Ana SayfaGüncelSeçimin ardından: İtirazlar yapıldı, tartışmalar sürüyor

Seçimin ardından: İtirazlar yapıldı, tartışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin yerel yönetimlerini belirlemek için 31 Mart’ta sandığa gitmesinin ardından YSK’nin açıkladığı verilere göre İstanbul ve Ankara’yı CHP’nin adayları kazanırken, AKP iki kentin tüm ilçelerindeki sonuçlara itiraz etti. Yine HDP, geçersiz oyların seçimin sonucunu etkilediği gerekçesiyle Muş başta olmak üzere birçok merkezde itirazda bulundu. Yaşanan tartışmaları ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:40 | HDP’den Tatvan açıklaması

HDP, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki seçim sonuçları ve geçersiz sayılan 2 bin 276 oy için İlçe Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi sunmuştu.

Konuya ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan HDP Genel Merkezi, şu ifadeleri kaydetti:

“Tatvan’da büyük usulsüzlükler ile neredeyse tamamına yakını partimize ait olan 2 bin 276 oy geçersiz sayıldı. Seçim az fark ile AKP’ye kazandırıldı. Tüm Türkiye’de AKP’nin yeniden sayım talebini yerine getiren seçim kurulları Tatvan’da da partimizin bu talebini kabul etmelidir.”

Tatvan’da kesin olmayan seçim sonuçları şöyle:

  • AKP adayı Mehmet Emin Geylani: 15 bin 605 (%45,61)
  • HDP eşbaşkan adayları Serap Çakmak Genç ve Habip Yeşiltepe: 15 bin 310 (%44,74)

20:35 | Kars’ın ardından Siirt’te de oylar yeniden sayılacak

Siirt’te, AKP’nin İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz kabul edildi.

İtiraz, 132 sandıkta geçersiz sayılan 4 bin oy nedeniyle belediye başkanlığı seçimlerine, 136 sandıkta ise tutanaklar arasındaki uyumsuzluk iddiasıyla hem il genel meclis üyeliğine hem de belediye başkanlık seçimlerine ilişkin yapılmıştı.

İl Seçim Kurulu, HDP’nin eş başkan adaylarının 33 bin 227 oyla (yüzde 48,36) seçimi kazandığı seçimlere ilişkin AKP’nin yaptığı itirazı kabul etti.

Kesin olmayan sonuçlara göre AKP’nin oy oranı ise yüzde 46,01 idi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bugün başlatılması planlanan sayımın, AKP’li üyelerin hazır bulunmaması nedeniyle yarın yapılması kararlaştırıldı.

Kars’ta da MHP’nin tüm oyların yeniden sayım talebi kabul edilmişti.


19:40 | CHP, Bursa’da seçim sonuçlarına itiraz etti

CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Bozbey, seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini açıkladı.

Bozbey, “Bazı sandıklarda sorun olduğunu ortaya koyması üzerine arkadaşlarımızla birlikte ıslak imzalı tutanakların takibini, birleştirme tutanakları ile karşılaştırılmasını ve iptal edilen oyların yeniden incelemesini yaptık. İncelemeler sonucunda bazı sandıklarda sorun tespit ettik” dedi.

YSK’nin Bursa için açıkladığı kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, AKP’nin adayı Alinur Aktaş yüzde 49,62, CHP’nin adayı Mustafa Bozbey yüzde 46,66 oranında oy aldı.


19:35 | İtirazların değerlendirildiği Muş’ta validen AKP’li Feyat Asya’ya tebrik

Muş’ta geçersiz sayılan 2 bin 500 oyun yeniden sayılması için HDP tarafından İl Seçim Kurulu’na itiraz başvurusunda bulunulmuştu.

Seçim kurulunun yapılan itirazı değerlendirmek üzere toplandığı saatlerde Muş Valisi İlker Gündüzöz, resmi olmayan sonuçlarla seçimi kazanan AKP’li Feyat Asya’yı ziyaret etti.

Muş Valiği ise Twitter üzerinden söz konusu ziyarete ilişkin fotoğrafla birlikte, “Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerini yeniden kazanan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya’yı makamında ziyaret etti” notu paylaşıldı.

Valiliğin paylaşımına tepki gösteren HDP’nin Muş Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık ise şu ifadeleri kullandı:

Sakık ayrıca, “Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan ve beraberindeki milletvekili heyeti Muş seçimine yönelik itiraz sürecini takip etmek için Muş’talar. Burayı kolay kolay bırakmak yok” dedi.


19:10 | Kars’ta MHP’nin tüm oyların yeniden sayım talebi kabul edildi

Kesin olmayan resmi seçim sonuçlarına göre HDP’nin kazandığı Kars’ta, MHP tarafından yapılan itiraz kabul edildi.

HDP’nin Kars Belediye Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Birçok ilde yeniden sayım talebimiz reddedilirken Kars’ta MHP’nin hiç bir somut delil olmadan tüm oyların yeniden sayım talebi kabul edildi” dedi.

Yeniden sayımın sonucu değiştirmeyeceğini vurgulayan Bilgen, “Belediye personelinden yetkisini aşarak temlik işlemi yapanlar bunun hesabını verecek. Usulsuz muhasebe işleri için zaman kazanmak dışında yeniden sayımla bir şey çıkmaz. Sandıkta olduğu gibi adliyede de Kars’ın iradesine sahip çıkacağız” diye belirtti ve şunları ekledi:

“Yeniden sayımda HDP oylarının arttığını MHP oylarının düştüğünü göreceksiniz. Belediyede yangından mal kaçırma derdine düşenler için müfettişleri göreve çağırıyoruz. Elimizdeki hukuksuzluk belgelerini mazbatayı aldığımız gün yargı ve kamuoyuna sunacağız.”


19:00 | Bahçeli’den yeni bir yerel seçim sistemi önerisi

Yeni bir ‘yerel seçim sistemi’ öneren MHP lideri Bahçeli, “Öyle bir sistem inşa edilsin ki, sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, o da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak ilçe belediye başkanlarını belirlesin” ifadelerini kullandı.


18:40 | HDP Gercüş ve Viranşehir’de de itirazda bulundu

HDP, Batman’ın Gercüş ilçesindeki seçim sonuçlarına itiraz etti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, ilçede oyların bin 611’ni AKP, HDP ise bin 568 oy aldı. İlçe genelinde 252 geçersiz oy sayıldı.

HDP ilçe örgütü ise hem oy pusulalarının zarf sayısından fazla olması hem de geçersiz sayılan oylara ilişkin İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

HDP, AKP’nin resmi olmayan sonuçlara göre 757 oy fazla aldığı Urfa’nın Viranşehir ilçesindeki seçim sonuçlarına da itiraz etti.

HDP’nin eşbaşkan adayları Hıdır Oktay ve Roza Yazmacı, 85 bin 376 kullanılan oydan geçersiz sayılan 6 bin 607 oy olduğunu belirterek, sayımın yenilenmesi talebi ile İlçe Seçim Kurulu’na müracaat etti.

HDP, Muş ve Bitlis başta olmak üzere birçok merkezde seçim sonuçlarına itirazda bulunmuştu.


18:30 | İstanbul’da CHP’den de sonuçlara itiraz: İmamoğlu’nun oyu 4 bin 960 daha artacak

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP’nin de bazı sandıklardan çıkan sonuçlara itiraz ettiğini, 39 ilçenin 22’sinde maddi hata tespit ettiklerini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Kaftancıoğlu, İstanbul il genelinde 300 sandıkta maddi hata tespit ettiklerini ve Salı günü 15.00’e kadar itirazda bulunduklarını belirtti.

Kaftancıoğlu sözlerini “Bu itirazların kabulü ile birlikte İmamoğlu’nun oyu 4 bin 960 daha artacak” diye sürdürdü.

“İstanbul seçmenine oylarını koruyacağımız sözünü vermiştik. Kimsenin hakkının kimseye geçmemesi için elimizden geleni yapacağımızı belirtmiştik. Şu ana kadar bunu fazlası ile başardık ve yapılmak istenen algı operasyonlarına karşı başaracağız.”


17:05 | İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden İmamoğlu’nun iddiasına yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini önde tamamlayan CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, son iki gündür İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) dosya kaçıranlar ve odalarını toplayanlar olduğuna dair ihbarlar aldıklarını, kanıt bulunursa bunları paylaşacağını belirtmişti.

“İstanbullu’nun bir kuruşunun bile hesabını soracağım” diyen İmamoğlu’na İBB’den yanıt geldi:

“31 Mart 2019’da Türkiye büyük bir demokrasi şöleni yaşamıştır. İstanbul’da YSK’nın belirlediği sürecin devam ettiği bilinmektedir. Fakat bu zaman zarfında, CHP adayının son açıklamalarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni siyasete malzeme ettiği görülmektedir. ‘Büyükşehir Belediyesi’nden dosya kaçırıldığı ihbarları geliyor’ şeklindeki açıklaması tamamen iftiradır.

“Akıllı Şehir Yönetim Modeli ile örnek olan İBB’nin dijital ortamda denetime açık uygulamaları dururken, ‘doysa kaçırılıyor’ şeklinde iftira atmak, basit ve komik bir algı operasyonudur. Büyükşehir Belediyesi, İstanbullulara hizmet etme görevini aksatmadan sürdürmektedir. YSK’nın tüm takvimi tamamlanıp mazbata teslim anına kadarki süreçte de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gönülden çalışan tüm personeli kamu yönetimi bilinciyle görevlerini sürdürmektedir.”


16:25 | AKP Ankara İl Başkanı: 25 ilçede büyükşehir oylarının tümüne itiraz ettik

AKP, Ankara’nın tüm ilçelerinde seçim sonuçlarına itirazda bulundu.

AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, “3 bin 217 sandıkta usulsüzlüklere itiraz ettik, 25 ilçede büyükşehir oylarının tümüne itiraz ettik” dedi.

Özcan ayrıca, “3 milyon 362 bin 39 oy kullanıldı. Bu oyların 108 bininin geçersiz sayıldığı tespit edildi. Bunun yanında pek çok sandıkta sandık tutanaklarının farklı bir şekilde birleştirildiği ve bunun sayım döküm cetvellerimizle uyuşmadığı tespit edilmiştir” diye konuştu.

AA’nın verilerine göre CHP’nin adayı Mansur Yavaş, 124 bin 559 oy farkla AKP’li rakibi Mehmet Özhaseki’yi geride bırakarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmıştı.


16:15 | Adliyeye sevk edilen CHP adayı Fatih Bucak serbest bırakıldı

Seçim günü AKP’nin ilçe belediye meclis üyesi adayı Nusret Kaya’yı darp ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan CHP’nin Siverek Belediye Başkan Adayı Fatih Bucak, emniyetteki ifadesinin ardından aynı gün serbest bırakılmıştı.

Sabah’ın haberine göre Bucak ve beraberindeki dört kişi, Kaya’yı darp ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Aralarında Bucak’ın da olduğu beş kişi, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sağlık kontrolünden geçirildikten sonra ‘adli kontrol’ talebiyle adliyeye sevk edildi.

Mahkeme Bucak’ın ‘adli kontrol’ şartı konularak serbest bırakılmasına karar verdi.

Bucak’ın aday olduğu Siverek’te kazanan isim oyların yüzde 45,86’sını alan Şeyhmus Aydın olmuştu. Bucak ise oyların yüzde 26,43’ünü alabilmişti.


16:15 | Muş’ta HDP’nin seçim sonuçlarına yaptığı itiraz değerlendiriliyor

Muş İl Seçim Kurulu, 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı kentte HDP’nin oyların yeniden sayılması için yaptığı itirazı değerlendirmek üzere toplandı.

Muş’ta yapılan seçimlerde AKP 15 bin 919, HDP 15 bin 381 oy almıştı. HDP 103 sandığın sonuçlarına ve geçersiz sayılan oylara itiraz etmişti.

Önümüzdeki saatlerde İl Seçim Kurulu’nun itiraz ile ilgili karar vermesi bekleniyor.

Öte yandan HDP, Bitlis’te geçersiz sayılan bin 594 oy ve “142 belgesi”ne göre oy kullanan kişilerin sayıları arasındaki tutarsızlıklar nedeniyle İl Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesini sundu.

HDP’nin Bitlis İl Seçim Kurulu’na verdiği itiraz dilekçesinde, “Seçmen listesinde belirtilen görevli sayısı ile oy kullanan görevli sayısı arasında açıkça farklılık oluşmuştur” denildi.

Ayrıca HDP Bitlis’in Tatvan ilçesindeki seçim sonuçları ve geçersiz sayılan 2 bin 276 oy için de İlçe Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesini sundu.


16:10 | AKP, HDP’nin kazandığı Erciş’te itirazda bulundu

YSK’nin kesin olmayan resmi sonuçlarına göre HDP’nin AKP’ye 2 bin 917 oy fark attığı Erciş’te, AKP seçim sonuçlarına itiraz etti.

AKP İlçe Başkanı Adnan Aydın ve AKP’nin Belediye Başkan adayı Menaf Turan’ın İlçe Seçim Kurulu Başkanı’yla baş başa toplantı yaptıktan sonra sonuca itiraz ettiği belirtildi.


16:00 | HDP, Akdeniz için geçersiz oylara itiraz etti

Mersin’in Akdeniz ilçesinde kesin olmayan resmi sonuçlara göre, HDP 43 bin 974, AKP ise 47 bin 789 oy aldı.

147 bin 314 yurttaşın oy kullandığı ilçede 7 bin 945 geçersiz oy kullanıldı.

Akdeniz Belediyesi’ni 3 bin 815 oyla kaybeden HDP, İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu.

HDP Mersin İl Eş Başkanı Mustafa Işık, geçersiz sayılan oylar için itirazda bulunduklarını ifade etti.

Haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyleyen Işık, duruma ilişkin yarın kapsamlı bir basın açıklaması yapacaklarını da dile getirdi.


15:55 | CHP’liler genel merkez önünde İmamoğlu’nu bekliyor

Fotoğraf: BBC Türkçe

YSK’nin kesin olmayan resmi sonuçlarına göre İstanbul Büyükşehir Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu Ankara’ya geldi ve ailesiyle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.

İmamoğlu’nun bu ziyaretinin ardından, resmi olmayan kesin sonuçlara göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş ve partililerle, CHP Genel Merkezi’nde bir araya gelmesi bekleniyor.

Genel merkezde bekleyiş sürerken, İmamoğlu ve Yavaş’ın gelmesini bekleyen partililer erken saatlerden itibaren genel merkezin önünde toplanmaya başladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre partinin çok sayıda il ve ilçe teşkilatları da genel merkezi doldurdu.

İmamoğlu, CHP genel merkezini ziyaretinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek ve ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret edecek.


15:45 | Yerel seçimlere itiraz süresi sona erdi

İlçe seçim kurullarına itiraz başvurularının süresi bugün günü saat 15.00 itibariyle sona erdi.

lçe seçim kurullarının, itirazın yapıldığı tarihten sonraki ikinci gün, yani Perşembe günü 17.00’ye kadar karar vermesi gerekiyor.


15:40 | AKP, İstanbul’un tüm ilçelerinde itirazda bulundu

AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul’daki 39 ilçenin tamamı için ilçe seçim kurullarına itirazda bulunduklarını duyurdu.

Basın toplantısında konuşan Şenocak, “Oyların ilk olarak kayda geçirildiği ıslak imzalı ve mühürlü sandık sayısı ve sandık sonuç tutanakları arasında fahiş farklar tespit edilmiştir” dedi.

3299 no’lu sandıkta AKP adayı Binali Yıldırım’a 152 oy verilmesine rağmen kayıtlara geçen oy sayısının “0” olduğunu öne süren Şenocak, “Bizim bu şekilde tespit ettiğimiz 2 bin 675 oydan bahsediyoruz. Bu işi hangi memurlar neye dayanarak yapıyorsa bunların üzerine hukuki ne yapılması gerekiyorsa takip edeceğiz ve uygulayacağız” diye konuştu.

Şenocak, “319 bin 570 geçersiz oyla karşı karşıyayız” dedi ve ekledi: “Yasal hakkımızı kullandık. Aziz İstanbulluların verdiği karar başımızın üstündedir.”

YSK’nin kesin olmayan resmi verilerine göre CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, seçim yarışını 24 bini aşkın oy farkla Yıldırım’ın önünde tamamladı.


15:00 | HDP Dargeçit’te sonuçlara itiraz etti

Mardin’in Dargeçit ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre 664 oy farkla AKP’nin kazandığı belirtilen seçim sonuçlarına HDP’den itiraz geldi.

İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunan HDP Dargeçit ilçe örgütü dilekçesinde, sandık sandık tespitlere yer verdi.

Tespit edilen hususların seçim sonucunu değiştirecek düzeyde olduğu belirtilen itiraz dilekçesinde, 1009, 1032, 1050, 1060, 1061, 1064, 1072 ve 1074 No’lu sandıklarda oyların yeniden sayılması talep edildi.


14:45 | Odabaşı’ndan İmamoğlu’na: 424 oy daha bulduk, nöbet devam ediyor

YSK’nin kesin olmayan resmi sonuçlarına göre İstanbul’da seçimleri CHP adayı Ekrem İmamoğlu önde tamamlarken, AKP çok sayıda geçersiz oy bulunduğunu ve kentin tüm ilçelerinde sandık sonuçlarına itirazda bulunacaklarını açıkladı.

Yine kesin olmayan sonuçlara göre 31 Mart’ta Kadıköy Belediyesi Başkanlığı’na seçilen Şerdil Dara Odabaşı’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Odabaşı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Özür dileriz Ekrem İmamoğlu başkan, gözümüzden kaçmış 424 oy daha bulduk. Nöbet devam ediyor, devamı da geliyor” dedi.

https://twitter.com/serdildara/status/1113029382896058369


14:25 | Gözaltına alınan CHP’nin adayı Fatih Bucak adliyeye sevk edildi 

Seçim günü AKP’nin ilçe belediye meclis üyesi adayı Nusret Kaya’yı darp ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan CHP’nin Siverek Belediye Başkan Adayı Fatih Bucak, emniyetteki ifadesinin ardından aynı gün serbest bırakılmıştı.

Sabah’ın haberine göre Bucak ve beraberindeki dört kişi, Kaya’yı darp ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Aralarında Bucak’ın da olduğu beş kişi, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

Bucak’ın aday olduğu Siverek’te kazanan isim oyların yüzde 45,86’sını alan Şeyhmus Aydın olmuştu. Bucak ise oyların yüzde 26,43’ünü alabilmişti.


13:20 | İmamoğlu: İBB’den çok sayıda ihbar alıyoruz; dosya kaçıranlar, odaları toplayanlar…

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, bugün Ankara’ya gidecek.

Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, son 2 gündür İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde dosya kaçıranlar ve odalarını toplayanlar olduğuna dair ihbarlar aldıklarını, kanıt bulunursa bunları paylaşacağını belirtti ve “İstanbullu’nun bir kuruşunun bile hesabını soracağım” dedi.

İmamoğlu, AKP’nin İstanbul’da kazandıklarını ima eden afişleri astırmasına de tepki gösterdi ve sonuçlardan emin olduklarını bir kez daha tekrarladı.

Anadolu Ajansı’nın seçim gecesi veri yayınlamayı durdurmasına da yeniden tepki gösteren İmamoğlu, “AA’yı artık yok sayıyorum, ismini de değiştirsin” dedi.

“Anadolu Ajansı’nın tek kaynağı kalıyor, sandıklardaki AK Parti’nin müşahitleri ya da görevlileri. O zaman değiştirsin adını AK Parti Ajansı desin(…) Bu çok acı bir durum. Genel müdürü veya kimse meshul derhal istifa etmeli. Gitsin siyaset yapsın kardeşim.”

İmamoğlu’nun Ankara’da ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etmesi, sonrasında saat 16.00’da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

İmamoğlu, ardından sırasıyla İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve resmi olmayan sonuçlara Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen partinin adayı Mansur Yavaş ile görüşecek.


12:45 | AKP İstanbul’un tüm ilçelerinde seçimlere itiraz edecek

YSK’nin 31 Mart yerel seçimlere ilişkin geçici sonuçları açıklamasının ardından AKP, İstanbul’daki seçim sonuçlarına itiraz edecek.

AKP’nin İstanbul’un 39 ilçesinin tamamında seçim sonuçlarına itiraz edeceği öğrenildi.

YSK’nin kesin olmayan resmi seçim sonuçlarına göre CHP adayı Ekrem İmamoğlu İstanbul’da yarışı 24 bin 408 oy farkıyla önde tamamladı.


11:42 | Kemal Can: HDP en önemli hamleye imza atan politik aktör

Gazeteci yazar Kemal Can, 31 Mart yerel seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı tabloyu 4 ana başlıkta değerlendirdi.

Ona göre sonuçlar iktidar açısından ciddi yenilgi, Millet İttifakı’nın politik bir programı yok, HDP en önemli hamleye imza atan politik aktör, seçmende ‘iktidarın mutlak gücü var’ hissiyatı dağıldı.


11:40 | Kalın tepkili: “Erdoğan için sonun başlangıcı” söylemini ısıtıyorlar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2023’e kadar seçim olmadığını belirterek, AKP ve Cumhur İttifakı’nın oy oranına işaret etti ve “Erdoğan için sonun başlangıcı” şeklindeki yorumlara tepki gösterdi.

Seçimin ardından dünya basınında sonuçların “Erdoğan için büyük bir gerileme” olduğu yorumu öne çıkmıştı.

The Guardian “Sonuçlar AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri” demiş, New York Times “Erdoğan iktidarı için büyük bir gerileme” yorumunu öne çıkarmış, CNN International ise “Erdoğan için bir darbe” olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.


11:05 | KONDA: Anormal bir geçersiz oy dağılımı yok

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, ‘geçersiz oy’ tartışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Medyascope TV’de Gürhan Ertür’e açıklamalarda bulunan Ağırdır’ın tartışmalara dair değerlendirmesi şöyle:

“İstanbul’da 290 bin geçersiz oy olduğu söyleniyor. Bütün Türkiye üzerinden söyleyeyim. 2014’te yüzde 4,1, 2019’da yüzde 3,9 geçersiz oy var. Anormal bir geçersiz oy dağılımı yok. İstanbul’da bir önceki seçimde 400 bin civarı geçersiz oy olmuş, şimdiyse 290 bin.

“Dolayısıyla İstanbul üzerinden de geçersiz oydan dolayı özel bir durum yok. Genel eğilime uyuyor. Katılım oranı da geçersiz oy sayısı da Türkiye’deki genel eğilim üzerinden ilerlemiş.

“Eskiden oylar ayrı sandık ve ayrı zarflara atılırken, şimdi aynı zarfa ve sandığa atılır oldu. Dolayısıyla bunun ürettiği bir psikolojik sonuç var. Yüzde 1 midir, yüzde bin midir bilmiyorum, ölçmek pek mümkün değil. Ama insanlar eski durumda partisine sahip çıkmak için meclis oyunu verip, belediye başkan adayında başka partiye oy verebilirdi. Hâlbuki şimdi aynı sandığa atıyorsanız, birinde farklı diğerinde farklı kullanmak zor.

“O soğukkanlı seçimin önüne geçmek için böyle bir değişikliğe ihtiyaç duydu AKP. Yüzde 3,9 geçersiz oy bu karmaşanın içinde olağan dışı görülmüyor.”


11:00 | Kulis: “Geciktirmenin nedeni İstanbul’da belediyeyi boşaltmak”

YSK açıklaması ve AA verileri İstanbul’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun seçimi önde bitirdiğini gösterirken, AKP sonuçlara itiraz ediyor.

Bu ‘gecikme’ ya da ‘geciktirmenin’ nedenine ilişkin ise bir iddia var. Sözcü Gazetesi yazarı Can Ataklı, bunun nedenini iddia olarak bugünkü köşesine taşıdı.

Ataklı, kulislere dayandırdığını belirttiği yazısında, “25 yıldır İstanbul’u dilediği gibi yönetenler kaybettiklerini anladılar. Şimdi zaman kazanıp belediyedeki belgeleri boşaltıyorlar” diyor. Yazının ilgili bölümü şöyle:

“Geciktirmenin nedeni ‘belediyeyi boşaltmak’ diyorlar. Seçim öncesi ‘Hesap soracağım, hepsini görevden alacağım’ diyen İçişleri Bakanı, seçim gecesi ortalıkta hiç görünmedi. Ama polisler İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giden yolları trafiğe kapadı. Rivayet çıktı tabii ister istemez. Deniyor ki, ‘25 yıldır İstanbul’u dilediği gibi yönetenler kaybettiklerini anladılar. Şimdi zaman kazanıp belediyedeki belgeleri boşaltıyorlar.’

“Doğru olabilir mi? Bilemem. Yazılı belgeleri yok etmek sorunu çözer mi? Artık dijital çağdayız. Ama İmamoğlu’nun kazandığı kesinleşir, mazbatasını alıp da binaya girerse, o zaman bir hasar var mı, yok mu görebileceğiz.”


10:20 | AKP Sözcüsü Çelik: Uyumsuzluğu gidermek için yapılan itirazlar doğaldır

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, yerel seçimlerin ardından İstanbul ve Ankara’da ortaya çıkan tabloya ilişkin açıklama yaptı.

Çelik, “Buralarda baktığımızda sandık sonuç tutanakları ile sayım döküm çizelgelerindeki uyumsuzluk dikkat çekiyor. Bu uyumsuzluğu gidermek için bu itirazlar doğaldır” ifadelerini kullandı.

“Hak edilmeyen bir zafer peşinde koşmayacaklarını” söyleyen Çelik, sürece ilişkin sözlerine şöyle devam etti:

“Erkenden sonuç ilan edenlerin bir panik içerisinde olaya yaklaşımlarını da anormallik olarak görüyoruz. Herkes oyuna sahip çıksın. Oy siyasal namustur. Sürece herkes saygı duymalı, süreç şeffaf ilerlemeli. Sürece saygı duyulduğu gibi sonuç ne olursa olsun saygı duyacağız. Bu herkes için geçerlidir.”


10:10 | YSK Başkanı Güven: İtiraz olmayan yerlerde mazbatalar verilecek

YSK Başkanı Sadi Güven, bir açıklama yaparak ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazların bugün saat 15.00’te dolacağını belirtti.

Güven, itiraz sürecinin başlatıldığını bildirerek, itirazda bulunulmayan yerlerde mazbataların verileceğini söyledi.


10:00 | İtirazlar için son gün

31 Mart yerel seçimlerinde, sandık kurullarının kararları, oy sayımı ve tutanak düzenlenmesine ilişkin işlemlerin aleyhine, ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlar için son gün bugün.

Seçim kanununa göre itirazlar, bugün saat 15.00’e kadar yapılabilecek.

İlçe seçim kurullarında yapılan ilçe birleştirme tutanaklarına itiraz için süre de bugün saat 17.00’ye kadar.

Yine seçim kanuna göre ilçe seçim kurulları ise Perşembe günü saat 17.00’ye kadar itirazlar hakkında bir karara varacak.

Dolayısıyla il seçim kurullarının, bu itirazları en geç iki gün içinde karar bağlaması gerekiyor.

Yapılan önceki açıklamalara göre AKP, Ankara ve İstanbul’daki tüm ilçelerde birleştirme tutanaklarına itiraz edecek.

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre AKP’nin birinci parti olarak çıktığı Muş’ta ise HDP sonuçlara itirazda bulunacak.

Öte yandan MHP de HDP’nin kazandığı Iğdır’da İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.




Önceki Haber
Cihangir'in yeni muhtarı: Önceki muhtarın ikametgahını sildiği Adnan Bal
Sonraki Haber
Cezayir'de Devlet Başkanı Buteflika istifa etti