Ana SayfaÇalışma Yaşamı301 madenci Soma’da anıldı

301 madenci Soma’da anıldı

HABER MERKEZİ – 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’nın yıl dönümünde Madenci Anıtı önünde bir araya gelen aileler adalet istedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden faciasının üzerinden 5 yıl geçti.

Dava süresi boyunca yaşanan hukuki sürece ve son olarak Can Gürkan’ın tahliye edilmesine tepki gösteren aileler, Soma 301 Madenciler Derneği önünde bir araya gelerek ilçede bulunan Madenci Anıtı’na kadar yürüdü.

Yürüyüşten sonra anıt önünde basın açıklaması yapıldı. Anmaya Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ve CHP Manisa Milletvekili Vehdi Bakıroğlu katıldı.

301 madencinin isminin yazılı olduğu pankartı taşıyan aileler sık sık “301 unutma”, “Can Gürkan tutuklansın” sloganları attı.

Katliamda Oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden İsmail Çolak metni okudu.

Adalet arayışlarından vazgeçmediklerini vurgulayan Çolak, taleplerini meclise taşıyan vekilleri, dava sürecinde ailelere destek olan avukatları ve tutuklu ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’yı selamladı.

Katliamın ardından dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “Kusuru ve suçu olan kim varsa babamın oğlu bile olsa adalet önünde hesabını verecek” sözlerini hatırlatan Çolak, yine o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Madencinin kaderinde madenciliğin fıtratında böyle ölümler vardır” sözlerini hatırlattı.

Çolak, katliamdan tam 11 ay sonra 13 Nisan 2015’te başlayan ve geçen sene 11 Temmuz 2018’de karara bağlanan yargılama boyunca siyasi iktidar tarafından pek çok engelle karşılaştıklarını söyledi.

“Nihayet çıkan karar patronlara ödül gibi olmuştur. Neticede yitirdiğimiz canların her biri için Can Gürkan yalnızca 17 gün hapis yattı. Yargılanan sorumluların diğerleri de yine yitirdiğimiz her bir canımız için günlerle ifade edilecek kısa cezalar aldılar.”
“Sermaye yanlısı bir kararla davanın sanıklarından olan Can Gürkan tahliye edildi. Üstüne bir de mahkeme kendisine hediye verdi. Birkaç yıllığına iptal edilen maden işletme yetkisi de iade edildi.
“Bu karar yeni katliamların önünü açmıştır. Bu karar sermaye ve diğer patronlara ‘işçileri istediğiniz gibi çalıştırabilir, güvenlik önlemlerini almadan işe koşabilir, ölüme gönderebilirsiniz’ demektedir.
“Karar, Türkiye’de adalet sisteminin güçlüden ve zenginden yana olduğunu, adaletin bir kez daha göçük altında kaldığını doğruladı. Bu kararla adalet bir kez daha göçük altında kalmıştır.”

Açıklama sonrası aileler, yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek karanfiller bırakıp dua etti. Kimi aileler, mezarların başında duygusal anlar yaşadı.


Soma Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti: ‘Bu ülkede fakire adalet yok’


Mezopotamya Ajansı