Ana SayfaGüncelAçlık grevlerinin ardından: Hastaneye sevk edilmeyen, sevk edilse de darp edilen tutuklular var

Açlık grevlerinin ardından: Hastaneye sevk edilmeyen, sevk edilse de darp edilen tutuklular var

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırıldıktan sonra bazı tutukluların hastanelere sevki sürüyor ancak sevk edilmeyen çok sayıda tutuklu da var. Ayrıca hastaneye sevk edilse de protokole uygun olmayan koşullar nedeniyle tedaviyi kabul etmeyen ve bu nedenle ring araçlarına bindirilip cezaevine geri gönderilen tutuklular da mevcut. Şu ana dek İstanbul Bakırköy, Van, Ağrı, Erzurum, Diyarbakır ve Batman’daki cezaevleri hak ihlali haberlerinin geldiği bazı yerler.

Aylardır devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçları, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla sonlandırıldıktan sonra cezaevlerindeki tutukluların hastanelere sevkleri devam ediyor. Ancak birçok cezaevinden hak ihlali haberleri de geliyor.

Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi bunlardan biri. Buradaki tutukluların hastane sevkleri yapılmıyor.

Cezaevi müdürü ile görüştüklerini belirten avukatlar, müdürün kendilerine, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı 17 No’lu Sağlık Ocağı’nın cezaevine getirildiğini, her türlü testlerin yapıldığını, serum verildiğini belirtilerek doktor sevklerine gerek olmadığını söylediğini” aktardı.

Ancak avukatlar bu konudaki ısrarını sürdürüyor. HDP milletvekilleri de cezaevlerini dolaşarak, tutuklular hakkında bilgi alıyor.

Van, Ağrı ve Erzurum’da bulunan tutukluların hastaneye sevkleri devam etse de bazı hastanelerde protokole uygun olmayan koşullar nedeniyle tutuklular tedaviyi kabul etmiyor ve bu nedenle cezaevine geri götürülüyor.

Tutukluların, mahkum koğuşu koşullarının kötü olmasından, ayakta tedaviye zorlandıklarından ve tedavileri açlık grevi protokolüne uygun yapılmadığından tedaviyi reddettikleri öğrenildi.

Diyarbakır’daki durum da farksız. Kentteki D Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 5’i ölüm orucundaki 221 tutukludan henüz sadece 21’i hastanelerde tedavi altına alındı.

Öte yandan Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevindeki 6 tutuklunun, getirildikleri Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi morg kapısında slogan attıkları gerekçesiyle askerler tarafından darp edildiği de kayıt altına alındı.

Yine tutukluları Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getiren askerlerin çevredeki tutuklu yakınlarına bozkurt işareti yaptığı da görüldü.

Batman’da da eylemlerini sonlandıran tutuklular hala hastaneye sevk edilmiş değil.

Hekimler uyarıyor

Dün açlık grevleri ile ölüm oruçlarının sonlandırılması sonrası hekimler uyarılarda bulunmuştu.

Hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu ‘olağanüstü bir durum’ olarak tanıması gerektiğine dikkat çekmişti.


Açlık grevlerinin ardından hekimlerden önemli uyarılar




Önceki Haber
📸 | Denizler yükseliyor, zaman daralıyor: Tuvalu'da iklim krizine dair izler
Sonraki Haber
Ben o anneyim… – Binevş Zozan