Ana SayfaGüncelYSK’den İYİ Parti’nin ‘kısıtlı seçmen’ itirazına ret

YSK’den İYİ Parti’nin ‘kısıtlı seçmen’ itirazına ret

HABER MERKEZİ – YSK, İstanbul’da 5 bin 315 kısıtlı seçmenin daha araştırılması yönündeki ara karara İYİ Parti’nin yaptığı itirazı reddetti. Bu karar doğrultusunda kısıtlı seçmenlere yönelik araştırma devam edecek. Öte yandan AKP’nin YSK Temsilcisi Özel, YSK’nin karar alma süreciyle ilgili “Bunu bir takvimle sınırlamak, bir takvime hapsetmek pek doğru değil” açıklamasında bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin ek dilekçe sunmasının ardından 5 bin 315 kısıtlı seçmeni araştırma kararına yapılan itirazı reddetti.

İYİ Parti’nin yaptığı itirazda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 17 Nisan’da mazbatasını aldığı, olağanüstü itirazların ise mazbata verildikten sonra 7 gün içinde yapılması gerektiğine dikkat çekilmişti.

Dilekçede, “AK Parti tarafından bugün tarihli verilen dilekçenin ekinde yer alan kişilerin araştırılması 298 sayılı kanunun 130. Maddesine aykırıdır” denilmişti.


Gözler YSK’de: İstanbul için son karar bu hafta verilecek


AKP’nin YSK temsilcisi: Bir takvimle sınırlamak doğru değil

Öte yandan AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, İstanbul seçim sonuçlarına yapılan itirazların ardından gelişen sürece ilişkin “Bunu bir takvimle sınırlamak, bir takvime hapsetmek pek doğru değil” açıklaması yaptı.

Özel, “Kurul üyelerinin incelemesi olduktan sonra nihayetinde müzakere olacak ve karar verilecek. Sürecin ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir öngörümüz yok, ilçe seçim kurullarından gelecek cevaplara bağlı, YSK’nın gündemine ve kurul üyelerimizin müzakeresine bağlı” diye konuştu.

AKP ve MHP seçimin iptalini istiyor

Seçimin ardından AKP tarafından sunulan olağanüstü itiraz dilekçesinde; oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

AKP, toplam 41 bin 132 kişilik kısıtlı, zihinsel engelli, hükümlü listesi ile seçmen listesinde yer alan ölülerin yerine oy kullanılıp kullanılmadığının araştırılmasını istemişti.

Ek dilekçe ile 5 bin 315 kısıtlı seçmenin daha araştırılması talep edilmişti. Başvuruda, bu nedenlerle İstanbul’da büyükşehir seçiminin iptali ve yenilenmesi istenmişti.

AKP’nin ardından MHP de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK’ye başvurmuştu.

Başvuru dilekçesinde, bazı kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı iddia edilmiş, toplam 970 kişinin Maltepe İlçe Seçim Kurulunca Kaymakamlık tarafından gönderilen liste dışından görevlendirildiği, Maltepe Belediyesinin bağımlı ve taraflı çalışanlarının sandık kurulu başkan ve üyesi yapıldığı öne sürülmüştü.

YSK iki karar verebilir

YSK, İstanbul başvurularına ilişkin iki karar verebilir. AKP ve MHP’nin itirazı kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Kurul’un itirazların kabulüne karar vermesi halinde bu İstanbul’da seçimlerin yenileneceği anlamına gelir. Ve YSK aksine bir karar almazsa, İstanbul’da seçmenin 2 Haziran’da yeniden sandık başına gideceği anlamına gelecek.

Ret kararı verilmesi halinde ise İstanbul İl Seçim Kurulu’nca tanzim edilen İl Birleştirme Tutanağı sonucu kesin seçim sonucu olacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Wikipedia Türkiye’de tam 2 yıldır erişime kapalı
Sonraki Haber
Erdoğan’la Trump telefonda S-400’leri görüştü