Ana SayfaCezaevleriAYM’nin hakkında hak ihlali kararı verdiği Ayşe Çelik tahliye oldu

AYM’nin hakkında hak ihlali kararı verdiği Ayşe Çelik tahliye oldu

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, “Çocuklar ölmesin” dediği için yargılandığı davada 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve geçtiğimiz ay cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik’in başvurusu ile ilgili “ihlal kararı” verdi. Kararın ardından Çelik, tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), “Çocuklar ölmesin” dediği için ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan şu an cezaevinde olan öğretmen Ayşe Çelik’in bireysel başvurusu ile ilgili kararını verdi.

Ayşe Çelik’in avukatlarından Benan Molu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AYM’nin Çelik’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdiğini belirterek, “Bu karar, AYM’nin örgüt propagandasından verdiği ilk ihlal kararı” dedi.

Çelik’in bir diğer avukatı Mahsuni Karaman ise AYM’nin kararının hemen ardından Ayşe Çelik’in infazın durdurulması talebinde bulunduklarını açıkladı.

“Kararı henüz görmemekle birlikte, Anayasa Mahkemesinin, Ayşe Öğretmen başvurusu ile ilgili ‘ihlal kararı verdiği ve ihlalin giderilmesi için karar örneğini hükmü veren mahkemeye bidirdiği’ bilgisi ulaştı bize. Bunun üzerine İnfazın durdurulması talebinde bulunduk.”

Tahliye edildi

AYM’nin kararı üzerine Ayşe Çelik’in avukatları Karaman ve Molu, yargılanmanın gerçekleştiği Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne infazın durdurulması talebiyle dilekçe gönderdi.

Avukatların talebini değerlendiren mahkeme, infazın durdurulmasına hükmederek Ayşe Çelik’in tahliyesine karar verdi.

Avukat Karaman, saat 10.50 sıralarında paylaştığı mesajda müvekkilinin tahliye edildiğini söyledi ve “An itibariyle Ayşe öğretmen cezaevinden çıkmış ve Deran bebeği ile hasret gidermekte” diye belirtti.

Ne olmuştu?

Öğretmen Ayşe Çelik, 9 Ocak 2016 tarihinde Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız? Burada yaşananlar ekranlarda çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın. Ölen çocuklara sevinen insanlar var. Onlara hiçbir şey diyemiyoruz, yazıklar olsun demekten başka…” demişti.

Yaptığı bu açıklamalar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan Çelik’e 1 yıl 3 aylık hapis cezası verilmişti.

Çelik’in hakkında verilen hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

O dönemde henüz 2 aylık bir bebeği olan Ayşe Çelik’e verilen ceza yapılan başvuru üzerine 20 Nisan 2018’e ertelenmişti.

6 aylık infaz erteleme süresi dolan Ayşe Çelik’in 10 günlük infaz erteleme talebi de mahkeme tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine Çelik altı aylık bebeğiyle birlikte cezaevine girmiş, 4 Mayıs 2018’de ise ‘denetimli serbestlikle’ tahliye edilmişti.

4 Mayıs’ta tahliye edilen Ayşe Çelik’in infazının 6 ay daha ertelendiği, 31 Ekim 2018’e kadar ara verileceği ve bu tarihten sonra kalan cezasını yatacağı belirtilmişti.

Bu kararın ardından Çelik, infazının ertelenmesi için bir kez daha başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu değerlendiren başsavcılık da infaz erteleme talebini kabul etmişti. Cezanın 17 Nisan 2019 tarihine kadar ertelendiği bildirilmişti.

Aldığı 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazı üç kez ertelenen öğretmen Ayşe Çelik, 17 Nisan’da cezasının infazı için cezaevine girmişti.

O tarihte Çelik’in Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru ise karara bağlanmamıştı.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa’da bir fabrikada patlama: 11 işçi yaralandı
Sonraki Haber
Karınca’nın seçkisi: Vizyona giren hangi filmleri izlemeli?