Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: Oturma eylemindeki anneler Meclis Başkanı ile görüştü

Açlık grevleri: Oturma eylemindeki anneler Meclis Başkanı ile görüştü

HABER MERKEZİ – Açlık grevindeki çocukları için Meclis’te oturma eylemi başlatan anneler, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü, taleplerini iletti. HDP milletvekilleri ise açlık grevlerine dikkat çekmek için Meclis kürsüsünü işgal etti.

Çocukları cezaevinde açlık grevinde olan anneler, HDP’nin grup toplantısına katılmalarının ardından Meclis’te oturma eylemi başlattı.

Diyarbakır, Van ve Mardin’den gelen anneler, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile görüşme talebinde bulundu.

HDP’nin Twitter üzerinden paylaştığı mesajda annelerden biri, “Bizim çocuklarımız açlık grevindeyken, biz hiçbir yere gitmiyoruz. Görüşe müjdeli haberle gitmek istiyoruz” dedi.

Anneler Meclis Başkanı Şentop ile görüştü

Ancak eylemlerini sürdüren anneler, görüşmek istedikleri Adalet Bakanı Gül’den olumsuz yanıt aldı.

Bakan Gül ile görüşemeyen annelerden Nezahat Teke, Afiye Bitmen ve Havlet Öncü, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sırasında annelere HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da eşlik etti. Yapılan görüşmede anneler taleplerini Şentop’a iletti.

Anneler, Şentop ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Meclis’te başlattıkları oturma eylemine son verdi.

Adalet Bakanı Gül ile görüşmek isteyen annelerin bekleyişi HDP Grup Toplantı Salonu’nda devam ediyor.

Fotoğraf: HDP

Meclis kürsüsü de işgal edildi

Annelerin Adalet Bakanı Gül ile görüşme talebiyle başlattığı oturma eylemi devam ederken, TBMM Genel Kurulu da protestoya sahne oldu.

HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dilan Dirayet Taşdemir, açlık grevlerine ve Meclis’te oturma eylemi yapan annelere dikkat çekmek için Genel Kurul’da kürsüyü işgal etti.

Kürsüyü işgal eden HDP’li Başaran ve Taşdemir’e AKP ve MHP sıralarından “oturun” şeklinde tepkiler gelirken, Başaran “Siz kimsiniz bize oturun diyorsunuz. Sizden talimat alarak oturacak değiliz” yanıtı verdi.

Milletvekillerin, beyaz tülbent takarak kürsüyü işgal etmesi üzerine Genel Kurul’a ara verildi, Meclis TV ise yayından çıktı.

Verilen aradan sonra da kürsü işgalini sürdüren milletvekilleri, HDP yöneticilerinin görüşmesi üzerine eylemi sonlandırdı.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 188’inci gününde.

Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 15’inci günde. İkinci grup da 5’inci günü geride bırakıyor.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

Açlık grevcilerinin sağlık durumu ise kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi de geldi. Çocukları için sokağa çıkan aileler ise polis şiddetine maruz kalıyor.

Eylemciler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Ancak bu talebe hükümetin yanıtı henüz olumlu değil.


Açlık grevleri: Eylemcilerin durumu kötü, hekimlerden Sağlık Bakanlığı’na çağrı


Karınca, Mezopotamya Ajansı, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sistematik şiddete maruz kalmıştı: Eşini öldüren Aylin Işık’a 15 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
CHP'li vekil tecridi Meclis kürsüsünde eleştirdi