Ana SayfaDünyaUkrayna’nın yeni devlet başkanı komedyen Vladimir Zelenskiy

Ukrayna’nın yeni devlet başkanı komedyen Vladimir Zelenskiy

HABER MERKEZİ  – Ukrayna’da devlet başkanlığı seçiminin galibi oyların yüzde 70’den fazlasını alan komedyen ve aktör Vladimir Zelenskiy oldu.

Ukrayna’da devlet başkanlığını belirlemek için yapılan seçimleri kazanan isim Vladimir Zelenskiy oldu.

Politik tecrübesi olmayan komedyen ve aktör Zelenskiy, sandık çıkış anketlerine göre oyların yüzde 72,7’sini aldı.

Zelenskiy, seçim sonrası verdiği ilk demeçte, “Sizi asla yüzüstü bırakmayacağım” diye konuştu.

Zelenskiy’nin rakibi olan mevcut Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise oyların yüde 27,3’ünü alabildi.

Ukrayna’da 31 Mart’ta yapılan seçimlerin birinci turunda oyların çoğunluğunu elde edebilen aday çıkmazken, Vladimir Zelenskiy oyların yüzde 30,4’ünü almış, Petro Poroşenko’nun aldığı oran ise yüzde 17,8 olmuştu.

Ne vadediyor?

Seçimleri açık ara farkla kazanan Vladimir Zelenskiy’nin özellikle yolsuzlukla mücadelede birçok adım atması bekleniyor.

Zelenskiy, rüşvet alanların ve verenlerin hapse atılmasını vadederken, önemli kararlar için referanduma gidileceğini belirtiyor.

Bir sonraki dönem için aday olmayacağını şimdiden açıklayan Zelenskiy, devlet başkanının, milletvekillerinin ve yargıçların dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde adım atacağını dile getiriyor.

Euronews’un haberine göre Rusya’yla ilgili çok keskin söylemlerden kaçınan Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliği yolunda ilerlemesini desteklediğini ve Avrupa Birliği’ne (AB) entegrasyon hedefini de sürdüreceğini söylüyor.

Parlamento seçimleri Ekim’de

Parlamenter-başkanlık sistemiyle yönetilen Ukrayna’da, Ekim ayında yapılması beklenen parlamento seçimleri de büyük önem taşıyor.

Kamuoyu araştırmaları, Zelenskiy’nin Halkın Hizmetkârı Partisi’nin parlamentoda çoğunluğu elde etme şansının da bulunduğunu gösteriyor.