Ana SayfaGüncelSeçimin ardından: Kim ne diyor, tartışmalı illerde durum ne?

Seçimin ardından: Kim ne diyor, tartışmalı illerde durum ne?

HABER MERKEZİ – Türkiye yerel yönetimini belirlemek için dün yani 31 Mart’ta sandık başına gitti. Birçok ilde kimin kazandığı kesin olmayan sonuçlara göre belirlenirken, İstanbul’da durum YSK açıklaması ile netlik kazandı. YSK Başkanı Güven’in paylaştığı rakamlara göre İmamoğlu önde. YSK’nin ardından AA da saatler sonra verilerini güncelleyerek İmamoğlu’nun önde olduğunu aktardı. Öte yandan bazı illerde YSK’nin açıkladığı sonuçlara rağmen tartışmalar sürüyor, açıklanan sonuçlara itirazlar var. Seçim sonrası gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:20 | İmamoğlu’ndan İBB çalışanları ve CHP’lilere çağrı

YSK’nin kesin olmayan resmi seçim sonuçlarına göre İstanbul’da yarışı 24 bin 408 oy farkıyla önde tamamlayan CHP adayı Ekrem İmamoğlu, partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi’nde çalışmalarına devam ediyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte kameraların karşısına geçen İmamoğlu, geçersiz oyların tekrar sayılmasının gündeme gelmesi üzerine partililere ‘nöbet’ çağrısında bulundu.

“Bütün CHP’liler seçim kurullarında nöbete gelsin. Sandık tutanağı tutulurken somut bir tespit üzerinden itiraz yapılıyorsa değerlidir, yerine getirilmelidir. Ancak İstanbul’da bütün geçersiz oylar tekrar sayılacak gibi bir süreç ortaya koyulursa vicdanlar bunu sorgular, dünya da bunu ayıplar.”

“İlçe seçim kurullarında farklı uygulamalar peşinde olunan bölümler var” diyen İmamoğlu, kendisinin de nöbet tutacağını belirterek, “Orada bulunan arkadaşlarım iyi biliyorum ki asla orayı terk etmeyecek” diye konuştu.

Teminatlarının YSK olduğunu ve süreci de takip ettiklerini vurgulayan İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarına da ayrıca seslendi.

“Bugün pazartesi, yarın salı, günler akıyor. İBB hizmet vermeye devam ediyor. İBB’nin saygın çalışanlarına, emekçilerine sesleniyorum. Hiçbir siyasi iradenin emrini kabul etmeyiniz.

“Biz, görevimize başlayana kadar, İstanbul’un rutin hizmetlerini yerine getiriniz. Ama bir şaibe oluşturacak bir sıkıntı doğuracak hiçbir işi, işlemi imza altına lütfen almayınız.”


22:00 | Muş’ta 15 gün süreyle eylem yasağı

HDP’nin seçim sonuçlarına itiraz ettiği kentlerden Muş’ta toplantı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması gibi eylemler 15 gün süreyle yasaklandı.


21:16 | HDP Malazgirt’te geçersiz sayılan oylar için itiraz edecek

Muş’un Malazgirt ilçesinde resmi olmayan seçim sonuçlarına göre HDP 3 bin 638, AKP ise 3 bin 641 oy aldı, 432 oy ise geçersiz sayıldı.

3 oyla seçimi kaybeden HDP, geçersiz sayılan oylar için itiraz edeceğini açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, sandıkların polis eşliğinde ve sandık görevlileri olmadan taşındığını belirterek, şunları söyledi:

“Malazgirt’te partimizin oyları geçersiz sayılmış. Önde olduğumuz halde şuan AKP 3 oyla önde olduğu gösteriliyor. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Yarın tüm itirazlarımızı yapacağız.”


15:22 | AKP İl Başkanı’ndan açıklama: Bizim için kazanan Binali Yıldırım’dır

AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul’daki son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Şenocak, “Sandık tutanaklarında hata var. Sonucu etkileyecek hatalı uygulamalar tespit ettik” dedi, AKP adayı Binali Yıldırım’a verilen kimi oyların CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na yazıldığını iddia etti.

Şenocak ayrıca “Geçersiz oyların büyük bölümü kazandığımız ilçelerden. Usulsüzlükleri ispat etmeye hazırız” ifadelerini kullanarak, “İstanbul’da bizim için kazanan AKP ve Binali Yıldırım’dır” sözlerini kaydetti.


14:49 | Yıldırım: YSK mazbatayı kime verirse başkan odur

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin açıklama yaptı.

Yıldırım, rakibi Ekrem İmamoğlu’nun 25 bin civarında daha fazla oya sahip olduğunu, ancak sayımın sürdüğünü söyledi ve iptal oy sayısının 319 bin 500 olduğunu sözlerine ekledi.

“Yapılan bazı usulsüzlükler hatalı girişler var. YSK mazbatayı kime verirsen başkan o olacak biz tebrik etmesini biliriz sürecin de devam ettiğini söylemekte fayda var.”

İki adayın aldığı oyun birbirine bu kadar yakın olması çok beklenen bir şey değildi. Ancak bu süreçte partimiz eldeki bilgi ve belgelerle hukuki süreci devam ettireceğiz. YSK mazbatayı kime verirse başkan odur. Şu anda seçim YSK’nın veya il ilçe seçim kurularının uhdesine geçmiştir bundan sonraki süreci yönetecek olan bu kurumlardır. Benim içim makamlar insanların gönlündeki makamlardır.”


14:45 | AKP’nin aldığı Şırnak’ta askeri konvoyla ‘seçim kutlaması’

Şırnak Merkez’de AKP adayının kazanması sonrası kentte askeri araçlarla ‘seçim turu’ yapıldığına dair görüntüler paylaşıldı.

HDP’nin resmi twitter hesabından paylaşılan videoda peş peşe onlarca askeri zırhlı aracın sirenlerle sokaklarda turladığı görülüyor.

HDP paylaşımında ise “Askeri araçlarla seçim kutlaması yapmak AKP’nin Şırnak’ı nasıl gasp ettiğinin göstergesidir” deniliyor.

Şırnak’ta AA’nın açıkladığı verilere göre AKP adayı Mehmet Yarka yüzde 61,79 oy ile seçimi kazanırken, HDP adayı Hişar Osal yüzde 34,99 oranında oy aldı.

Kentin İdil, Silopi ve Cizre ilçelerinde ise seçimi açık ara farkla HDP kazandı.

HDP yetkililerince yapılan açıklamalarda “Şırnak’a dışarıdan 12 bin kişinin oy kullanmak üzere gönderildiği” ifade edilirken, Şırnak’ta bu nedenle AKP’nin kazandığı kaydediliyor.


14:14 | AKP Genel Sekreteri: Ankara’da sonucun lehimize dönüşeceğini düşünüyoruz

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, Ankara’da resmi olmayan sonuçlara göre Mansur Yavaş’ın kazandığı seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Birleştirme tutanaklarında hatalar olduğunu” iddia eden Şahin, seçim sonuçlarının lehlerine döneceğini savundu.

Şahin, 25 ilçenin, 25’inde itiraz edeceklerini söyledi ve ekledi: “Biz aradaki farkın azalacağını ve lehimize pozitif bir sonuca dönüşeceğini düşünüyoruz.”


13:58 | HDP Tatvan’da geçersiz 2 bin 276 oy için itiraz edecek

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan seçimlerde HDP 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy aldı.

36 bin 493 seçmenin oy kullandığı ilçede, 2 bin 276 oy geçersiz sayıldı.

275 oyla seçimi kaybeden HDP,  geçersiz sayılan oylar için İlçe Seçim Kurulu’na itiraz edecek.


13:55 | İmamoğlu’ndan ‘teşekkür’ konuşması

AA’nın saatler sonra İstanbul verilerini güncelleyip önde olduğunu aktarmasından sonra konuşan CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, açıklamalarda bulundu.

“Doğrular er ya da geç ortaya çıkar” diyen İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, HDP seçmenlerinin oylarıyla ilgili soruya “Benim Kürt hemşerilerimle içten bir bağım var” karşılığını verdi.

İmamoğlu konuşmasında ‘herkesi kucaklayacağını’ da ifade etti.


13:20 | AA saatler sonra verilerini güncelledi: İstanbul’da İmamoğlu önde

Anadolu Ajansı (AA), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sonuçlarının verilerini saatler sonra güncelledi.

Buna göre CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 48,79’unu alarak birinci oldu.

AKP’nin adayı Binali Yıldırım ise yüzde 48,51’ini aldı.

AA verilerine göre İstanbu’da açılan sandık oranı yüzde 99.

İstanbul’da 39 ilçeden 24’ü AKP’nin, 14’ü CHP’nin, 1’i ise MHP’nin oldu.


12:50 | CHP Sözcüsü: İmamoğlu’nun zaferi kesinleşti

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde İstanbul’daki seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Öztrak, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin kesinleştiğini söyledi.

“YSK Başkanı yapmış olduğu açıklamayla bizlerin bilgilerini teyid etmiştir. Bilgi iletişim teknolojilerinden sorumlu genel başkan yardımcımız Onursal Adıgüzel ve ekibine tekrar teşekkür ediyorum. YSK verilerine göre 31 bin 186 sandığın 31.148’i açılmıştır. Açılmayan 38 sandık vardır. Ekrem İmamoğlu 4 milyon 165 bin oy almıştır. Binali Yıldırım oyu ise 4 milyon 138 bin 568 oy almıştır. 27 bin 171 oy daha fazla almıştır Ekrem İmamoğlu.

“Bu fark dün sabaha karşı kendi sistemimizle açıkladığımız fark ile aynıdır. İmamoğlu zaferi kesinleşti. Sandıkta aldığımızı masa başında yedirtmeyiz. Türkiye artık yeni bir döneme girmiştir. Herkes sandıktan çıkana saygı duymak ve kabul etmek zorundadır.”


12:40 | HDP Muş’taki sonuca itiraz edecek: Geçersiz sayılan oyların büyük kısmı HDP’nin

Muş’ta YSK verilerine göre AKP adayı Feyat Asya 15 bin 919, HDP eşbaşkan adayları ise 15 bin 381 oy aldı. Buna göre Asya, 538 oyla seçimi kazanmış görünüyor.

Ancak HDP adayları ve kentin milletvekili sonuçlara itiraz etmeye hazırlanıyor.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, geçersiz sayılan oylar nedeniyle seçim sonucuna itiraz edeceklerini söyledi.

Duvar’dan Vecdi Erbay’a konuşan Işık’ın açıklaması şöyle:

“Muş’ta 192 sandık var. Elimizdeki verilere göre 100’ün üzerinde sandık problemli, sorunlu, maddi hatalar. Dün gece bunları tespit ettik ve itiraz etmek için hazırlık yaptık.

“Muş’ta 2 bin 500 geçersiz oy var. Bu oyların yeniden sayılmasını isteyeceğiz. Bu geçersiz sayılan oyların büyük kısmı HDP’nin oyları. Geçersiz oyların tümü bize verilen oylar değil ancak sonucu lehimize dönüştürecek oranda bize ait oyların geçersiz sayıldığını söyleyebilirim.”


12:30 | İmamoğlu Twitter’daki profil bilgilerini ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ olarak güncelledi

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in son açıklamasına göre 27 bin 889 oyla AKP adayı Binali Yıldırım’ın önünde olan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, resmi Twitter hesabındaki profil bilgisini güncelledi.

İmamoğlu, profil bilgisine “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” yazdı.

Twitter’dan son paylaşımında ise İmamoğlu, şu mesajı verdi:


11:35 | Seçim sonuçları dünya basınında

Yerel seçimler dünya basının da gündemindeydi. Sonuçların “Erdoğan ve partisinin yenilgisine işaret ettiği” ve “seçmenin ekonomik durumdan memnuniyetsizliğini sandığa yansıttığı” öne çıkan yorumlardan. İşte ABD’den Britanya’ya, Fransa’dan Almanya’ya dış basında 31 Mart yerel seçimleri.


10:50 | İmamoğlu: Benim verdiğim sonuçları YSK Başkanı da teyit etti

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in yaptığı açıklamanın ardından bir kez daha kameraların karşısına geçen CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, “Benim verdiğim sonuçları az önce YSK Başkanı da teyit etmiş durumdadır” dedi.

“YSK’nın en azından 16 milyon insanımızın yüreğine su serpmesi nedeniyle teşekkür ederim. Artık İstanbul normale dönsün, mutlu olsun.

“16 milyon insanın önünde bugün yaptığımız gibi şehri yönetirken de bu şeffaflıkta olacağımı belirtiyorum.”


10:18 | YSK Başkanı: İstanbul’da İmamoğlu önde

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in İstanbul’daki kesin olmayan seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, Ekrem İmamoğlu önde.

Güven’in açıklamalarına göre oy sayıları şöyle:

  • Ekrem İmamoğlu: 4.156.650
  • Binali Yıldırım: 4.131.761

Sadi Güven ayrıca 84 sandığın itirazlar nedeniyle sisteme girilmediğini bildirdi.

Bu sonuçlara göre İmamoğlu 27 bin 889 oy farkla Yıldırım’ın önünde.

Ekrem İmamoğlu da yaptığı son açıklamada İstanbul’da yarışı önde götürdüklerini ifade etti.

“YSK’nın verilerine göre yüzde 99,74’ü sisteme girilmiş durumda. Sisteme girilmeyen sandık sayısı 82. Oy farkı 27 bin 806. Bu işin artık matematiksel süreci sona ermiştir. Bence YSK’nın verilerini bütün yayın kuruluşları paylaşabilir.”


09:20 | İmamoğlu: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı karşınızda duruyor

DHA’nın İstanbul verilerini açıklamasından kısa bir süre önce, saat 08.15’de FOX TV’ye konuşan CHP adayı Ekrem İmamoğlu, gazeteci İsmail Küçükkaya’nın “İBB Başkanı kim oldu?” sorusuna “İsmail Bey, karşınızda duruyor” diye yanıt verdi.

İmamoğlu, “Bizim verilerimize göre aramızdaki fark 26 bin 558. Ayrıca YSK’nin verilerinin 99.64’ü girilmiş. Ona göre de 27 bin 371 fark var” diye ekledi.

İstanbul’un bazı bölgelerinde açılan ve ‘Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ın “zaferinin kutlandığı” afişlere de değinen İmamoğlu, “Sayın Binali Yıldırım bu ülkeye meclis başkanlığı yağmış biri, bu manipülasyonun bir parçası olmamasını öneriyorum… Bir an önce bu hatadan dönemleri gerektiğini söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanlığını göreve davet ediyorum” dedi.


09:19 | Sakık: İptal edilen 2500 oyumuza ilişkin itirazımızı yapacağız

Muş’ta AA’nın paylaştığı verilere göre seçimi ‘kıl payı’ ile AKP kazandı. Ancak HDP’nin eş başkan adayı Sırrı Sakık Twitter’dan yaptığı açıklamalar ile sonuca itiraz edeceklerini söyledi.

Sakık, “100’e yakın sandıkta tespit ettiğimiz usulsüzlüklere ve iptal edilen 2500 oyumuza ilişkin itirazımızı sabah yapacağız. AA’nın verilerine itibar etmeyin” dedi.

Sakık önceki açıklamasında da “Henüz hiç bir zafer yok çünkü gasp var. Halkımız bilsin ki tüm ablukaya karşı biz tüm usulsüzlükleri ortaya çıkaracağız ve kazanacağız” demişti.


09:00 | DHA, YSK verilerini paylaştı: “İmamoğlu önde”

Fotoğraf: DHA

Demirören Haber Ajansı (DHA), YSK’nin İstanbul verilerini paylaştı. Buna göre İstanbul’da son durum şöyle:

  • Sandık sayısı: 31 bin 186
  • Açılan sandık sayısı: 31 bin 88
  • Açılmayan sandık sayısı: 98
  • Açılan sandık oranı: % 99.69
  • Oy sayıları | Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 157 bin 505 – Binali Yıldırım: 4 milyon 130 bin 190
  • Oy oranları | Ekrem İmamoğlu: % 48.80 – Binali Yıldırım: % 48.48

Seçim günü yaşanan tüm gelişmeleri canlı sayfamızdan dün sabah saatlerinden itibaren anbean aktardık. Aşağıdaki bağlantıdan kimi sonuçlara, yapılan açıklamalara ve tartışmalara göz atabilirsiniz:

Yerel seçimler: Ankara el değiştirdi, Diyarbakır yeniden HDP’de, İstanbul belirsiz