Ana SayfaDünyaSudan’da askeri darbe: 30 yıldır ülkeyi yöneten Ömer El-Beşir görevden alınıp tutuklandı

Sudan’da askeri darbe: 30 yıldır ülkeyi yöneten Ömer El-Beşir görevden alınıp tutuklandı

HABER MERKEZİ – Sudan’da aylardır süren protestoların ardından ordu yönetime el koydu. Sudan Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in görevden alınıp tutuklandığını duyurdu.

Sudan’da, Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’e karşı düzenlenen protestolar devam ederken Sudan ordusu başkent Hartum’da devlet televizyonunu kuşattı.

Sabah saatlerinde devlet televizyonunu kuşatan askerlerden bir kısmı bina içerisine de girdi.

Ardından da Sudan ordusu, “önemli bir duyuru” yapacağını açıkladı.

AFP’ye konuşan bir protestocu da ordu karargahının önünde yaptığı açıklamada “Büyük haber bekliyoruz” dedi.

“Ne olduğunu öğrenene kadar buradan ayrılmayacağız. Ama Beşir’in gitmesi gerektiğini biliyoruz. Bu rejimin 30 yıllık baskısı, yolsuzluk, hak ihlalleri, yeter!”

El-Beşir tutuklandı

Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir

Bu gelişmelerden saatler sonra Sudan Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in görevden alındığını ve tutuklandığını açıkladı.

Savunma Bakanı’nın açıklamasına göre Sudan’ı iki yıl süreyle Askeri Konsey yönetecek, geçiş döneminin ardından seçimler yapılacak.

Sudan’ın resmi haber ajansı SUNA ise ulusal istihbarat ve güvenlik servisinin, ülkedeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakıldığını duyurduğunu bildirdi.

Reuters haber ajansı da askerlerin Ömer El-Beşir’in partisi İslami Hareket’in genel merkezine baskın düzenlediğini bildirdi.

Protestoları düzenleyen gruplar ise halktan sokaklardan ayrılmamasını talep etti.

Protestocular yalnızca El-Beşir’in değil tüm bakanların görevlerinden ayrılmalarını talep ediyordu.

Ankara’dan açıklama

Konuya ilişkin Ankara’dan ilk açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Saray’da Burkino Fasolu mevkidaşı Roch Marc Cristian Kabore ile bir araya gelen Erdoğan, basın mensuplarının konuya ilişkin sorusu üzerine, “Sudan’ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir. Her darbe çok ciddi bir kan kaybıdır” yanıtını verdi.

Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

“Darbe ile gelmiş bir siyasetçi değilim. Belediye başkanlığımdan bu yana sandıkla gelen ve sandıkla bu yolculuğu devam ettirirken darbe ile muhatap olan bir insanım. Darbenin ne olduğunu bilen birisiyim. Bu dünya bir garip dünya. Darbeye karşı olduğunu söyleyenlerin darbecilerle nasıl koyun koyuna olduğunu görüyoruz. Sandıkla gelenleri ipe götürdüklerini de biliyoruz. Sudan köklü ilişkilerimiz olan bir ülke. Bu ilişkilerin devamından yanayız.

Temennim o ki Sudan bu işi başarmalı ve normal demokratik süreci çalıştırmaya girmelidir. Son dönemde Sudan’ın sıkıntılarını da bilen birisiyim bütün bu ekonomik sıkıntıları da aşmak suretiyle Sudan’ın bu durumu aşması bizim için önem arz etmektedir. Çok değişik haberler gelmektedir. Sayın Ömer Beşir ile ilgili evinde midir başka bir yerde midir bunlarla ilgili bilgi vermemiz mümkün değil. Ama barış içinde bu dönemin atlatılması temennimdir.”

Ne oldu?

Sudan’da başta başkent Hartum olmak üzere birçok kentte 2018’in Aralık ayında ekmeğin fiyatının katlanmasıyla başlayan ve hükümet karşıtı tepkiye evrilen protestolar sürüyordu

Sudan halkı kendilerine yaşam hakkının tanınmadığını söyleyerek Beşir’in istifasını istiyordu

1989 yılında askeri darbeyle yönetimi ele geçiren Devlet Başkanı Ömer El-Beşir tarafından 23 Şubat’ta ilan edilen olağanüstü hale rağmen protestolarını sürdüren Sudanlılar, askeri kuvvetlerin devreye girmesi talebinde de bulunuyordu.

30 yıldır ülkeyi yöneten El-Beşir ise istifa çağrılarına yanıt vermeyeceğini ifade ederek, protestocuların tepkilerini seçimlerde göstermesi gerektiğini söylüyordu.

Ülkede enflasyon yüzde 70’in üzerinde seyrederken, Sudan lirasındaki değer azalışı sürüyor, başkent Hartum dahil olmak üzere birçok kentte ne ekmek ne de yakıt bulunabiliyor.


Karınca, AFP, BBC Türkçe
Previous post
Fransa’da 24 Nisan “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan edildi, Ankara tepkili
Next post
Kurda bugün: TL negatif ayrıştı, dolar 5.75'i aştı