Ana SayfaGüncelAnneler bekleyişini sürdürüyor: “Meclis’ten çıkan bir kararla açlık grevleri sonlanabilir”

Anneler bekleyişini sürdürüyor: “Meclis’ten çıkan bir kararla açlık grevleri sonlanabilir”

HABER MERKEZİ – Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüşen annelerden Nezahat Teke, yaptıkları görüşmede taleplerini ilettiklerini belirterek, “Meclis’ten çıkan bir kararla bu açlık grevleri son bulabilir” dedi. Anneler, Meclis’te oturmaya devam edeceklerini de açıkladı.

Çocukları cezaevinde açlık grevinde olan anneler, dün HDP’nin grup toplantısına katılmalarının ardından Meclis’te oturma eylemi başlatmıştı.

Diyarbakır, Van ve Mardin’den gelen anneler, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile görüşme talebinde bulunmuştu.

Ancak eylemlerini sürdüren anneler, görüşmek istedikleri Gül’den olumsuz yanıt almış, bunun üzerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüşerek taleplerini iletmişti.

Görüşmenin ardından başlattıkları oturma eylemine son veren annelerin, Meclis’teki bekleyişleri ise devam ediyor.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde açlık grevini sürdüren Mazlum Teke’nin annesi Nezahat Teke görüşmeye giren annelerden biriydi.

Anne Teke, çocuklarının taleplerinin kendi talepleri olduğunu belirterek, “Meclis’ten çıkan bir mesajla, kararla bu açlık grevleri son bulabilir” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan Teke, Şentop ile yapılan görüşmeye ilişkin şunları aktardı:

“HDP Grup Toplantısı’na geldik ve bu eylemden kimseye bahsetmedik. Mecbur orada oturma eylemi başlattık. Çünkü sesimizi kimse duymuyor. Sesimizi duyurmak için elimizden ne geliyorsa onu yapacağız.
“Meclis Başkanı ile görüşmemizde taleplerimizi söyledik. Leyla Güven’in ve tutsakların kaç gündür açlık grevinde olduğunu söyledik. 3 binden fazla tutsak süresiz dönüşümsüz açlık grevindedir dedik. 8 kişi yaşamını yitirdi tecridin kalkması için. Tecridin kalkmasını istediğimizi söyledik.
“Evlatlarımız kan kusuyor. Görüşe gittiğimizde ellerimiz dizlerimiz titreye titreye gidiyoruz. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz çünkü. Bu endişe ve taleplerimizi söyledik. Kendisi de bizi dinledi, gereken yerlere ileteceğini söyledi. Bizi iyi karşıladı.”

“Bizi duysunlar artık”

“Bir adım atılsın ve gönül rahatlığıyla evlerimize dönelim” diyen anne Teke, sözlerini “Açlık nedeniyle bir annenin evladı ölürse o anne ömrü boyunca bir lokma ekmek boğazına koyamaz. Binlerce anne, eş, kardeş adına buradayız” diye sürdürdü ve ekledi: “Bizi duysunlar artık!”

“Bir çözüm bulunsun”

Görüşmedeki annelerden biri olan Havlet Öncü ise eylemcilerin taleplerinin karşılanmasını istediklerini vurgulayarak, “Talepler kabul edilir ve tecrit kalkarsa açlık grevleri de sona erer. Biz bunları söylemek için Meclis’e kadar geldik. Meclis Başkanı, Adalet Bakanı’na da söylüyoruz ki bu sesi duysunlar ve bir çözüm bulsunlar” dedi.

Anneler Meclis’te bekleyişlerini sürdürecek

Diğer yandan çocukları açlık grevinde olan anneler, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın katılımıyla Meclis’te bir basın toplantısı da düzenledi.

Meclis’te bekleyişlerini sürdüreceklerini açıklayan anneler, Adalet Bakanı Gül ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı:

“Burada oturmaya devam edeceğiz. İnsanlığa çağrımız var, adalete çağrımız var. Biz de bu ülkenin insanlarıyız, bugün eğer evlatlarımız zor durumdaysa ve tecrit kırılmadan bu durumdan çıkmıyorlarsa tecridin kırılması zor bir şey değildir.
“Ramazan ayındayız, bu anneler orucu oruçla açıyor. Biz buraya gelmeye çok meraklı değiliz. Olumlu bir yanıt gelmelidir, bu kin neden? Evlatlarımızı değil içimizdeki kini toprağa gömelim. Adalet Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanı’na çağrı yapıyoruz: Duyun sesimizi, evlatlarımızın ölmesini istemiyoruz.”

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 189’uncu gününde.

Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 16’ncı günde. İkinci grup da 6’ncı günü geride bırakıyor.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

Açlık grevcilerinin sağlık durumu ise kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi de geldi. Çocukları için sokağa çıkan aileler ise polis şiddetine maruz kalıyor.

Eylemciler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Ancak bu talebe hükümetin yanıtı henüz olumlu değil.


CHP’li vekil tecridi Meclis kürsüsünde eleştirdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı yayında istismar: Ermeni bir çocuğun 'dinini değiştirttiği' Hatipoğlu'na tepki ve suç duyurusu
Sonraki Haber
Gazeteci Seda Taşkın’a hem ceza hem beraat