Ana SayfaGüncelTatvan: HDP’nin seçimin yenilenmesi için yaptığı itiraza ret

Tatvan: HDP’nin seçimin yenilenmesi için yaptığı itiraza ret

HABER MERKEZİ – Yüksek Seçim Kurulu, HDP’nin Bitlis’in Tatvan ilçesindeki seçimlerin iptali ve yenilenmesi talebiyle yaptığı olağanüstü itirazı reddetti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 295 oyla kaybettiği Bitlis’in Tatvan ilçesinde seçimlerin iptali ve yenilenmesi için olağanüstü itiraz yapıldı.

HDP İl Eş Başkanı Mehmet Şirin Gücüm tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan itirazda, 4 ayrı adreste 888 seçmenin kaydının bulunmasının “hayatın olağan akışına aykırı olduğu” belirtildi.

İtiraz başvurusunda, “31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi neticesinde Bitlis Tatvan İlçesi seçim bölgesinde; seçimin sonucuna müessir olayların ve hallerin tarafımızca tespit edilmiş olması nedeni ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 130/2 Maddesi gereğince olağanüstü itirazlarımızın kabulü ve seçimin iptali ile yenilenmesi talebimizi içerir” denildi.

“4 ayrı adreste toplamda 888 seçmen kaydı bulunmakta”

HDP’nin başvurusunun sonuç bölümünde ise şunlar yer aldı:

“Sonuç olarak Bitlis İli Tatvan ilçesi Seçim bölgesinde 4 ayrı adreste toplamda 888 seçmen kaydı bulunmaktadır. Bu durum 2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununda yer verilen seçimlerin iptali ve yenilenmesi için somut gerekçeler oluşturmaktadır.

“Zira söz konusu durumlar seçimin sonucuna doğrudan etki etmiştir. Ayrıca belirttiğimiz hukuka aykırılıkların giderilmesi halinde ve yeniden seçim kararı alınması durumunda seçim sonucun değişme ihtimali oldukça yüksektir. Çünkü adaylar arasındaki oy farkı sadece 295’ten ibarettir. Dolayısıyla öncelikle söz konusu seçmen kayıtlarının gerçeğe uygun olup olmadığının araştırılması ve usulsüz seçmen kayıtlarının silinmesi neticesinde Tatvan seçim bölgesinde seçimin yenilenmesi gerekmektedir.

“Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenler ile Başkanlığınızca resen nazara alınacak sair sebepler doğrultusunda 2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 130. Maddesi gereğince işbu olağanüstü itiraz başvurumuzun kabulüne ve Bitlis Tatvan İlçesi Seçim Bölgesinde Belediye Başkanlığı Seçiminin iptali ile seçimin yenilenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.”

İtiraz reddedildi

HDP’nin seçimlerin iptali ve yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz ise reddedildi.

İtirazın reddedilmesinin gerekçesinin 2 gün içerisinde YSK tarafından HDP’li yetkililere iletileceği belirtildi.

Tatvan’daki seçimler

Bitlis’in Tatvan ilçesinde, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, HDP 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy aldı. Aradaki oy farkı ise 295.

HDP’nin ilçedeki geçersiz sayılan 2 bin 276 oyun tekrardan sayılması noktasında ilçe ve il seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı başvurular reddedilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Çocuklar ölmesin’ diyen öğretmen Ayşe Çelik cezaevine girdi
Sonraki Haber
Kayyumların ardından: Her şey kendileri için güzelmiş! - İbrahim Aslan