Ana SayfaGüncelAP seçimlerinde bugün: Oy verme işlemi sürüyor, Hollanda’da İşçi Partisi lider

AP seçimlerinde bugün: Oy verme işlemi sürüyor, Hollanda’da İşçi Partisi lider

HABER MERKEZİ – AB üyesi ülkelerdeki yüz milyonlarca seçmen Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başında. Hollanda’da sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağ parlamentoya girdi, İşçi Partisi ise lider. Seçimler Pazar gününe kadar sürecek.

Avrupa Parlamentosu seçimleri için ilk oy verme işlemi Hollanda ve İngiltere’de tamamlandı.

Araştırma şirketi Ipsos’un sandık çıkış anketlerine göre Avrupa Sosyalistler Partisi’nin Hollanda ayağı İşçi Partisi, yüzde 18’lik oy oranıyla seçimlerden birinci çıktı.

İşçi Partisi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) sandalye sayısını 3’ten 5’e çıkaracağı öngörülüyor.

Öte yandan sandık çıkış anketi rakamları, kampanya sürecinde de en çok konuşulan aşırı sağın Avrupa’daki yükselişini teyit eder nitelikte.

Ipsos’un verilerine göre henüz iki yıl önce kurulan, göçmen karşıtı ve aşırı sağcı Demokrasi İçin Forum Partisi (FvD) ilk kez katıldığı seçimlerde 3 vekil çıkarmayı başardı.

Resmi olmayan rakamlara göre AP seçimlerine katılım oranının yüzde 40 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı Hollanda’nın Avrupa Parlamentosu’nda 26 sandalyesi bulunuyor.

AB genelinde oy verme işlemi Pazar günü tamamlanacak

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede, 427 milyon seçmen, dünyanın en büyük ülkelerarası seçim organizasyonu olan Avrupa Parlamentosu seçimleri için 23-26 Mayıs tarihleri arasında sandığa gidiyor.

Seçimler sonucunda 751 milletvekili seçilecek. 5 yıl süreyle görev yapacaklar.

Yeni parlamento, göç ile sosyal ve ekonomik krizlerle değişim yaşayan Avrupa’nın geleceğini belirleyecek.

Seçimler İngiltere ve Hollanda’da 23 Mayıs’ta, İrlanda’da 24 Mayıs’ta, Letonya, Malta, Slovakya’da 25 Mayıs’ta, Çekya’da ise 24-25 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Diğer AB ülkelerinde ise seçmenler 26 Mayıs’ta sandığa gidecek.

Sonuçlar, 26 Mayıs akşamı son sandık kapanana kadar açıklanmayacak. En son sandık 26 Mayıs Pazar günü saat 22.00’de İtalya’da kapanacak.

Seçimlerde yüzde 5 baraj sistemi uygulanıyor.

Anketlerde, AP’nin en büyük grubu olan muhafazakar sağcı Avrupa Halk Partisi’nin (PPE) birinci olması, Avrupa sosyalist partileri grubu PES’in ise ikinci olması bekleniyor.


Karınca, Euronews Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Name Öztürk'e 10 yıl hapis
Sonraki Haber
10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar davasında sanıklara verilen para cezası onandı