Ana SayfaDünyaAvusturya’da kaset skandalı: Aşırı sağla ittifak çöktü, erken seçime gidilecek

Avusturya’da kaset skandalı: Aşırı sağla ittifak çöktü, erken seçime gidilecek

HABER MERKEZİ – Avusturya’da adı video skandalına karışan FPÖ’lü aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Strache, görevinden istifa etmek zorunda kaldı. İstifanın ardından Avusturya Başbakanı Kurz, FPÖ ile kurulan koalisyonun sona erdiğini ve erken seçime gidileceğini açıkladı.

Aynı zamanda Avusturya’da hükümeti oluşturan koalisyon ortaklarından aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) genel başkanı olan, Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin adı video skandalına karıştı.

Süddeutsche Zeitung ve Der Spiegel’in ortaya çıkardığı görüntülerde Strache, 2017 yılında gizli çekilen bu videoda, bir Rus milyarderin yeğeni olduğunu iddia eden bir kadına, parlamento seçimlerinde kendilerine maddi destek sağlamaları halinde, kamu ihalelerinde kolaylık sağlama vaadinde bulunuyor.

Strache, Macaristan’ın aşırı sağcı Başbakanı Vikton Orban’a atıfla “Orban gibi bir medya inşa etmek istediğini” söylüyor kadına.

Görüntülerde, Avusturya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Kronen Zeitung’un, parlamento seçimlerinden üç hafta önce Rus yatırımcı tarafından satın alınması ve bu gazetenin desteği ile FPÖ’nün birinci sıraya taşınması halinde Strache’nin “Her şey hakkında konuşabiliriz” ifadesi yer alıyor.

İstifa etti

Bu görüntülerin ardından Strache, “hükümete daha fazla zarar vermemek için” görevinden ayrıldığını duyurarak, “ yasadışı yöntemlerin kullanıldığı siyasi bir saldırının kurbanı” olduğunu savundu.

Strache, kendinden boşalan başbakan yardımcılığı ve FPÖ genel başkanlığı görevlerini de şu anda kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Norbert Hofer’in üstlenmesini istediğini ifade etti.

Protestolar

Skandal sonrası başkent Viyana’da, başbakanlık binası önünde bir protesto gösterisi düzenlendi.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı eylemde protestocular burada attıkları sloganlarla erken seçim kararı alınmasını talep etti.

Erken seçim kararı

Strache’nin istifasının ardından, Başbakanlıkta düzenlenen toplantıda aşırı sağcı FPÖ ile koalisyonda olan Halk Partisi (ÖVP), koalisyonuna devam edilmesi veya erken seçimlere gidilmesi seçeneklerini tartıştı.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, aşırı sağcı FPÖ ile kurulan koalisyonun sona erdiğini, erken seçime gidileceğini duyurdu.

Kurz, FPÖ ile başarılı bir koalisyon oluşturduklarını ancak sürdürülebilmesi için çok fazla fedakarlık yaptığını, özellikle aşırı sağcı partiden kaynaklanan birçok ırkçı ve yabancı karşıtı olayla mücadele etmek durumunda kaldığını anlattı.

Strache hakkında yayımlanan videonun ardından “Artık yeter” demek durumunda kaldığını ifade eden Kurz, “FPÖ hem Avusturya’nın imajını zedeledi hem de görevi olumsuz yönde kullanacağı izlenimi oluşturdu” dedi.

Kurz, bu koşullarda FPÖ ile koalisyonun yürümeyeceğini, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile de birçok konuda uyuşmadıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledim, en yakın zamanda seçim yapılmasını istiyorum” diye konuştu.

Almanya’dan tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’u FPÖ ile koalisyon hükümeti kurmuş olması dolayısıyla eleştirdi.

Maas, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte “Sağ popülistler özgürlüğün düşmanı. Sağ popülistlerle işbirliği yapmak sorumsuzluktur” şeklinde konuştu.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde sağ popülistlere açık bir şekilde karşı konulması çağrısında bulundu.


Bu haberde BBC, DW Türkçe ve NTV’den yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tanrıça Mitleri: Meşaleyle geceyi aydınlatan Artemis
Sonraki Haber
Açlık grevleri ve ölüm oruçları: Kan kusanlar var, koğuşlar basılıyor, TTB uyarıyor