişiye, şu gruba çalışıyorum, şu vakıflara, cemaatlere hizmet ediyorum”, bitti o iş. Bana niye hizmet edeceksiniz Allah aşkına? İstanbul’a hizmet dönemi başlayacak.”


15:54 | CHP’li vekil Çelebi: Üsküdar’da 875 oy daha İmamoğlu lehine, fark 20 bin 40

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Üsküdar’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun hanesine 875 oy yazıldığı bilgisini verdi.

Çelebi’nin aktardığına göre İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkı şu an için 20 bin 40.


15:35 | İmamoğlu: Sonuç değişmeyecek

Ekrem İmamoğlu yeniden oy sayımının kısmen sona erdiğini ve rakibi Binali Yıldırım’la arasındaki farkın 20 bin civarında olduğunu söyledi.

Güngören’de gazetecilere açıklama yapan İmamoğlu, “sonuç değişmeyecek” dedi ve ekledi:

“Zaman geçiyor ve İstanbul hizmet için bekliyor. Biz de işimize bir an önce başlamak istiyoruz. Umarım en kısa sürede çözülür.”


15:30 | AKP’li Yavuz’dan İstanbul’daki oy sayımına ilişkin açıklama

Fotoğraf: DHA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’da devam eden oy sayım süreciyle ilgili açıklama yaptı.

CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP adayı Binali Yıldırım arasındaki farkın 19 bine gerilediğini söyleyen Yavuz, düzeltilen oyların sisteme girilmekte olduğunu aktardı.

Yavuz, “1 Nisan’dan itibaren 530 sandıktaki güncelleme sonucu AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109’dur. 5 bin 857 sandıkta geçersiz oylar sayıldı, bunun bin 641 adetinin AK Parti lehine olduğu anlaşıldı. Bu kadar oy düzeldi, daha düzelteceğimiz oylar var” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de bu açıklamadan bir saat önce oy farkının 19 bin 651 olduğunu belirtmişti.


15:12 | HDP: Maçoğlu’nun mazbatası bir an evvel verilmeli

HDP’nin Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediyesi Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoglu’na “güvenlik” gerekçesiyle halen verilmeyen mazbataya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Dersim’de kayyum giderayak yolsuzlukları örtbas etmek için mi vermiyor?” başlığıyla yapılan açıklamada, Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun mazbatayı seçilen belediye başkanına vermemesinin herhangi bir izahı bulunamayacağını belirtti.

Önlü, “Dersim halkının kararına saygı duyulmalı ve mazbata bir an evvel Sayın Mehmet Fatih Maçoğlu’na verilmelidir” dedi.

Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Maçoğlu’na mazbatasının 5 Nisan Cuma günü yani yarın verileceği duyuruldu.

Kurul tarafından yapılan duyurunun ardından Maçoğlu, “Bizim açıklamamızdan sonra bir duyuru yapmışlar, yarın sabah 9:30’da mazbatayı vereceklerini açıklamışlar. Yani ‘bugün git, yarın gel’ diyorlar” diye konuşmuştu.


15:05 | Akşener: AKP ve seçim kurulları, Balıkesir’de üç maymunu oynuyor

İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin başta Balıkesir’de olmak üzere birçok merkezde yaptıkları itirazların reddedilmesine tepki gösterdi.

Akşener, “İYİ Parti’nin; Balıkesir’de büyükşehir ve ilçelerinde, Uşak’ta merkez ilçede, Manisa’nın Şehzadeler, Köprübaşı ve Yunus Emre ilçelerinde, Isparta’nın Gelendost ilçesinde, Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde ve sonuç tutanaklarında hatalar tespit edilen yerlerdeki itirazlarını reddeden hukuksuzluğu size şikayet ediyorum” dedi ve şöyle devam etti:

“İstanbul ve Ankara’da, sonucu değiştirmeyecek oranlara ısrarla itiraz eden iktidar partisi ve bu itirazları anında işleme koyan kurullar, Balıkesir’de üç maymunu oynuyor.”


14:27 | Dargeçit’te AKP dışındaki partilere ret: Fotoğraflı itiraz ‘somut dayanaktan yoksun’ addedildi

Mardin’in Dargeçit ilçesinde HDP, CHP, İYİ Parti ve bağımsız aday Yahya Akkaya tarafından 77 sandığın yeniden sayımı için fotoğraf ve tutanaklar sunularak yapılan itiraz başvurusu “somut dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 1001-1076 no’lu sandıklar arasında bulunan sandıklara ilişkin yapılan itiraz başvurusunda, “Geçersiz oyların sonucu etkileyecek düzeyde olması ile beraber tutanaklarda partilerinin sandık kurulu üyelerinin imzalarının olmaması ve tutanakların polis tarafından doldurulduğunun fotoğrafla kayıt altına alınması” ifadelerine yer verilmişti.

Kurul, partilerin itiraz dilekçelerinde sunduğu ve bir polisin açık bir şekilde tutanak doldurduğu görülen fotoğrafa ilişkin ise Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Öte yandan, AKP Dargeçit İlçe Başkanlığı tarafından meclis üyeliği tutanaklarına ilişkin yapılan başvuru kabul edildi.

AKP’nin itirazı üzerine yapılan incelemede, AKP’ye verilen 150 oyun İYİ Parti’ye, HDP’ye verilen 56 oyun ise bağımsız adaya yazıldığının tespit edildiği belirtilerek, düzeltilmesine karar verildi.


14:20 | CHP’li Şeker İstanbul’da son durumu paylaştı: Oy farkı 19 bin 651

AKP’nin itirazı üzerine İstanbul’un bazı ilçelerinde geçersiz oyların, bazılarında ise tüm oyların yeniden sayılması işlemi sürüyor.

CHP Milletvekili Ali Şeker, İstanbul genelindeki son durumu Twitter hesabından paylaştı.

Buna göre,

  • Ekrem İmamoğlu: 4.171.441
  • Binali Yıldırım: 4.151.790

CHP’li Şeker, İmamoğlu lehine 19 bin 651 oy farkı olduğunu belirterek, “İstanbul genelinde sonuca etki edecek bir değişiklik yok” dedi.


14:14 | Maçoğlu’nun mazbatası ‘güvenlik’ gerekçesiyle verilmedi

TKP’nin adayı olarak girdiği yerel seçimde Dersim Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu’na mazbatası verilmedi.

Karara tepki göstererek belediye binası önünde bir basın açıklaması yapan Maçoğlu, “Merkez ilçe seçim kurulu başkanı, ‘hem güvenlik gerekçesiyle hem de personel eksikliği, yetersizliğinden dolayı mazbatayı vermeyeceklerini’ söyledi” diye belirtti ve ekledi:

“Güvenlik gerekçesinin ne olduğunu sorduğumuzda ‘Size açıklayamayacağım bir nedenden ötürü’ yanıtını verdi.”

Maçoğlu, “açıklanmayacak güvenlik gerekçesi”ne dair ise ayrıntı verilmediğini kaydetti.

Daha sonra BBC Türkçe’ye de konuşan Maçoğlu, “Bizim açıklamamızdan sonra bir duyuru yapmışlar, yarın sabah 9:30’da mazbatayı vereceklerini açıklamışlar. Yani ‘bugün git, yarın gel’ diyorlar” dedi.


14:06 | Tatvan ve Akdeniz’de HDP’nin talebi reddedildi, itirazlar İl Seçim Kurulu’na taşındı

HDP Mersin İl Örgütü’nün, Akdeniz’de CHP adayı Sabit Yelkovan’ın adaylık koşullarını sağlamadığı gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz reddedildi. İtirazın reddi üzerine HDP bu kez İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

Adliye önünde açıklamalarda bulunan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Akdeniz seçimlerinde yaşanan hukuksuzluğun bizler burada takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

HDP Akdeniz Belediye Eş Başkan adaylarından Reşat Aşan ise, partilerine verilen sekiz bin oyun reddedildiğini belirterek şu açıklamada bulundu:

“İlk açıklanan Akdeniz Belediye Eş Başkan adayımız olan Alaeddin Erdoğan’ın adaylığının reddedilmesi seçim süresi ve sonrasında bu hukuksuzlukların devam edeceğinin bir göstergesiydi. Bugün seçilme yeterliliği olmayan bir adayın başvurusunun kabul edilmesi ve bugüne kadar gelmesinin bir nedeni var. İktidar da dahil olmak üzere herkes Akdeniz’i bizim alacağımızı biliyordu. Nitekim öyle oldu 8 bini aşkın oyumuz iptal edildi. Ancak birileri bir partinin adayını kendileri için ikinci bir B planı olarak gördü. Eğer oylarımız iptal edilmeseydi bugün iktidarın yapacağı şey Sabit Yelkovan’ın seçilme yetersizliği sebebiyle seçimi iptal edecekti ki bu özel bir projedir. Türkiye’de oluşan birlikteliğe bazıları Akdeniz’de izin vermiyor.”

İl Seçim Kurulu’nun saat 15.00’e kadar karar vermesi bekleniyor.

Akdeniz’de kesin olmayan resmi sonuçlara göre AKP adayı Mustafa Muhammet Gültak, HDP’nin eş başkan adaylarından 3 bin 815 oy daha fazla toplayarak seçimleri önde tamamlamıştı.

Öte yandan Bitlis’in Tatvan ilçesindeki yerel seçimde geçersiz sayılan 2 bin 276 oyun tekrar sayılması için İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itirazın reddedilmesinden sonra HDP, aynı gerekçeyle İl Seçim Kurulu’na itiraz etti.

HDP ile AKP arasında Tatvan’da sadece 275 oy farkı var.


13:48 | CHP Grup Başkanvekili: Tüm sandıklar sayılsa bile 13 bin farkla Ekrem İmamoğlu alıyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul’daki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde yeniden sayılan oyların sonucu değiştirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan Özel, “Tüm sandıklar sayılsa bile 13 bin farkla İstanbul’u Ekrem İmamoğlu alıyor” dedi.

Özel, sandık sayım sonuçlarına ilişkin hesaplamalarını da şöyle açıkladı:

“Şimdiye kadar yaptığımız tespitlere göre, sayım kararı alınan her 5 sandıkta Binali Yıldırım lehine 1 oy çıkıyor. Seçim kurulları, İstanbul’daki bütün sandıkların sayılmasına karar verse bile Binali Yıldırım’ın en fazla 6 bin oy alacağı görünüyor. Hesaplamalarımıza göre, tüm sandık sayım sonuçlarına göre bile İstanbul’u 13 bin farkla Ekrem İmamoğlu alıyor.”


13:45 | AKP’nin YSK temsilcisi: İstanbul’da 19 bin oy farkı var

AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel, A Haber televizyonuna konuştu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre “İstanbul’da şu anda 19 bin oy farkı var, 29 binden düştü” diyen Özel, sandıkların tamamının sayılması halinde, AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın kazanacağını öne sürdü.

İki dönem CHP’de milletvekilliği yapan gazeteci Barış Yarkadaş ise yapılan son sayımlara göre CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun 20 bin 39 oy farkıyla AKP’li rakibi Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu belirtmişti.


12:23 | Urfa Viranşehir’deki sonuçlara HDP’den itiraz

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yapılan yerel seçimlerde AKP’nin adayı Salih Ekinci’nin aldığı 37 bin 330 oya karşılık, 36 bin 573 oy alan HDP eşbaşkan adayları Hıdır Oktay ve Roza Yazmacı seçim sonuçlarına itiraz etti.

Geçersiz sayılan 6 bin 607 oy olduğunu belirten Oktay ve Yazmacı, sayımın yenilenmesi talebiyle İlçe Seçim Kurulu’na müracaat etti.

İlçe Seçim Kurulu’ndan ret cevabı alan HDP’liler bugün İl Seçim Kurulu’na başvurdu.


12:20 | İstanbul’da son durumu paylaşan CHP’li Karabat: “Farkın kapanmayacağı çok açık”

İstanbul’da oyların yeniden sayımı sürerken oy sayımına ilişkin anbean bilgileri paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, elindeki son verileri paylaştı.

Karabat Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Şu ana kadar aldığımız sonuçlar farkın kapanamayacağını açıkça gösteriyor” dedi.

Karabat’ın paylaşımına göre sayımı biten ilçelerde partilerin lehine eklenen oylar şu şekilde:

  • Bayrampaşa: AKP: 85, CHP: 28
  • Fatih: AKP: 250, CHP: 78
  • Sarıyer: AKP: 196, CHP: 77
  • Büyükçekmece: AKP: 72, CHP: 36
  • Başakşehir: AKP: 95, CHP: 34
  • Bakırköy: Sayım 258 farkla Ekrem İmamoğlu lehine sona erdi

Karabat’ın paylaşımına göre sayımın devam ettiği ilçelerdeki son durum da 12:20 itibari ile şöyle:

  • Ataşehir: 160 sandıkta AKP’ye 22, CHP’ye 10 adet oy eklendi
  • Esenyurt: 650 sandıkta AKP’ye 247 oy, CHP’ye 160 oy eklendi
  • Tuzla: 138 sandıkta AKP’ye 27, CHP’ye 4 oy eklendi
  • Çatalca: Son sayıma göre AKP’ye 13, CHP’ye 6 oy eklendi
  • Kartal: 35 sandıktaki sayım sonucunda AKP’ye 0 (sıfır) oy yazılırken, CHP’ye 10 oy eklendi
  • Bağcılar: 123 sandıkta AKP’ye 29 oy yazılırken, CHP’ye 10 oy eklendi

12:06 | HDP, Muş’ta tespit ettiği hataları sandık sandık açıkladı

AKP ile MHP’nin ittifak yaptığı Muş’ta, resmi olmayan sonuçlara göre 538 oy farkla AKP önde iken, HDP 103 sandıkta yapılan hataları tespit ederek itiraz etti.

2 bin 500 oyun iptal edilmesine itiraz eden HDP, İl Seçim Kurulu tarafından verilecek kararı bekliyor.

Karar beklenirken HDP 192 sandığın 103’ünde tespit ettiği maddi hataları tek tek açıkladı.

Açıklamadaki tespitlere göre kimi sandıklarda geçerli oy pusulalarının toplamı ile siyasi partilerin ve bağımsız adayların aldığı toplam oy sayısı birbiriyle örtüşmüyor; birçok sandıkta geçersiz sayılan oy pusulalarının geçersizlik sebebi tutanakta yer almıyor; bazı sandıklarda sonuç tutanağında yer alan rakamlar birbiriyle örtüşmüyor; kimi sandıklarda HDP’nin daha yüksek olan oy sayısı daha düşük görünüyor; bazı sandıklarda ise HDP’nin oy sayısı başka partilere yazılmış.

  • HDP’nin 192 sandığın 103’ünde tespit ettiği maddi hataların tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

11:40 | İmamoğlu: Evraklarla ilgili ihbarlar geliyor, somut tespitlerimiz var

Kesin olmayan resmi sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, kentteki oy sayımı sürerken sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu, “Her seçimde geçersiz oy vardır. Dayanağı varsa elbette sayılsın. Biz oyların sayılmasına elbette karşı değiliz. Ama dayanaksız bir şekilde sayın demek ve bunu çifte standart şeklinde yansıtmak gerçekten doğru bir yöntem değil. Bizim anlatmak istediğimiz buydu” diye konuştu.

DW Türkçe’den Burcu Karakaş’a konuşan İmamoğlu ayrıca belediyede ‘dosyaların kaçırıldığına, odaların toplandığına’ ilişkin ihbar aldıkları yönündeki önceki beyanına da değinerek, dijital ortamda bazı bilgilerin silinmesiyle ilgili kurumlardan katkı istendiği noktasında “somut tespitlerimiz var” dedi.

Bu iddia ve tespitleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geldikten sonra inceleyeceklerini belirten İmamoğlu, “Elbette ki görevi teslim aldıktan sonra daha somut bir şekilde kamuoyu ile paylaşmamız doğru olacak” sözlerini kaydetti.


10:45 | Iğdır’da eylemlere 15 gün süreyle yasak

Muş’un ardından Iğdır’da da toplantı ve gösteri yürüyüşleri gibi eylemler 15 gün süreyle yasaklandı.


10:25 | İki kadın muhtardan ‘kadınlar birleşirse başarır’ mesajı

Batman’da ilk kez iki kadın muhtar seçildi. Kazananın kadın mücadelesi olduğunu vurgulayan Emine Doksal ve Fatma Türkan, kadınların birleşirlerse her şeyi başarabileceğine işaret ediyor.


10:10 | CHP’li Yarkadaş: İmamoğlu 20 bin 39 farkla önde

AKP’nin itirazı üzerine İstanbul’un bazı ilçelerinde geçersiz oyların, bazılarında ise tüm oyların yeniden sayılması işlemi sürüyor.

CHP’li Barış Yarkadaş, İstanbul genelindeki son durumu Twitter hesabından paylaştı.

Buna göre,

  • Ekrem İmamoğlu: 4.171.390
  • Binali Yıldırım 4.151.351

Yarkadaş, İmamoğlu lehine 20 bin 39 oy farkı olduğunu belirterek, “Tüm sandıklarda yapılacak olan bir sayım bile sonucu değiştirmez” dedi.


10:00 | YSK başkanından ‘kısa’ açıklama

YSK Başkanı Sadi Güven seçim sonuçlarıyla ilgili kısa bir açıklama yaptı.

Güven, “Süreç devam ediyor, olağanüstü bir durum olursa açıklama yaparım” dedi.


09:55 | CHP Sözcüsü: 21 ilçede sayım kararı çıkmış, 3 ilçede sayım tamamlandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’ya İstanbul’daki yeniden sayım işlemlerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Öztrak, “Bu sabah itibariyle 18 ilçede ilçe seçim kurulları talepleri reddetmişti. 21 ilçede sayım kararı çıkmış. 5’inde tam sayım, geri kalanlarında geçersiz oylar sayılacak. 3 ilçede bitti. Sonuçta çok fazla değişiklik yok” diye konuştu.

Diğer yandan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Fatih, Beykoz ve Sarıyer’de yeniden sayımın tamamlandığını ve sonuçları duyurdu:

Buna göre;

  • Fatih’te AKP’ye 250, CHP’ye 78,
  • Sarıyer’de AKP’ye 196, CHP’ye 77,
  • Beykoz’da AKP’ye 152, CHP’ye 74 oy yazıldı.


09:35 | Iğdır’da yeniden sayım yapıldı, HDP’nin 60 oyu arttı

HDP’nin  oyların 50,1’ini (oy sayısı 22 bin 227) aldığı Iğdır’da, ‘Cumhur İttifakı’ 70 sandık sonucuna ilişkin yaptığı itirazın İl Seçim Kurulu tarafından kabul edilmesi üzerine yeniden yapılan sayımlar sona erdi.

Yapılan sayım sonucu HDP’nin oyu 60 adet arttı.


09:30 | Dolar/TL kuru yeni güne yükselişle başladı

BBC Türkçe’nin Bloomberg’den aktardığına göre yerel seçim sonuçları ve ABD ile yaşanan gerginlik gibi belirsizliklerle Dolar/TL kuru yeni güne yükselişle başladı ve sabah saatlerinde 5,63’ten 5.66′ ya yükseldi.

Kur, saat 09:30 sıralarında 5,66-5,67 aralığında seyrediyor.