Ana SayfaGüncelSilahlanma: Türkiye askeri harcamaları yüzde 24 artırdı

Silahlanma: Türkiye askeri harcamaları yüzde 24 artırdı

HABER MERKEZİ – SIPRI’nin yıllık raporuna göre askeri harcamalarda Türkiye 15’inci sıradaki konumunu korudu. Ancak sırasını korumasına karşın bir önceki yıla göre askeri harcamalara yüzde 24 daha fazla bütçe ayıran Türkiye, ilk 15 ülke arasında en fazla artış gösteren ülke oldu.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), yıllık raporunu açıkladı.

Rapora göre küresel savunma harcamalarındaki yükseliş eğilimi devam ediyor, bu harcamalar 2018 yılında 1 trilyon 800 milyar dolara ulaştı.

İsveç merkezli kurumun raporuna göre Türkiye de 15’inci sıradaki yerini korudu.

Sırasını korumasına karşın bir önceki yıla göre askeri harcamalara yüzde 24 daha fazla bütçe ayıran Türkiye, 19 milyar dolarlık harcamasıyla ilk 15 ülke arasında en fazla artış gösteren ülke oldu.

Ankara’nın askeri harcamalarındaki artış ile ilgili konuşan SIPRI araştırmacısı Nan Tian, “Türkiye hızlı askeri teçhizat teslimatı konusunda giderek daha fazla harcama yapıyor ve bir yandan da yüklü miktarda silah satın alıyor” ifadesini kullandı.

Tian ek olarak “Türkiye ayrıca Suriye’deki Kürt gruplara karşı askeri harekâtını genişletiyor, bu da çok fazla paraya mal oluyor” şeklinde konuştu.

Birinci ABD, onu Çin ve Suudi Arabistan takip ediyor

SIPRI’nın 2018 verilerini kapsayan raporuna göre dünyada askeri harcamalara en büyük bütçeyi ayıran ülke yine Amerika Birleşik Devletleri oldu. Yıllık harcaması 649 milyar dolara ulaşan ABD’deki yükseliş yüzde 4 oldu.

Dünyada silahlara harcanan toplam miktarın tek başına yüzde 36’sını oluşturan ABD’yi ise Çin takip ediyor. Pekin’in 2018 yılında askeri harcamalar için ayırdığı bütçe olan 250 milyar dolar, küresel harcamaların yüzde 14’üne denk geliyor.

Suudi Arabistan ise 67 milyar 600 milyon dolar ile üçüncü sıradaki yerini korudu. Suudi Arabistan’ı Hindistan ve Fransa takip etti.

2018 yılında askeri harcamaları için 61 milyar 400 milyon dolarlık bir bütçe ayıran Rusya dördüncü sıradan altıncı sıraya geriledi. Moskova aynı zamanda 2006 yılından bu yana ilk kez ilk beşteki yerini kaybetti.


DW Türkçe’den derlenmiştir
Previous post
İzmir'de bir kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
Next post
Sinema gişesinde bağırarak filmin sonunu söyleyen kişiyi linç ettiler