Ana SayfaGüncelCHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu: Tecrit kaldırılmalı

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu: Tecrit kaldırılmalı

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, açlık grevleriyle ilgili birçok görüşme yaptığını belirterek, “Tecridin kalkması, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmesi talebi haklı bir taleptir” açıklamasında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı ve 178 gündür sürdüğü açlık grevi eylemine dair açıklamalarda bulundu.

Cezaevlerinde de süren açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan Bekaroğlu, ilkesel olarak açlık grevlerinin bir talebi ifade etmek için kullanılmasına karşı olduğunu belirterek, “Ama böyle bir durumla da karşı karşıyayız. Hiçbir şekilde ölüm kutsanmamalı ama bu işi çözelim. Devlet, sivil toplum örgütleri, Meclis bu konuyla ilgilenen herkes bir şey yapsın” dedi.

“Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmesi talebi haklı bir talep”

Bekaroğlu, açlık grevindekilerin talebine değinerek, şunları söyledi:

“Talep, Öcalan’ın avukat ve aile görüşleri üzerindeki engelin kaldırılması. Niye engellendi? Bunları bilmiyorum. Ama Öcalan ya da bir başkası için Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları neyi gerektiriyorsa, onun herkese uygulanması gerektiğini düşünüyorum.
“Ağırlaşmış müebbet hapis cezası alan bir hükümlü ne gibi haklara sahipse Öcalan’ın da bir başkasının da hiçbir şekilde bu haklardan mahrum edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Tecridin kalkması, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmesi talebi haklı bir taleptir.”

“Herkes bir an evvel bu konuyla ilgilenmeli”

Açlık grevleriyle ilgili birçok görüşme yaptığını belirten CHP Milletvekili Bekaroğlu, devamla şunları söyledi:

“Tecridin kaldırılması lazım. Abdullah Öcalan da, hükümlüler hangi hakka sahipse aynı haklara sahip olması lazım. Bunu sağlamamız lazım. Herkes bir an evvel bu konuyla ilgilenmeli. Açlık grevleri, ölüm oruçları bir an evvel bitmeli.
“Hepimizin devleti; yasalar neyi gerektiriyorsa ona uymaları konusunda uyarmamız lazım, baskı yapmamız gerekiyor. Siyasetin, Meclis’in güçlenmesi lazım bu olayda fırsat olabilir.
“Bu hafta başından beri açlık grevleriyle ilgili birçok görüşme yaptım. Milletvekilleriyle, hükümet yetkilileriyle fakat bir netice almış değilim. Görüşmelere devam ediyorum. Umarım bir ölüm olmadan bu işte bir mesafe alınır.”

Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu da 5 gündür ölüm orucunda


Eylemcilerin talebi ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri ve ölüm orucundakiler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Hükümetin çağrılara yanıtı olumsuz

Aylardır süren eylemler karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.