Ana SayfaGüncelTemelli’den açlık grevleri ve seçim sonuçları açıklaması

Temelli’den açlık grevleri ve seçim sonuçları açıklaması

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, açlık grevleri ile seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tecridin Türkiye’nin her yerine yayıldığını belirten Temelli, birlikte mücadele edilmesi gerektiği çağrısında bulundu, “Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil, Muş var Ağrı var. Tüm demokrasi güçleri bu adaletsizliğe karşı yan yana gelmeli” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, açlık grevleri ile seçim sonuçları ve Yüksük Seçim Kurulu (YSK) kararlarını değerlendirmek üzere partisinin Genel Merkezi’nde bir araya gelen Parti Meclisi (PM) toplantısının açılış konuşmasını yaptı.

Temelli ilk olarak, tecridin kaldırılması talebiyle 157 gündür açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı eyleme ilişkin konuştu.

Açlık grevleri

Açlık grevlerinin kritik aşamada olduğunu ve şu ana kadar tecridi protesto etmek için sekiz kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Temelli, “Bu ölümlerin olmaması için 157 gündür Leyla Güven ve onunla birlikte bir sesi yükseltiyoruz” dedi ve ekledi:

“Adalet Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz; gelin bu haklı talebe cevap verin yasaların gereğini yerine getirin. Bu mutlak tecride son verin. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüşebilsin. Bu meşru ve yasal bir taleptir. Bunu duymazlıktan gelmek Türkiye’deki hukuksuzluğun devamdır.”

İsrail cezaevlerindeki 400 Filistinli tutuklunun durumuna da dikkat çeken Temelli, “Dünyada bir birine benzeyen herhalde iki tane devlet yönetimi var. Biri İsrail diğeri Türkiye. İkisinin de nasıl bir yönetimi olduğunu anlamak istiyorsanız, iki ülkedeki cezaevine bakabilirsiniz. Türkiye cezaevlerindeki zulmün aynısı Filistin cezaevlerinde de mevcut” ifadelerini kullandı.

Tecridin her yere yayıldığını ve tecride son verilmesi gerektiğini söyleyen Temelli, “Şimdi hep birlikte Türkiye’nin demokrasinin, barışının önünü açmak için hep birlikte adım atma zamanıdır. Sandıkta buluşanlar şimdi demokrasi ve barış mücadelesinde de ama ve fakatlara başvurmadan buluşmak zorundadır. Türkiye halklarının ve toplumun beklentisi budur” dedi.

Yerel seçimler

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden 13 gün geçtiğini ve Meclis’in hala açılmadığını hatırlatan Temelli, “Meclis kürsüsünden korkuyorlar. Neden açılmıyor diye sorduğunuzda, işleri varmış. Ne işiniz var? Şu anda halkın iradesini gasp etme peşindesiniz” dedi ve ekledi:

“İki tür belediye seçim sonuçları ile karşı karşıyayız. Hangi partiden olursa olsun meşruiyet sorunu olmayan bütün kazananları kutluyoruz. Bir de gasp edilen belediyeler var. Hem iktidar marifetiyle hem de üzülerek belirtmek isterim ki YSK marifetiyle.”

“Bizim tüm itirazlarımız reddedilirken, AKP-MHP itirazlarının yüzde 90’ı kabul edildi” diyen Temelli, İstanbul’daki seçimlerinin halen sonuçlanmadığını vurgulyarak, “Biz her yerde bütün adaletsizliklere müdahale ediyoruz” diye belirtti ve şöyle devam etti:

“Her yerde bizim stratejimiz, oylarımız var. Oylarımız her yerde İstanbul’da da, Muş’ta da, Malazgirt’te de, Viranşehir’de de. Türkiye’ye sesleniyorum siz de sahip çıkın Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil, Muş var Ağrı var. Tüm demokrasi güçleri bu adaletsizliğe karşı yan yana gelmeli, birlikte mücadele etmelidir. Bu seçim sonuçlarına karşı yapılan bu adaletsizliklere karşı da yan yana mücadele etmeliyiz.”

Hala mazbataları verilmeyen adayları olduğunu dile getiren Temelli, Kanun Hükmünde Kararname (KHK )ile ihraç edildikleri için seçimlerin yapılmasının ardından adaylıkları düşürülen partilileri olduğunu belirterek, “YSK almış olduğu bütün hukuksuz kararlarından vazgeçmelidir. Parlamento bir an önce inisiyatif almalıdır, toplanmalıdır ve yürütmenin vesayetinden kurtulmalıdır” diye konuştu.


13 gün geçti: İstanbul’da sayım işlemi sürüyor

157 gündür açlık grevindeki Leyla Güven’in kızı: Sessizlik beni korkutuyor

Previous post
“Game of Thrones”un final sezonuna saatler kaldı
Next post
ODTÜ’de bahar şenliği rektörlük tarafından iptal edildi