Ana SayfaGüncelAçlık grevleri ve ölüm oruçları sürüyor, İHD ‘yaşam nöbeti’ başlattı

Açlık grevleri ve ölüm oruçları sürüyor, İHD ‘yaşam nöbeti’ başlattı

HABER MERKEZİ –Leyla Güven 179 gündür açlık grevinde, 4 ayı aşkın zamandır açlık grevinde olan 15 tutuklunun ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 6’ncı gününde. Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda. İHD hem açlık grevlerine dikkat çekmek hem de tutukluların yaşam hakkına sahip çıkmak amacıyla “yaşam nöbeti” başlattı. Öte yandan çocukları için nöbet tutan anneler bir kez daha darp edilerek gözaltına alındı.

Leyla Güven başta olmak üzere HDP’li parlamenterlerin başlattığı açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven 179 gündür açlık grevinde, Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın eylemi de Mart başından beri sürüyor.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de devam ediyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklunun 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 6’ncı gününde.

Tutuklu yakınları yine darp edilerek gözaltına alındı

Açlık grevinde olan çocuklarının eylemine ses vermek isteyen ailelerin farklı kentlerdeki “nöbet eylemleri” bugün de devam etti.

Ancak sık sık polis şiddetiyle karşılaşan açlık grevi eylemi yapan tutukluların yakınları bir kez daha şiddetin hedefi oldu.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre sabah saatlerinde polis bariyerleriyle ablukaya alınan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’na girmek isteyen açlık grevindeki tutuklu yakınlarına polis saldırıda bulunarak, beşi anne olmak üzere yedi kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar kolları bükülerek araca alındı. Polisin, gözaltı sırasında annelerin kafasına vurduğu da görüldü.

Polis, gözaltı aracında da gözaltına aldığı kişilere dönük sert müdahalesini sürdürdü.

Yapmak istedikleri açıklamaya izin verilmeyen aileler ise “Leyla Güven onurumuzdur” sloganıyla eylemlerini sonlandırdı.

Daha önce Gebze, İstanbul ve Mardin’de de benzer şekilde tutuklu yakınlarına şiddet uygulanmıştı.

Eylemciler ne istiyor, hükümet ne diyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

‘Tecridi protesto etmek’ için tutulduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesinin Leyla Güven’i ziyaretinden / Fotoğraf: MA

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Aylardır süren açlık grevleri ve 6 gündür başlatılan ölüm oruçları karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.

İHD’den ‘yaşam nöbeti’

Eylemler sürerken açlık grevlerine dikkat çekmek ve tutukluların yaşam hakkına sahip çıkmak için destek eylemleri, yürüyüşler ve nöbetler de yapılıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de bu gaye ile 5 gün devam edecek olan “Yaşama ses ver” nöbeti başlattı.

Taksim’de bulunan şube binalarında dün başlatılan nöbet gün içinde saat 16.00’dan 19.00’a kadar sürecek.

Açlık grevinde olanların durumunun kritik bir aşamaya geldiğini hatırlatan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, çözümsüzlüğün derinleştiği ve hükümetin adım atmadığı bir noktada başlayan ölüm oruçlarının kendilerini daha fazla kaygılandırdığını belirterek, bu nedenle “yaşam nöbeti” tutmaya karar verdiklerini söyledi.

“Hükümetin tavrı siyasi çünkü tamamen hukuki bir talebin karşılanmamasından söz ediyoruz.
“Yaşamı riske edebilecek her türlü eylemin önerilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak açlık grevlerinin protesto amaçlı başlamış olması ve açlık grevindekilerin taleplerinin meşruluğu, yine açlık grevindekilerin yaşadıkları sorunların takip edilmesi ve çözülmesi gerektiğini savunuyoruz.”

İHD, “yaşam nöbeti” devam ettiği süre içerisinde tutuklu yakınları, duyarlı kesimleri nöbet eylemine destek vermeye çağırıyor.




Önceki Haber
Yönetmen Oliver Hirschbiegel ile "Das Experiment" üzerine
Sonraki Haber
İrlanda özgürlük mücadelesinden Nora Connolly O’Brien: "Yenilirsek, yeniden ayaklanacağız"