Ana SayfaGüncelSeçimin 16 gün ardından: AKP’den İstanbul için ‘seçim yenileme’ talebi

Seçimin 16 gün ardından: AKP’den İstanbul için ‘seçim yenileme’ talebi

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden tam 16 gün geçmesine rağmen AKP’nin itirazları nedeniyle İstanbul’da sonuçlar kesinleşmedi. Maltepe’de yeniden oy sayımının sonuna gelinirken, AKP YSK’ye İstanbul’da ‘seçimler yenilensin’ talebiyle ’olağanüstü itiraz’da bulundu. Öte yandan HDP’nin kazandığı kimi merkezlerde mazbatalar da verildi, ancak YSK’nin “KHK’li seçilmişler” kararı karşısında tepki ve itirazlar var. Seçimin ardından devam eden sıcak tartışmaları, günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:40 | Seçimlerin iptal edildiği Honaz’a Vali Yardımcısı atandı

Denizli’nin Honaz ilçesinde, AKP’nin YSK’ye itirazı sonucu seçimlerin iptal edilmesi nedeniyle Honaz Belediye Başkanlığı’na Vali Yardımcısı Turan Atlamaz atandı.

Atlamaz, seçimlerin yenileneceği 2 Haziran Pazar gününe kadar bu görevi sürdürecek.


20:00 | HDP’nin ittifak yaptığı Kürt partilerinden ortak seçim değerlendirmesi

HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde ittifak yaptığı Kürt siyasi partileri ile birlikte partinin Diyarbakır il binasında seçim değerlendirmesi yaptı.

Toplantıya, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürt Demokratlar Platformu ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye temsilcileri katıldı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında seçim değerlendirmelerine ilişkin hazırlanan ortak metin okundu.

Ortak değerlendirme metininden öne çıkanlar özetle şöyle:

  • 31 Mart yerel seçimleri normal şartlarda gerçekleştirilen bir seçim değildi. AKP-MHP ittifakı devletin bütün gücünü kendi kişisel çıkarları temelinde kullandı ve seçim çalışmalarını çatışma ortamında geçirdi.
  • HDP karşıtı bütün politikalar devreye konuldu. AKP-MHP ittifakı bu şekilde Kürt halkını korkutarak iradesini teslim almak istedi. Ancak başarılı olamadı.
  • Halkımız göç politikalarına karşı iradesine, tarihine ve hafızasına sahip çıkmıştır. Suruç’ta elde ettiğimiz başarı çok büyük bir başarıdır.
  • Van’ın Çatak ve Diyarbakır’ın Hani ilçelerinde devletin politikalarından dolayı ve Kürt ittifakının kimi eksiklikleri ve ittifak ruhunu iyi anlatamamamızdan dolayı başarı elde edemedik.
  • Kayyum politikası boşa çıkarıldı. Mücadelemizi yeni bir aşamaya taşıyacağız.
  • Amacımız ittifakın sürdürülmesi, ittifakın genişletilmesi, ulusal birlik çalışmalarının güçlendirilmesi.
  • Ulusal birlik çalışmaları seçimlerden daha güçlü bir şekilde yürütülmeli.

Ortak değerlendirme metninin okunması ardından siyasi parti temsilcileri açıklamalarda bulunarak, ittifaka ilişkin mesajlarını da paylaştı.


19:36 | AKP’nin ‘mazbata verilmesin’ başvurusuna İmamoğlu’ndan yanıt

Fotoğraf: AFP

AKP’nin İstanbul’da seçim sonuçlarıyla ilgili itiraz resmen sonuçlanmadan mazbata verilmemesi için İl Seçim Kurulu’na başvurmasının ardından, Ekrem İmamoğlu’ndan konuya ilişkin açıklama geldi.

Şişli’deki halk buluşmasında konuşan İmamoğlu, “Bu akşam sayım bitiyor. İstanbul İl Seçim Kurulu’nun kanun gereği tutanağımızı netleştirip 16 milyon insanın mazbatasını bize teslim etmesi şarttır. Ben kimsenin hakkını yemedim, 16 milyon insanın hakkını da yedirmeyeceğim” dedi.

Seçimi kazandıklarını belirten İmamoğlu, devamla şunları dile getirdi:

“Bir gün kaldı kalmadı ama ben size söyleyeyim: Seçimi kazandık. Daha güzeli şu: 16 milyon İstanbullu kazandı. Ben bugün ekranda çantaları görünce zannettim ki makam sahibi olan insanlar pılını pırtını topladı bir yere gidiyorlar. Meğerse o çantalarıyla itirazı götürüyormuş. Bu çantalarla beraber daha önce adliyeye gidenleri hatırlıyorsunuz. Vatanseverlerimizin canına mal olan o kumpası hazırlayan anlayışı hatırlıyorsunuz değil mi? İşte o çantayı taşıyan kişiler aynı kafa. Ama bu millet bu kumpasa gelmedi, gelmeyecek.”


19:35 | Mızraklı, kayyumun yaptırdığı lüks makam odasının görüntülerini paylaştı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, 31 Mart seçimlerinin üzerinden 16 gün geçtikten sonra mazbatasını aldı ve yaptığı ilk konuşmada kayyumun yasal olmayan faaliyetlerini teşhir edeceklerinin açıkladı.

Mızraklı, bu açıklamasının üzerinden kısa bir süre sonra, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasına giderek, kayyumun yaptırdığı lüks makam odasının görüntülerini paylaştı.

Twitter üzerinden görüntüleri paylaşan Mızraklı, “Bakın Bakın! Halkın parası ile kendilerine saraylar yapmışlar… Bütün israf ve şatafatlarını halka tek tek göstereceğiz” şeklinde not düştü.

Selçuk Mızraklı’nın paylaştığı görüntüler şöyle:

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık, verdikleri talimat ile belediye ödemelerini durdurdu ve personel izinlerini iptal etti. Oluşturulan Kayyum Hasar Tespit Komisyonu ise mesaisine başladı.

4 Kasım 2016 tarihinde dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı görevlerinden uzaklaştırılmış, yerlerine kayyum atanmıştı.


18:41 | AKP’den ‘İmamoğlu’na mazbata verilmesin’ başvurusu

AKP, YSK’ye yapılan İstanbul’a ilişkin itiraz sonuçlanmadan Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’li Ekrem İmamoğlu’na mazbata verilmemesi için İstanbul İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu.

Başvuruya dair açıklama yapan AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak şunları söyledi:

“Maltepe’de sayım devam ediyor. Bunun ne zaman biteceği tam olarak belli değil ama birleştirme tutanağının neticeye bağlanma ihtimaline karşı, biz de şeffaf şekilde yönetilebilmesi anlamında bizim itirazımızın sonucu görülene kadar kanunun bize vermiş olduğu hakkı da kullanma adına mazbatanın bu süreç içerisinde düzenlenmemesini talep ettik.”


17:56 | CHP’den AKP’nin YSK başvurusuna tepki

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle ‘olağanüstü itiraz’ dilekçesini YSK’ye sunmasının ardından Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu.

Birleştirme tutanağının fotoğrafını paylaşan Kaftancıoğlu, “Yalan söylemeye devam ediyorlar hala. Maddi hataları hile diye yutturmaya çalışanların yalanına somut bir örnek. Birleştirme tutanağı fark: 24.045 Maddi Hatalardan sonra fark 20.388 Şu an ki YSK fark: 13.827 Söyledikleri 16.884 oy nerede??” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Twitter’dan yaptığı açıklamada, olağanüstü itirazın zamanında yapılmadığını savundu.


16:20 | AKP YSK’ye ‘olağanüstü itiraz’ başvurusu yaptı: ‘İstanbul’da seçimler yenilensin’

AKP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle ‘olağanüstü itiraz’ dilekçesini YSK’ye sundu.

Başvurunun ardından gazetecilere konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 298 sayılı yasanın 130. maddesine dayanarak itiraz yaptıklarını dile getirdi.

AKP, geçtiğimiz hafta Büyükçekmece’de ‘usulsüzlük’ olduğu iddiasıyla itirazda bulunmuştu. Ardından toplanan YSK, İstanbul sonuçlarıyla birlikte değerlendirmek üzere Büyükçekmece kararını ertelemişti.

CHP, YSK’nin kararına tepki göstermiş, Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu erteleme kararı, söz konusu kumpas dosyasının tamamlaması için iktidara zaman kazandırmayı amaçlamaktadır” demişti.


15:46 | Maltepe’de son durum: İmamoğlu 13 bin 859 oy farkıyla önde, sayım için son 78 sandık

İstanbul Maltepe’deki sayımları takip eden eski CHP Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş’ın bildirdiğine göre saat 15.30 itibarıyla Maltepe’de sayımları bekleyen 78 sandık kaldı.

Ayrıca Yarkadaş’ın aktardığına göre CHP’li Ekrem İmamoğlu, 13 bin 859 oy farkıyla AKP’li Binali Yıldırım’ın önünde.


15:41 | Antep’te ‘başkanlık modeli’ yerel yönetimde uygulanacak

Antep Büyükşehir Belediyesi, ‘başkanlık sistemi’ni yerel yönetimde uygulama kararı aldı.

DHA’nin haberine göre yeni yönetim modeli kapsamında genel sekreter yardımcılıkları kaldırıldı, 28 daire başkanlığı 18’e indirildi, daire başkanlıklarına bağlı 98 olan müdürlük sayısı 69’a düşürüldü.

31 Mart’ta yapılan seçimlerde yeniden Antep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen AKP’li Fatma Şahin, “28 birimi 18’e düşürerek, şube müdürlüklerinde ciddi bir küçülmeye giderek, daha verimli, daha hızlı, daha aktif, 2 milyon vatandaşın yaşam kalitesini ilgilendirecek yeni bir modele geçiyoruz” dedi.

“Bu model şu an başkanlık modelinin yerelde ilk modeli olacak. Belediye olarak bu konuda gerekli tüm çalışmaları yaptık” diyen Şahin, söz konusu sistemle birlikte ciddi bir tasarruf sağlanacağını savundu.


15:27 | AKP, İstanbul’daki seçimlerin iptali ve yenilenmesi için bugün YSK’ye başvuracak

AKP Seçim İşleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali İhsan Yavuz, partisinin İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesi için ‘olağanüstü itiraz’da bulunacaklarını duyurdu.

Açıklamasını Twitter üzerinden yapan Yavuz, “Birazdan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin İPTALİ ve YENİLENMESİ talepli Olağanüstü İtirazımızı Yüksek Seçim Kuruluna sunmuş olacağız inşallah” dedi.

AKP, 31 Mart yerel seçimlerinde ‘usulsüzlük’ yapıldığı gerekçesiyle Büyükçekmece’deki seçimler için ‘olağanüstü itiraz’da bulunmuştu.

YSK, İstanbul sonuçlarıyla birlikte değerlendirmek üzere Büyükçekmece kararını ertelemişti.


11:21 | Maltepe’de son durum: Kurul sayısı 6’ya çıkarıldı

İstanbul Maltepe’de oy sayımı sürüyor.

Saat 11.00 itibarıyla sayım için 112 sandık kaldı.

Öte yandan sandık kurulu sayısı da 2’den 6’ya çıkarıldı.

YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’na yeni sayım kurulu oluşturma yetkisi vermişti.

Maltepe’de kurul sayısının 12’ye çıkarılması durumunda sayımın bugün tamamlanabileceği belirtiliyordu.


11:20 | Selçuk Mızraklı mazbatasını aldı

HDP’den Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık, mazbatalarını almak üzere Kayapınar ilçesinde bulunan İl Seçim Kurulu’na ikinci kez başvurdu.

Mızraklı’ya mazbatası verilirken, Uyanık’a ise OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildiği gerekçesiyle meclis üyeliği mazbatası verilmedi.

Mazbatanın verilmesi ardından İl Seçim Kurulu önünde açıklama yapan Mızraklı, “Gecikmeli olarak sadece sürece ilişkin resmi prosedürü tamamladık” dedi, tecridin kaldırılması talebiyle 160 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven’in eylemine değindi.

“Açlık grevlerinin talebi barışın kapılarını aralamak, hukuki olarak suç olan tecridin ortadan kaldırılması ve barışın önünün açılmasıdır. Bu anlamda hepimizin öncelikli kaygısı ve umudu barıştır.”

Diyarbakırlılara teşekkür eden Mızraklı, “Bu seçimin sonucunu Sayın Leyla Güven’e, haksız ve hukuksuz olarak cezaevinde tutulan Sayın Gültan Kışanak’a ithaf ediyoruz. Herkesin barış umudunun gerçekleştiği yarınların bir an önce gelmesi umuduyla” şeklinde konuştu.


10:11 | Yarkadaş: Bu hızla Maltepe’deki sayım Cumartesi biter

Gazeteci ve eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, sayımların sürdüğü Maltepe’de oy sayımının yapılacağı 119 sandık kaldığını bildirdi.

AKP ve MHP’nin sayım için yeni terminallerin kurulmasına itiraz ettiğini aktaran Yarkadaş, “İlçe Seçim Kurulu, konuyu YSK’ya aktarıp ne yapması gerektiğini sordu. Sayım iki terminalle devam ederse cumartesi günü biter” diye bildirdi.


09:40 | YSK’nin “KHK’li aday” kararı: Diğer partiler önceden uyarılmış, HDP’ye tuzak var

Yüksek Seçim Kurulu’nun KHK’li seçilmişlere mazbata vermeme kararını değerlendiren CHP PM Üyesi İlhan Cihaner, iki yolla HDP’ye tuzak kurulduğuna işaret etti.

İzmir’de kendi partilerinin henüz adaylık sürecinde bir adayları konusunda uyarıldığını aktaran Cihaner, “Mahkumiyet verilmiş olan adayımızın bu yüzden adaylığı kesinleşemedi. Madem ki KHK’lı olmak engel, bu insanlara ‘siz aday olmayın’ denmesi gerekiyordu” diye belirterek HDP’ye tuzak kurulduğunu vurguladı.


09:20 | Maltepe’de yeniden sayım sürüyor

İstanbul’da 31 Mart yerel seçimlerin ardından yeniden sayımların sürdüğü Maltepe’de, oy sayımına sabah 09.30 itibarıyla yeniden başladı.

Maltepe’de yeniden sayımı yapılan 1089 sandıktan kalan sandık sayısı 122.


08:50 | Bismil, Yenişehir, Nusaybin ve Derik’te HDP’liler mazbatalarını aldı

Diyarbakır’da Bismil ve Yenişehir Belediyesi’nde HDP’li eş başkanlar mazbatalarını aldı.

İlçe Seçim Kurulu’na giderek mazbatalarını alan Bismil Belediyesi Eş Başkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, “Kayyumlar tarafından gasp edilen halkın iradesini geri aldık. Biz Bismil halkıyla gururluyuz” diyerek, yurttaşlara teşekkür etti.

Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken de İl Seçim Kurulu’na giderek mazbatayı aldı, diğer eş başkan İbrahim Çiçek’e ise KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmedi.

Ayrıca Mardin’in Nusaybin ve Derik ilçelerinde de HDP’li belediye eş başkanları mazbatalarını aldı.

Nusaybin Belediyesi’nde Semire Nergis ve Ferhat Kut mazbatalarını alırken, Derik’te de belediye eş başkanları Mülkiye Esmez ve Mehmet Şerif Kıran mazbatalarını aldı. Belediye devralan Esmez ve Kıran, ilçeyi halkla birlikte yöneteceklerini dile getirdi.


 

Previous post
Şalom Sinangogu'na saldırı davası: Kürşat Mican'a 1 yıl hapis cezası
Next post
CHP'li Tanrıkulu'ndan 'KHK'li seçilmişler' tepkisi: YSK, bakanlık yerine kayyum atıyor