Ana SayfaDünyaSri Lanka’da hayatını kaybedenlerin sayısı 359’dan 253’e düşürüldü

Sri Lanka’da hayatını kaybedenlerin sayısı 359’dan 253’e düşürüldü

HABER MERKEZİ – Sri Lanka’da Paskalya törenleri sırasında kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 359’dan 253’e düşürüldü. Öte yandan Savunma Bakanı Hemasiri Fernando, başında bulunduğu kurumların başarısızlığını üstlendiğini belirterek, görevinden istifa etti.

Sri Lanka’da 21 Nisan Pazar günü sabah saatlerinde Kochchikade’de St. Anthony’s, Katana’da St. Sebastian ve Batticaloa’da bir kilise ile başkent Kolombo’da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti.

Bu saldırıların ardından başkent Kolombo’nun banliyösü Dehiwala’da hayvanat bahçesi yakınında, yine Kolombo’nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti.

Kilise ve otellere yönelik düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 359 olarak açıklanmıştı.

Sayı 253’e düşürüldü

Sri Lanka Savunma Bakan Yardımcısı Ruwan Wijewardene, hayatını kaybedenlerin sayısını 253 olduğunu duyurdu.

Wijewardene, ülkedeki morglardan gelen yanlış veriler nedeniyle sayının daha önce 359 olarak açıklandığını belirtti.

Savunma Bakan Yardımcısı, “Daha önceki sayıyı bize Sağlık Bakanlığı vermişti” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise gerçek sayıya tüm otopsilerin tamamlanmasının ardından ulaşıldığı belirtildi.

Reuters’a konuşan üst düzey sağlık yetkilisi Anil Jasinghe, hayatını kaybedenlere ait “çok sayıda vücut parçası” olduğu için sayıda yanlışlık yapıldığını bildirdi.

Savunma Bakanı istifa etti

Öte yandan Sri Lanka Savunma Bakanı Hemasiri Fernando, dün istifa ettiğini duyurdu.

Şahsen bir sorumluluğu olmadığını söyleyen Fernando, başında bulunduğu kurumların başarısızlığını üstlendiğini belirtti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Fernando, güvenlik kurumlarının saldırılar gerçekleşmeden önce, böyle saldırıların düzenlenebileceğine dair gelen istihbarat üzerinde aktif olarak çalıştığını söyledi.

Fernando, “Üzerinde çalışıyorduk. Bütün güvenlik kurumları üzerinde çalışıyordu” dedi.

Sri Lanka’da Hıristiyanlara dönük nefret

Sri Lanka Ulusal Hıristiyan Protestan Birliği’nin (NCEASL) verilerine göre, ülkede geçen yıl Hristiyanlara yönelik 86 ayırımcılık, tehdit ve şiddet vakası gerçekleşti. Birlik bu yıl ise bu tip 26 vakanın gerçekleştiğini açıkladı.

Sri Lanka’da 2012 yılında yapılan nüfus sayımına göre, 22 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 70’i Budist, yüzde 12,6’si Hindu, yüzde 9,7’si Müslüman, yüzde 7,6’sı ise Hıristiyanlardan oluşuyor.


Karınca, DW Türkçe