Ana SayfaDünyaWikiLeaks’in kurucusu Julian Assange tutuklandı

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange tutuklandı

HABER MERKEZİ – 7 yıldır Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange gözaltına alındı. Ardından mahkemeye çıkarılan Assange, ‘kefalet koşullarını ihlal ettiği’ gerekçesiyle suçlu bulunarak tutuklandı.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde gözaltına aldı.

7 yıldır Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Assange’ı gözaltına alan polisin, konsolosluk yetkilileri tarafından davet edildiği belirtildi.

Ekvador Büyükelçilik binasından polisler tarafından zorlanarak çıkarıldığı görülen Julian Assange binayı terk ederken, “İngiltere’nin egemenliği yok” diyerek bağırdı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Londra Polis Teşkilatı Scotland Yard, Ekvador’un Assange’a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından büyükelçilik tarafından binaya davet edilerek Assange’ı gözaltına aldıklarını açıkladı.

WikiLeaks ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Assange’a verilen sığınmacı hakkının geri alınmasını “yasadışı” ve “uluslararası hukukun ihlali” diye nitelendirdi.

Assange tutuklandı

Assange, gözaltına alındıktan sonra Londra’da mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme tarafından ‘kefalet koşullarını ihlal ettiği’ gerekçesiyle suçlu bulunan Assange, 2 Mayıs’ta ABD’ye iadesiyle ilgili tekrar duruşmaya çıkacak ve bu tarihe kadar tutuklu kalacak.

Davası ceza mahkemesinde görülecek Assange hakkında 12 aya kadar hapis istenebilir.

Ekvador’dan açıklama

Diğer yandan konuya ilişkin açıklama yapan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere’nin Assange’ı “idam cezasının yürürlükte olduğu bir ülkeye göndermeyeceğine” dair garanti verdiğini açıkladı.

“İnsan haklarına ve uluslararası hukuka olan bağlılığımıza paralel olarak İngiltere’den Assange’ın idam cezasına çarptırılabileceği ya da işkence görebileceği bir ülkeye gönderilmeyeceğine dair garanti vermesini istedik. İngiltere hükümeti bizimle aynı görüşte olduğunu yazılı olarak onayladı.”

Ekvador’un eski lideri Rafael Correa ise Twitter’dan Assange’ın Ekvador vatandaşı olduğunu hatırlatarak, gözaltına alınmasına sebebiyet verdiği için Moreno’yu suçladı.

“Ekvador ve Latin Amerika tarihinin en büyük haini Lenin Moreno, İngiliz polisinin Londra’daki büyükelçiliğimize girerek Assange’ın gözaltına alınmasına izin verdi.”

ABD Assange’ın iade edilmesini istiyor

16 Ağustos 2012’den beri kendisine siyasi sığınma hakkı tanıyan Ekvador’un elçiliğinde kalan Julian Assange, 2006 yılında gizli bilgi ve fotoğrafları yayımlayan Wikileaks’i kurdu, 2010’da ABD askerlerinin Irak’ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntüleri sızdırarak dünya çapında manşetlere çıktı.

ABD, bugün gözaltına alınan Assange’ın iade edilmesini ve gizli belgeleri yayımlamak suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmasını istiyor.