Ana SayfaCezaevleriYedinci ölüm: Elazığ Cezaevi’nde de bir tutuklu yaşamına son verdi

Yedinci ölüm: Elazığ Cezaevi’nde de bir tutuklu yaşamına son verdi

HABER MERKEZİ – Elazığ Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mahsum Pamay’ın ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamını sonlandırdığı bildirildi.

Cezaevlerinde bir tutuklu daha yaşamına son verdi.

Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 22 yaşındaki Mahsum Pamay’ın da diğer tutuklular gibi ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamını sonlandırdığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Şırnak Cizre doğumlu olduğu belirtilen Pamay’ın ailesini arayan cezaevi yönetimi, olayı bildirdi.

Haberde ayrıca, Pamay’ın geçtiğimiz Pazartesi günü ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde annesine, kendilerine yönelik baskıların arttığını söylediği aktarıldı.

Açlık grevleri ve ölümler

Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde altı siyasi tutuklu yaşamına son vermişti:

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, Zehra Sağlam 24 Mart’ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, Medya Çınar 25 Mart’ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Yonca Akici 1 Nisan’da Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde ve son olarak Siraç Yüksek 2 Nisan’da Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde.

Mahsum Pamay’ın yaşamına son vermesiyle birlikte cezaevlerindeki ölümlerin sayısı yediye yükselmiş oldu.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler ise engelleniyordu.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Açlık grevleri: HDP’den Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na 72 dilekçe