Ana SayfaDünyaABD’den İran’a ek yaptırımlar

ABD’den İran’a ek yaptırımlar

HABER MERKEZİ – ABD, İran’ın demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerindeki ihracat gelirlerini hedef alan yeni yaptırımlar getirdiğini açıkladı.

İran’ın uranyum zenginleştirme programının kısıtlamasına ilişkin 2015 yılında imzaladığı anlaşmadan kısmen çekildiğini açıklamasının ardından ABD’den yeni yaptırımlar geldi.

ABD’nin yaptırımları Tahran’ın demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörlerindeki ihracat gelirlerini kapsıyor.

İran’ın petrol dışı en büyük ihracat gelirlerini oluşturan demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörleri, ülkenin ihracatının yüzde 10’unu oluşturuyor.

Söz konusu karar başkanlık kararnamesiyle yürürlüğe girdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Tahran’ın “temelde” yaklaşımını değiştirmediği sürece daha fazla yaptırımda bulunma tehdidinde bulundu.

ABD’nin İran yaptırımları

ABD Başkanı Donald Trump, 2018’in Mayıs ayında ‘gelmiş geçmiş en kötü anlaşma’ olarak nitelediği mutabakattan çekildiğini duyurmuş ve aynı yılın Kasım ayında da İran’a yönelik yaptırımları tekrar yürürlüğe koymuştu.

ABD, Türkiye dahil toplam sekiz ülkeye yaptırımlara rağmen İran’dan petrol almaya devam etmeleri için 2 Mayıs 2019’a kadar geçerli olan bir muafiyet tanımıştı.

Bu muafiyet süresinin dolmasının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada hedefin İran’ın petrol gelirlerini sıfıra indirmek olduğu vurgulanmıştı.

Türkiye ise İran ile ticaretin devam edeceğini açıklamış, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” demişti.

2015’te imzalanan anlaşmanın tarafları arasında ABD ve İran’ın yanı sıra Britanya, Fransa, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği de vardı.

Anlaşma İran’ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.


Kıskaca alınan İran’ın çıkmazı – Abdulmelik Ş. Bekir

İran nükleer anlaşmadan kısmen çekildiğini açıkladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu Times'a konuştu: Türkiye'de demokrasi tehlikede
Sonraki Haber
TRT, 'Her şey çok güzel olacak' diyen Sibel Tüzün'ün programını iptal etti