Ana SayfaDünyaSri Lanka’da yaşamını yitirenlerin sayısı 321’e yükseldi, saldırıları “IŞİD üstlendi”

Sri Lanka’da yaşamını yitirenlerin sayısı 321’e yükseldi, saldırıları “IŞİD üstlendi”

HABER MERKEZİ – Sri Lanka’da, Paskalya törenleri sırasında kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 321’e yükseldi. Reuters, saldırıları IŞİD’in üstlendiğini duyurdu. Diğer yandan olağanüstü hal uygulaması da bugün yürürlüğe girdi.

Sri Lanka’da, önceki gün Paskalya törenleri sırasında kilise ve otellere yönelik düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 321’e yükseldiği, yaralı sayısının ise 500 civarında olduğu bildirildi.

Saldırılarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle şu ana kadar 24 kişi gözaltına alınırken, Sri Lanka hükümeti saldırılardan İslamcı bir örgüt olan Ulusal Tevhid Cemaati’ni sorumlu tutuyor.

Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardene, “Yürütülen soruşturma sonucu elde edilen ilk bulgular, saldırıyı Ulusal Tevhid Cemaati tarafından gerçekleştirildiğini ve Yeni Zelanda’daki cami saldırılarına bir misilleme olduğunu gösteriyor” dedi.

Reuters: Saldırıları IŞİD üstlendi

Uluslararası haber ajansı Reuters ise saldırıları IŞİD’in üstlendiğini duyurdu.

Ajans, IŞİD’in, “Amaq ajansı” yoluyla üstlendiği saldırıları kendilerinin yaptığı iddiasına dair bir kanıt sunmadığını bildirdirdi.

OHAL yürürlükte

Diğer yandan ülkede ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) de bugün yürürlüğe girdi.

OHAL kapsamında polise ve askere ülkede olası saldırıların önlenmesi için özel yetkiler verilirken, bu süreçte şüpheliler mahkeme kararı olmadan tutuklanabilecek.

Ülkede bu yetkiler en son iç savaş döneminde kullanılmıştı.

Akşam yerel saatle 20.00’den sonra sokağa çıkma yasağının uygulandığı ülkede hükümet, sosyal medyaya erişimi de kısıtladı.

Ne oldu?

Sri Lanka’da 21 Nisan Pazar günü sabah saatlerinde Kochchikade’de St. Anthony’s, Katana’da St. Sebastian ve Batticaloa’da bir kilise ile başkent Kolombo’da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti.

Bu saldırıların ardından başkent Kolombo’nun banliyösü Dehiwala’da hayvanat bahçesi yakınında, yine Kolombo’nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti.

Yetkililer, saldırılarda yaşamını yitirenlerden 31’inin yabancı uyruklu olduğunu tespit ettiklerini, Sri Lanka vatandaşı olmayan 14 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.

Saldırılarda Türkiye vatandaşı mühendisler Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş da yaşamını yitirmişti.

Sri Lanka’da Hıristiyanlara dönük nefret

Sri Lanka Ulusal Hıristiyan Protestan Birliği’nin (NCEASL) verilerine göre, ülkede geçen yıl Hristiyanlara yönelik 86 ayırımcılık, tehdit ve şiddet vakası gerçekleşti. Birlik bu yıl ise bu tip 26 vakanın gerçekleştiğini açıkladı.

Sri Lanka’da 2012 yılında yapılan nüfus sayımına göre, 22 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 70’i Budist, yüzde 12,6’si Hindu, yüzde 9,7’si Müslüman, Yüzde 7,6’sı ise Hıristiyanlardan oluşuyor.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe