Ana SayfaGüncelAYM’den Osman Kavala’nın ‘hak ihlali’ başvurusuna ret

AYM’den Osman Kavala’nın ‘hak ihlali’ başvurusuna ret

HABER MERKEZİ – AYM, Osman Kavala’nın ‘hak ihlali’ ve ‘haksız tutukluluk’ nedeniyle yaptığı bireysel başvuru hakkında oy çokluğuyla ret kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), iş insanı Osman Kavala’nın ‘hak ihlali’ ve ‘haksız tutukluluk’ nedeniyle yaptığı bireysel başvuruyu reddetti.

Başvuruyu görüşen AYM Genel Kurulu’nun kararı 5’e karşı 10 oyla alındı.

Kavala, avukatları aracılığıyla “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle başvuruda bulunmuştu.

AYM raportörü dün Kavala’nın tutukluluğunda hak ihlali olduğunu söylemiş, AYM davayı beklenenden erken gündemine almıştı.

Ne olmuştu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Kavala’nın adı aynı zamanda Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istenen iddianamede de geçiyor.

24 Haziran’da ilk duruşması yapılacak dava kapsamında tüm isimlerin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması isteniyor.

Previous post
Çoban Sertip Şen’i vuran asker ‘adli kontrol’ ile serbest
Next post
SES, Müzeyyen Boylu Issı'yı öldüren erkeği ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk etti