Ana SayfaKitapBir hakikat ifadesi olarak Spinoza

Bir hakikat ifadesi olarak Spinoza

HABER MERKEZİ – Çetin Balanuye’nin “Spinoza: Bir Hakikat İfadesi” adlı çalışması yeni baskısı ile raflarda. Filozofun “Etika”, “Teolojik-Politik İnceleme” ve “Politik İnceleme”sinin merceğe alındığı kitap, okuru Spinoza ile ‘tanıştırmayı’ amaçlıyor.

“Spinoza’nın Sevinci Nereden Geliyor?”[1] kitabının yazarı Çetin Balanuye’nin ilk baskısı 2012 yılında yapılan “Spinoza: Bir Hakikat İfadesi”, yeni baskısı ile raflarda.

Say Yayınları’ndan çıkan kitap, okuru Spinoza ile ‘tanıştırmayı’ amaçlıyor.

Ancak yazar bu kitabının hem Spinoza’yla ilk kez tanışacak okurlar için hem de felsefede belli bir yetkinliğe sahip ‘deneyimli okurlar’ için olduğunu söylüyor.

Kitapta filozofun “Etika”, “Teolojik-Politik İnceleme” ve “Politik İnceleme”sini merceğe alıyor Balanuye.

Spinoza’nın bugün bir “çare” olduğunu savunan yazar, onun “felsefeyi eskiye, düne, zamanı geçmişe kelepçelemeyi engellediğini, düşünceleri, değişmenin tek yasa oluşunu göz ardı etmeksizin, değişip duranla tango yapabilmemiz için tüm yolları sezdirdiğini” belirtiyor.

Filozofun ‘alçakgönüllülüğüne’ de dikkat çeken Balanuye, böylece Spinoza’nın “insanla neyin olanaklı olabileceğini, insanın gücünün neye yetebileceğini, her varlığın ancak gücü oranında değerlendirilmesi gerektiğini, bundan öte ve başka hiçbir hamasete gereksinim olmadığını gösterdiğini” vurguluyor.


[1] Çetin Balanuye, “Spinoza’nın Sevinci Nereden Geliyor? Reddedilemeyecek Bir Felsefi Teklif”, Ayrıntı Yayınları, 2017

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"2040"ta yaşamı ne bekliyor?
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu, Buldan ve Temelli dahil: 25 milletvekili hakkındaki 44 fezleke Meclis’te