Ana SayfaDünyaTrafiğin yarattığı hava kirliliği nedeniyle her yıl 4 milyon çocuk astım hastası oluyor

Trafiğin yarattığı hava kirliliği nedeniyle her yıl 4 milyon çocuk astım hastası oluyor

HABER MERKEZİ – ABD’de yapılan bir araştırmaya göre taşıtların yarattığı hava kirliliği nedeniyle dünyada her yıl 4 milyon çocuğa (günde 11 bine yakın) astım teşhisi konuluyor.

ABD’deki George Washington Üniversitesi’den araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre araçların yarattığı hava kirliliği nedeniyle dünyada her yıl 4 milyon çocuğa (günde 11 bine yakın) astım teşhisi konuluyor.

Tıp dergisi Lancet Planetary Health’de yayımlanan araştırmada trafiğin yarattığı hava kirliliği ile çocuklardaki astım vakaları arasındaki ilişki ilk kez küresel olarak incelendi.

Araştırma ekibi bu süreçte, trafikteki araçların neden olduğu hava kirliliğini ölçmek için bölgelere göre nitrojen dioksit (NO2) oranlarına baktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre çocukların zehirli havadan yetişkinlere oranla daha kolay etkilendiği belirtilen araştırmada, çocuk astımının “küresel bir salgına” dönüşebileceği vurgulandı.

Araştırma için 194 ülkedeki 125 büyük şehir karşılaştırıldı ve çocuklarda yeni astım vakalarının en çok görüldüğü ülkelerin, hava kirliliğinin en tehlikeli boyutlarda olduğu Hindistan ile Çin gibi ülkelerle sınırlı olmadığına dikkat çekildi.

Türkiye de listede üst sıralarda

Rapora göre, trafik kirliliğine bağlı çocuk astım oranının en yüksek olduğu ülke Kuveyt. Kuveyt’i Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kanada, Tayvan ve Bahreyn takip ediyor.

Raporda üst sıralarda yer bulan Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde değerlendirildi. Buna göre çocuk astımı vakalarının en çok görüldüğü dördüncü kent İstanbul, yedinci kent de Ankara.

Araştırma sonuçlarına göre en çok yeni çocuk astımı vakası tespit edilen ülkelerde hava kirliliği oranı Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sınırlarının altında.




Önceki Haber
HSK, Rabia Naz'ın ölümüne ilişkin inceleme başlattı
Sonraki Haber
TL'de kayıplar sürüyor: Dolar 5.80'i aştı, euro 6.60'a dayandı