Ana SayfaGüncelŞişhane’de 24 Nisan anması: “Yüzleşme mücadelesi devam etmek zorunda”

Şişhane’de 24 Nisan anması: “Yüzleşme mücadelesi devam etmek zorunda”

HABER MERKEZİ – İstanbul’da bu yıl Ermeni Soykırımı’nda öldürülenler Şişhane Meydanı’nda anıldı. Ortak açıklamada, 24 Nisan’la yüzleşme mücadelesinin devam etmek zorunda olduğu vurgulanarak, “Devam etmek zorunda çünkü demokrasinin zaman zaman gözkırpıp, gelişiyormuş gibi yapıp gözden kaybolmasının temelinde 1915’le yüzleşmenin yapılmamış olması yatıyor” denildi.

24 Nisan 1915’te Ermeni aydınların tutuklanıp öldürülmesiyle başlayan soykırımda yaşamını yitirenler için yapılan anma etkinliğinin bu yılki adresi, İstanbul Valiliği’nin engeli nedeniyle İstiklal Caddesi yerine Şişhane Meydanı’nı oldu.

Anmaya 2007 yılında öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, 24 Nisan 2011 tarihinde zorunlu askerlik yaptığı sırada öldürülen Sevag Balıkçı’nın ailesi, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM) üyesi parlamenterler ve yurttaşlar katıldı.

Bu yıl Şişhane Meydanı’nda yapılması nedeniyle kısa tutulan anma, 24 Nisan Anma Platformu’nun açıklaması ardından sona erdi.

bianet’in haberine göre ortak açıklamada, 104 yıl önce yaşananlar “Hiç kimse yaklaşmakta olan şiddetin boyutlarını tahmin edemiyordu. Hayat sanki olağan şekilde akıyormuş gibiydi. İstanbullu Ermeniler o gün de her gün olduğu gibi işlerinden evlerine döndüler. Akşam yemeklerini yerken, yatmaya hazırlanırken kapıları tek tek çalınmaya başlandı” sözleriyle anlatıldı.

“Böyle bir felaket tahayyül edilemezdi”

Açıklama özetle şöyle devam etti:

“Felaket çok gizlice, örgütlenmişti, neler yaşanacağıyla ilgili tek bir ipucu bile sızdırılmamıştı. Kimse, dönemin hiçbir demokratı, çeşitli siyasi gruplarda yer alanlar ve Ermeniler, yaşanacak olaylar hakkında hiçbir fikre sahip değillerdi. Değillerdi zira böylesine büyük bir felaketi tahayyül etmek bile imkansızdı.

“104 yıl önce bugün başlayan süreçle 250 Ermeni aydını sürüldü, 174’ü yargılanmadan öldürüldü. Bu çok daha büyük bir felaketin kapısını araladı.

“1914 yılında Anadolu’da toplam nüfus 14 milyon civarındaydı ve nüfusun yüzde 30’unu oluşturan Türk-Müslüman olmayan nüfus, beş sene içinde yüzde 3’e düştü. Bugün bu nüfusun binde 1.5 gibi bir oranda olduğu tahmin ediliyor. Bu oran, kaybımızın ne kadar şiddetli olduğunu gösteriyor.”

“Yüzleşme mücadelesi devam etmek zorunda”

24 Nisan’la yüzleşme mücadelesinin devam etmek zorunda olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Devam etmek zorunda çünkü demokrasinin zaman zaman gözkırpıp, gelişiyormuş gibi yapıp gözden kaybolmasının temelinde 1915’le yüzleşmenin yapılmamış olması yatıyor. Yüzleşme devam etmek zorunda çünkü 104 sene önce her şeye rağmen bir arada yaşamayı başarabiliyordu insanlar. 24 Nisan’la başlayan süreç, bu bir arada yaşama kültürüne saplanan bir hançerdir, bir arada yaşayanlardan birisinin öldürülmesidir. Bugün, bir arada yaşama yeniden vurgu yapılacaksa, bu yüzleşmenin gerçekleşmesi kaçınılmazdır.”

“Bu yıkımla yüzleşmek bir zorunluluk”

24 Nisan 1915’ten beri Türkiye’de yaşamın çoraklaştığı da ifade edilirken, “Anadolu’nun bu kültürel ve insani çoraklaşması, nesiller boyunca Türkiye’de yaşayan tüm insanları, hepimizi yalnızlaştırdı” denildi ve geçen yıl verilen mesaj bir kez daha yinelendi:

“Demokrasinin, çatışma kültürü yerine barış içinde bir arada yaşama dinamiklerinin güçlenmesi, ırkçılığın ve nefret söyleminin geriletilmesi, içindeki her bir bireye, gruba, çevreye, kimliğe güven veren bir sosyal dokunun inşa edilmesi, bunların hepsinin başarılması için, 104 sene önce başlayan ve birkaç sene içinde tamamlanan bu yıkımla yüzleşmek bir zorunluluk.”


24 Nisan | “Sınırsız bir hukuksuzluk yeni şekillerde bugün de sürüyor”

HDP’den 24 Nisan açıklaması ve araştırma önergesi

Erdoğan: Tehcir başka, katliam başka, kimi aldatıyorsunuz?

‘Mühürlü kapı’nın ardında kader komşuluğu: Kars ve Gümrü

Ermenilerin unutulmuş direniş meskeni: Surp Hovhannes Dağı




Önceki Haber
Norveç'te orman yangınları iki gündür sürüyor, yüzlerce kişi tahliye edildi
Sonraki Haber
BM raporu: ABD ve Afganistan ordusu Taliban'dan daha fazla sivil öldürdü