Ana SayfaGüncelAlmanya’dan Norveç’e: İstanbul seçimlerinin yenilenmesi Avrupa basınında

Almanya’dan Norveç’e: İstanbul seçimlerinin yenilenmesi Avrupa basınında

HABER MERKEZİ – Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yayımlanan gazetelerde geniş yer buluyor. Söz konusu haber ve yorumlardan bazıları şöyle:

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Almanya)

“Erdoğan, NATO üyesi, resmi olarak halihazırda Avrupa Birliği (AB) ile üyelik görüşmelerini sürdüren ve Almanya ile çok çeşitli kollardan bağlı olan bir ülkenin Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanının, partisi seçimlerde istediği sonucu alamayınca demokrasinin temel prensiplerini devre dışı bırakıp, kabullenmemesi önem arzediyor.
“Türkiye, Erdoğan yönetiminde büyük ekonomik başarılara imza attı. Ancak bir süredir Batı ile arasındaki mesafe giderek açılıyor, çünkü Erdoğan güçlü liderler kulubünde yer alma mücadelesi veriyor. Jeostratejik konumu bir yana, egemenliğini paylaşan, hukuk devleti ve demokrasinin ilkelerine saygı gösteren Türkiye’yi bile AB üyesi olarak tasavvur etmek güç. Ancak Recep Tayyip Erdoğan Türkiyesi’nin AB’de işi yok.”

Kölner Stadtanzeiger (Almanya)

“Erdoğan’ın İstanbul üzerindeki hakimiyetini kaybetmesinin, partisi AKP içindeki pozisyona dair de sonuçları olacaktır. Halihazırda parti içinde rahatsızlık var. Çoğu için Erdoğan’ın AKP’yi ve ülkeyi yönetme biçimi çoktandır tuhaf bir hal almış durumda. Türkiye toplumunu İslamlaştırma çabası artık tartışma götürür bir hal almış durumda. AKP’nin büyük şehirlerde oy kaybetmesi, kentte yaşayan nüfusun büyük bölümünün İslamcı-muhafazakar bir yaşam tarzının dayatılmasını istemediğinin göstergesi.”

Die Welt (Almanya)

“Türkiye uzun süredir gerçek bir demokrasi değil. Otoriter bir yönetim anlayışı hakim…AB’nin elinden bir şey gelmez. Türkiye’yi AB’nin kapısından kovmak dahi Erdoğan’ı etkilemeyecektir. Bir şeyleri harekete geçirebilecek yegane unsur Türkiye’deki sivil toplumdur. Zira Erdoğan tarafından halihazırda zayıflatılmış olsalar da tükenmiş değiller. Şu da bir gerçek ki; toplumun çeşitliliğini ve özgürlük haklarını kısıtlayanlar er ya da geç kendi iktidarına zarar verir. Türkiye’de şu an tam da bu oluyor.”

Die Presse (Avusturya)

“Görünen o ki, artık Cumhurbaşkanı ve partisi AKP için söz konusu olan tek bir konu var: Kendi iktidarını her ne pahasına olursa olsun korumak, hatta bedelini tüm ülke ödeyecek olsa bile. İstanbul’da seçimlerin iptal edilmesi bunun en açık ispatı.
“İktidar böylece sonunda kırmızı çizgiyi aşmış oldu. Arsız bir biçimde demokratik değerlere zerrece değer vermediklerini ortaya koyuyorlar. Ayrıca riskli oynuyorlar: Çünkü adayları kazandığı halde kandırıldığını düşünen milyonlarca İstanbullu’nun iktidara öfkesi büyüyor. Halihazırda bölünmüş olan Türkiye toplumundaki çatlak daha da derinleşecek.”

Neue Zürcher Zeitung (İsviçre)

“Buna hala şaşıran varsa Erdoğan’ın nasıl bir düşünce yapısına sahip olduğunu ve ülkesini nasıl bir uçuruma sürüklediğinin farkında değil demektir. Halkın iradesinden daha yüksek bir mercice bu göreve yetkilendirildiğini düşünen hatta kendisine yönelik bir darbe girişimini iktidarını korumak için kullanan bir adam, yenilgiyi kabul etmez. Aksine Türkiye’yi bir demokrasi olarak gösteren son kırıntıları da harcamaya hazırdır: O da zor kullanmadan seçimler yoluyla iktidarın değişmesi olasılığı.”

Duma (Bulgaristan)

“Türkiye Cumhurbaşkanının İstanbul için mücadele vereceği açık. Ancak stratejisi tehlikeli. Geçen yıl halihazırda yüzde 30 değer kaybeden TL’nin, YSK’nın kararının ardından düşüşe geçtiği gerçeği ortada. Ülkedeki siyasi istikararsızlığın zaten resesyonda olan türk ekonomisine faydası yok.
“23 Haziran’da İstanbul’un yeni Belediye Başkanı seçilecek. Erdoğan’ın bu kez İstanbul’u kesinlikle geri alacağı yönündeki umudu yüksek. Ancak seçimler gerçekten adil yapılırsa, bu kez aradaki farkın 14 bin oydan çok daha fazla olma riski fazla.”

Financial Times (Britanya)

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimi altında yıllar içerisinde otoriterliğin giderek arttığı düşünüldüğünde, İstanbul’un Belediye Başkanlığı seçiminde muhalefetin zaferi, Türkiye’de demokrasinin ölmediğine dair bir umut ışığı uyandırdı. Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçları iptal etme kararı bu ışığı söndürdü.
“Seçimlere yeniden girmek Erdoğan’a ve partisi AKP’ye ülkenin en büyük şehrinde iktidarı yeniden ele geçirme şansı veriyor olabilir. Ama sonuç ne olursa olsun, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik durumu için şok etkisi yaratacak.”

Verdens Gang (Norveç)

“Türk makamları, iktidar partisinin mağlup geldiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçlarını iptal etti. Bu önemli olduğu kadar son derece tedirgin edici bir gelişme. Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarda olduğu son 16 yılda Türkiye giderek daha da otoriter bir hal aldı.
“Toplum seçim sürecini adil bulmazsa mevcut siyasi sistem de meşruluğunu kaybeder. Muhalefet herhangi bir seçimi kazanabileceği inancını kaybeder. Ama en önemlisi Erdoğan’ın ülkenin en kalabalık şehrindeki acı mağlubiyeti kabullenmeyeceği ortaya çıktı. İktidar partisinin aleyhinde olursa seçmenin kullandığı oyun geçerliliği yok. Bu durum eleştiriyi sonuna kadar hak ediyor. Hiç adil değil ve demokrasiye temelden aykırı bir durum.”

DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kıskaca alınan İran’ın çıkmazı - Abdulmelik Ş. Bekir
Sonraki Haber
Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlıyor