Ana SayfaGüncelTürk: MARSU’nun ödeneği kesilmiş, bu insan sağlığı açısından büyük risk

Türk: MARSU’nun ödeneği kesilmiş, bu insan sağlığı açısından büyük risk

HABER MERKEZİ – Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Türk, belediyenin 1 milyar 26 milyon TL borçlandırmasını “başarısız olmamız için yapılmış bir plan” şeklinde değerlendirdi. Belediyeye bağlı olan ve 620 milyon TL borçlandırılan MARSU’nun ödeneğinin kesildiğini de belirten Türk, bunun kamu güvenliği ve insan sağlığı açısından büyük bir risk taşıdığını söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, dün gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında belediyenin kayyum tarafından toplamda 1 milyar 26 milyon TL borçlandırıldığını duyurmuştu.

Bunun sadece 620 milyon TL’sinin belediyeye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) borcu olduğu açıklanmıştı.

Türk, dün yaptığı konuşmada “MARSU’nun borcu 620 milyon TL. Yani eski parayla 620 trilyon. Aklın kabul etmeyeceği bir borçlanmaya gidilmiş. Bunun nasıl yapıldığını çözmekte zorlanıyoruz. Tüm gelirlerini toplasak 6 milyon TL geliri olan bir yerde karşımıza 620 milyon borç çıkıyor” demişti.

“Bütün bunlar başarısızlığımız üzerine planlanmış bir durum”

Söz konusu duruma ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, mevcut borçların yanı sıra ileriye dönük borçlara dair tespitlerin sürdüğünü kaydetti.

Türk, 620 milyon TL borçlandırılan MARSU’nun aylık gelirinin maksimum 6 milyon TL olduğuna dikkat çekti.

“Bunun böyle olması, seçimi almamızdan sonra bizi iş yapamaz hale getirmek için hazırlanmış bir plandır. Yapılan bir hukuksuzluktur. Belediyede iki kalıp sabun da bırakmamışlar. Bütün bunlar başarısızlığımız üzerine planlanmış bir durum. Burada bir hukuksuzluk ve yolsuzluk olduğu açıktır. Geliri toplam 6 milyon olan MARSU’yu siz 620 milyon borçlandırdınız ise bunun izahı yoktur. Bunu hizmet olarak sunmanın da anlamı yoktur.”

Ödeneğin tamamı kesilmiş

MARSU’ya gelen ödeneğin İller Bankası tarafından kesilmiş durumda olduğu bilgisini de aldıklarını belirten Türk, suyun klorlanmaması ve bazı önlemlerin alınmaması durumunda bir takım hastalıkların baş göstereceğine işaret etti.

“Bildiğim kadarıyla İller Bankası yüzde 40 civarında kesinti yapabilir. Ama bana verilen bilgiye göre tamamı kesilmiş. Bu kamu güvenliği ve insan sağlığı açısından büyük bir risk taşıyacaktır. Ödeneğin birden bire tümden kesilmesi hukuksuzluktur. Hiçbir kurumun böyle bir kararı alma yetkisi yoktur.”

“Propaganda amaçlı kurulan birimler feshedilecek”

MARSU’nun yanı sıra belediyenin diğer alanlarında yapılan yüksek miktardaki harcamalar hakkında bilgiler de paylaşan Ahmet Türk, ilk iş olarak kayyum döneminde kurulan kimi birimlerin feshedileceğini söyledi.

“Belediyedeki durumu toparlamak için elimizden geleni yapacağız. Propaganda amaçlı birçok birim oluşturulmuş belediyede. Tamamen propaganda amaçlı kurulan birimlerden biri de Mardin Masa. Kent AŞ. üzerinden işçiler alınmış, birçoğu belediyeye bile uğramıyor. Birilerine takdire göre 4 bin, birisine 2 bin, birisine ise 2 bin 500 TL bağlanmış. Oysa ki burada adalete uygun bir düzenlemenin yapılması lazım. Adamına göre bir maaş bağlanması yapılmış. Kent A.Ş. yönetim kurulunu zaten feshettim. Yeniden bir düzenleme yapacağız. Diğer birimlerde de benzer bir uygulamaya gideceğiz.”

“Sayıştay’dan müfettiş çağracağız”

“Yapılan bütün bu işlerin fizibilitesini çıkaracağız” diyen Türk, gerektiği takdirde bağımsız ve uzman bir ekiple tüm harcamaların ve ihalelerin nasıl yapıldığını ve bu kadar borcun nereden geldiğini araştıracaklarını da sözlerine ekledi.

Tespitlerin ardından Sayıştay’dan müfettiş taleplerinin olacağını da belirten Türk, son olarak “Şu anda bütün harcamalar elimizde. Kısa sürede kayyum döneminde yapılanları dosyalarıyla tek tek Türkiye kamuoyunun gözleri önüne sereceğiz. Halkımızı bilgilendireceğiz. İçinde bulunduğumuz durumun herkes tarafından bilinmesi gerekir” ifadelerini kullandı.


Kayyumların ardından: Her şey kendileri için güzelmiş! – İbrahim Aslan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir yıl geçti, tablo aynı: Türkiye basın özgürlüğünde 157’nci sırada
Sonraki Haber
RTÜK'ten 'Kılıçdaroğlu'na idam' anonsunun yapıldığı Akit TV'ye ceza