Ana SayfaCezaevleriAçlık grevi ve ölüm oruçları: Cezaevlerinde ‘koğuşlara baskın var’, HDP’den hükümete çağrı

Açlık grevi ve ölüm oruçları: Cezaevlerinde ‘koğuşlara baskın var’, HDP’den hükümete çağrı

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri sürüyor; Leyla Güven 192 gündür eylemde, cezaevlerindeki eylemler 5 ayı geride bıraktı, 30 kişi ise ölüm orucunda. HDP ise eylemlerin sürdüğü birçok cezaevinde tutuklulara yönelik ‘provokatif yaklaşımlara’ ilişkin İçişleri Bakanlığı’na “Ülkeyi kaosa sürükleme hevesinden derhal vazgeçmeli” çağrısı yaptı.

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 192’nci gününde, Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 19’uncu günde. İkinci grup da 9’uncu günü geride bırakıyor.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

HDP: Ülkeyi kaosa sürükleme hevesinden vazgeçilmeli

Diğer yandan açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini sürdüren tutukluların, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” şeklindeki açıklaması sonrası provokatif yönelimlerle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Söz konusu durumu HDP Batman Milletvekili ve Hukuk Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran aktardı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Başaran’ın verdiği bilgilere göre, Kandıra, Bakırköy ve Şakran cezaevleri başta olmak üzere birçok cezaevinde özellikle açlık grevi ve ölüm orucu eyleminde olan tutukluların kaldığı koğuşlara gardiyanlarca baskınlar yapıldı.

Bakırköy Cezaevi’ndeki bazı koğuşların aynı gün içerisinde 3-4 kez arandığını aktaran Başaran, tutuklulara fiziki şiddet uygulandığını, yapılan aramalarda tutuklulara ait radyolara, defter, kalem, kitap, mektup ve çalışma notlarına el konulduğu ifade etti.

HDP’li vekil Başaran ayrıca, koğuşlarda yapılan aramaların İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile yapıldığı bilgisinin kendisine verildiğini söyledi.

Söz konusu duruma ilişkin HDP Genel Merkezi de Twitter üzerinden açıklama yaparak İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu:

“İçişleri Bakanlığı, tecridin kaldırılması ve açlık grevi eylemlerinin sona ermesine yönelik umutların arttığı bir dönemde kimi cezaevlerine dönük provokatif yönelimlerin emrini vermiştir. Bu girişimler, kaos ve gerginlik yaratmak içindir. Bakanlık bu tutumdan ve ülkeyi kaosa sürükleme hevesinden derhal vazgeçmelidir.”

CPT’den İmralı’ya ziyaret: Hükümetten ‘görüş’ açıklaması geldi, avukatlar ‘fiili yasak var’ dedi

HDP’den Adalet Bakanı’nın ‘görüş’ açıklamasına ilk yorum

Ölüm orucundaki Ardıl Çeşme: Ölmek zorunda bırakmayın bizi

“Adalet Bakanı’nın açıklaması ‘taahhüt’ olarak alınmalı”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Liselerde yeni eğitim sisteminin detayları
Sonraki Haber
'Gizli video'nun ardından: Avusturya Başbakan Yardımcısı Strache istifa etti