Ana SayfaDünyaWashington-Ankara hattındaki görüşmeler ABD basınında: S-400’lerde açmazdan çıkılamadı

Washington-Ankara hattındaki görüşmeler ABD basınında: S-400’lerde açmazdan çıkılamadı

HABER MERKEZİ – Ankara’nın Washington’daki resmi temasları sürerken, ABD merkezli WSJ gazetesine göre iki ülke S-400 konusunda ‘açmazdan çıkamadı.’ Ankara Rusya’dan önümüzdeki aylarda teslim alınacak S-400’ler için ‘bitmiş bir anlaşma’ derken, ABD’nin Türkiye’ye yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle ABD Kongresi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması halinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye muafiyet sağlamasını beklediklerini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere gittiği Washington’da gazetecilere konuşan Kalın, Ankara’nın yaptırımlarla karşı karşıya kalmayacağı bir çözümün bulunacağını ümit ettiğini dile getirdi, ancak Trump’tan bu yönde bir muafiyet sağlayacağına yönelik bir sinyal almadığını, yine de ‘mesajı ilettiğini’ kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde Oval Ofis’te Trump’la bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, iki ülke arasında gerilime neden olan S-400 füzeleri konusunda Trump’ın ‘makul bakış açısı gösterdiği izlenimi’ edindiğini bildirmişti.

Albayrak, “Benim edindiğim intiba, gayet yapıcı ve olumlu” demişti.

Akar-Shanahan görüşmesi

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’de Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile görüştü.

Akar da görüşmesinin ‘son derece yapıcı ve olumlu geçtiğini’ söyledi.

Pentagon Sözcüsü Charles E. Summers ise görüşmeyle ilgili yazılı açıklama yaptı:

“Bakanlar stratejik ortaklar olarak görüştüler. Bakanlar görüşmelerinde, pozisyonlardan ziyade menfaatlere, Türk-Amerikan ikili işbirliğinin önemi ve NATO müttefikleri olarak hem iki ülkede hem de bölgede karşılıklı güvene ve ekonomik refaha ulaşmaya odaklandı.”

WSJ: Açmazdan çıkılamadı

ABD-Türkiye arasındaki görüşme trafiği ABD basınında da kendine yer buldu.

Wall Street Journal’da Jessica Donati imzasıyla yayınlanan yazıda, yapılan görüşmelere rağmen S-400 konusunda ‘açmazdan çıkılamadığı’ görüşüne yer verildi.

İsmi verilmeyen ABD’li yetkililere dayandırılan yazıya göre Albayrak ile Trump arasındaki görüşme de ’S-400 kördüğümünden çıkılmasını sağlayamadı.’

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimi

S-400 hava savunma sisteminin Rusya’dan Türkiye’ye sevkiyatının önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenirken, ABD’nin Ankara’ya yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.

Öyle ki ABD’den konuya ilişkin ilk somut adım geçtiğimiz haftalarda geldi.

ABD Savunma Bakanlığı, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’dan teslim alma konusunda vazgeçmemesi üzerine Türkiye’ye yapılan F-35 teçhizatı teslimatının askıya alındığını bildirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise atılan bu adımın ardından “Türkiye’nin S-400 alımı NATO’ya çok büyük risk arz ediyor. Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır. Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” açıklamasında bulundu.

Ankara tarafıysa bunun halihazırda bitmiş bir anlaşma olduğu görüşünde.

Son olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” diye konuştu.


Karınca, NTV, Sputnik, Dünya



Önceki Haber
Konut satışlarında daralma sürüyor
Sonraki Haber
Rabia Naz'ın ölümü: Polisler hakkında soruşturma başlatıldı, adli kaynaklara göre 'intihar düşük ihtimal'