Ana SayfaCezaevleriAçlık grevlerini izleyen heyet: ‘Bayram gerekçesi’ ile tutukluların sevkleri yapılmıyor

Açlık grevlerini izleyen heyet: ‘Bayram gerekçesi’ ile tutukluların sevkleri yapılmıyor

HABER MERKEZİ – Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, eylemlerin sonlandırılmasının üzerinden 6 gün geçmesine rağmen hiçbir ilerlemenin olmadığını kaydetti. Heyet ayrıca, tutukluların bayram tatili nedeniyle sevk edilmediklerini öğrendiklerini belirterek, “Birçok sevkin de bayramdan sonraya kaldığı bilgileri geliyor. Bayramın bir gerekçe olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Aylardır devam eden açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılsa da cezaevindeki eylemcilerin durumuna dair hak ihlalleri söz konusu.

Marmara Kriz Koordinasyonu ve Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, açlık grevi sonrası Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerindeki tutukluların tıbbi takibi ve tedavi sürecine ilişkin ön raporunu açıkladı.

İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklanan rapor 26 ila 31 Mayıs tarihlerini kapsıyor.

Raporda, hastaneler ve cezaevlerinde hiçbir hazırlık olmadığı ve bakanlıklardan bu yönde bir talimat verilmediği belirtildi.

“Uzun açlık sonrası, tedavinin ve uygun beslenmenin sağlanmaması durumunda yaşam kaybı da dahil kalıcı hastalıklar gelişme riski oldukça fazla olduğundan, durumun aciliyetini anlatmak ve uygun yeterli hazırlıkların acilen tamamlanmasını sağlamak üzere Valiler ve bakanlık yetkilileri ile görüşme talepleri iletildi. Ancak bu talepler yerini bulmadı. Yetkililer ya görüşmedi, görüşülebilen sınırlı sayıda yetkili ise sorunları sadece dinlemekle yetindiler.”

Raporda ayrıca, çok sayıda tutuklunun halen hastaneye sevk edilmediği de kaydedildi.

“Açlık grevi sonlanalı 6 gün olmasına rağmen, kelepçeli muayene, ring aracı ile hastaneye sevk, yeterli tetkiklerin yapılmaması, hapishane revirinde tedavi, uygun olmayan besin maddelerinin verilmesi sorunları halen aşılamamıştır.
“Çok sayıda mahpus halen hastaneye sevk edilmediği gibi günlük tıbbi takip sonlandırıldığından, ancak yoğun ağrı ya da önemli şikayetler ortaya çıktığında hapishane idaresinin oluru ile revire çıkabilmektedirler.”

Bayram gerekçesiyle sevkler durmuş

Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde gün gün neler yapıldığına yer verilen raporun açıklanması öncesinde konuşan HDK Eş Sözcüsü ve HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise sona eren açlık grevlerinin üzerinden bugün itibarıyla 6 gün geçtiğini hatırlattı ve ekledi:

“Açlık grevi süresi kadar sonrası da önemli. Hali hazırda bize yansıyan bilgilerden bu sürecin iyi yönetilmediğini, bakanlığın ve bakanlığın yerel teşkilatlarının bu anlamda gerçek bir hazırlık düzeylerinin olmadığını ve iş birliğine açık olmadıklarını gördük.”

Yaşanan sorunları çok zor aştıklarını ifade eden Koçyiğit, bayram boyunca revirlerin açık olması gerektiğini de vurguladı.

“İlk 3 ay süreç çok kritik. Kantinin bayram süreci boyunca açık olması gerekir. Bayram boyunca kantinlerinde açık tutulması ve kantinde açlık grevinden sonra yiyecek uygun ürünlerin bulundurulması hayati derecede önemlidir.
“Yine birçok yerde sevk edilmesi gerekenlerin bayram tatili nedeniyle sevk edilmediklerini ve birçok sevkin de bayramdan sonraya kaldığı bilgileri geliyor. Bayramın bir gerekçe olmaması gerekir.”

Ne oluyor?

HDP Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere binlerce kişi PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevindeydi. Bu eylemi ölüm orucuna çeviren tutuklular da oldu.

Bu süreçte cezaevlerinden yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Eylemler sürerken 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatlarıyla görüşebildi. 2 Mayıs’ta birinci, 22 Mayıs’ta da ikinci görüşme gerçekleşti.

Bu son görüşmede Öcalan açlık grevcilerine ‘eylemi sonlandırma’ çağrısı yaptı, bu çağrı da karşılık buldu. 26 Mayıs’ta 200 gündür açlık grevinde olan Güven, diğer HDP’li vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler eylemleri sonlandırdı.


Açlık grevlerinin ardından: Hastaneye kaldırılmayan tutuklular için AYM’ye başvuru

Açlık grevlerini izleyen heyetten Adalet ve Sağlık Bakanlıkları’na çağrı

Açlık grevlerinin ardından: Hastaneye sevk edilmeyen, sevk edilse de darp edilen tutuklular var

Açlık grevlerinin ardından: Hala hastaneye sevk edilmeyenler var, TTB’den çağrı

Açlık grevlerinin ardından hekimlerden önemli uyarılar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hamburg’da yaşayan Almanya vatandaşı gazeteciye "Erdoğan'a hakaret"ten soruşturma
Sonraki Haber
Sistematik şiddet uygulayan eşini öldüren Havva Zor’un davası görüldü