Ana SayfaGüncelTeftiş Kurulu raporuna göre “asli kusurlu makasçıymış”

Teftiş Kurulu raporuna göre “asli kusurlu makasçıymış”

HABER MERKEZİ – Ankara’da geçen yıl aralık ayında dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 93 kişinin de yaralandığı Yüksek Hızlı Tren kazası ile ilgili hazırlanan TCDD Teftiş Kurulu raporuna göre, soruşturma kapsamında tutuklanan tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın, ‘Hat 2’ yolunu ‘Hat 1’e bağlayan ‘M74’ numaralı makası tanzim etmeyi unutması nedeniyle asli kusurlu olduğu belirtildi.

Ankara – Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazası ile ilgili TCDD Teftiş Kurulu raporu tamamlandı.

DHA’nın haberine göre raporda, soruşturma kapsamında tutuklanan tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın, ‘Hat 2’ yolunu ‘Hat 1’e bağlayan ‘M74’ numaralı makası tanzim etmeyi unutması nedeniyle asli kusurlu olduğu belirtildi.

Beş gün yerine bir gün işbaşı eğitimi verildiği ortaya çıkan Osman Yıldırım’ın, meslekten men edilmesi istendi.

Raporda, hayatını kaybeden makinistler Adem Yaşar ve Hulusi Böler’in de yanlış hattan giden treni durdurmamaları nedeniyle tali kusurlu olduğu ifade edildi.

Kazanın nedenleri

TCDD Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda kazanın nedenleri de sıralandı.

Rapora göre, kazanın birinci nedeni olarak, makasçı Osman Yaldırım’ın, hızlı trenin sevkini ‘Hat 1’ yolundan yapması gerekirken, ‘Hat 2’den sağlaması gösterildi. Osman Yıldırım’a eksik eğitim veren ve eğitimleri belgelendirmeyen kişiler hakkında “kınama cezası” verilmesi istendi.

İkinci neden olarak ise hızlı trenin ‘Hat 1’den seyretmesi gerektiğini bilen, ölen makinistler Adem Yaşar ve Hulusi Böler’in, bu durumu sorgulamayıp, yanlış hattan giden treni durdurmamaları gösterildi.

Raporun savcılığın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na da gönderildiği, Bakanlık müfettişlerinin de ayrı bir rapor hazırlayacağı, savcılığın bu raporun hazırlanmasının ardından bilirkişi raporu isteyeceği bildirildi.

“İkinci kaza son saniyede önlendi”

Raporda, ikinci kazanın son anda önlendiği, Hat 2’de çalışan Sincan- Kayaş arası sefer yapan banliyö treninin, kazadan 45 saniye sonra durağa geldiği ve olay yerine 5 metre kala durabildiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Ankara- Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile raylarda kontrol için bulunun kılavuz trenin, 13 Aralık 2018 tarihinde çarpışması sonucu meydana gelen kazada dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 93 kişi de yaralanmıştı.

Kaza ile ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında makasçı Osman Yıldırım, hareket memuru Sinan Yavuz ve kontrolör Emin Ercan Erbey tutuklanmıştı.

TCDD Bölge Müdürü Duran Yaman, YHT Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz ve YHT Gar Bölge Müdürlüğü Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürü Ünal Sayıner’in de şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmıştı.