Ana SayfaGüncelCHP’li vekil tecridi Meclis kürsüsünde eleştirdi

CHP’li vekil tecridi Meclis kürsüsünde eleştirdi

HABER MERKEZİ – CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin dışında müthiş bir tecrit uygulaması var” diyerek, aile ve avukat görüşlerinin hak olduğunu, bu hakkın da verilmek zorunda olduğunu söyledi.

HDP’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması ve avukat görüşünün düzenli hale getirilmesi için cezaevlerinde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarına dair Meclis’e sunup, reddedilen grup önergesine ilişkin CHP’den Ankara Milletvekili Tekin Bingöl söz aldı.

CHP’li Bingöl, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında ‘tecrit’ üzerinde durdu.

Türkiye’de şu anda 300 bine yakın tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirten Bingöl, “Avrupa Konseyi ülkeleri arasında cezaevi nüfusu en fazla olan ülke Türkiye” dedi.

Cezaevlerindeki duruma dikkat çeken CHP’li parlamenter, “1300’e yakın hasta var cezaevlerinde ve 357’sinin acilen serbest bırakılması gerekiyor” diye de ekledi.

“Müthiş bir tecrit uygulaması var”

MA’nın haberine göre iktidarın 2023 planının 35 yeni cezaevi yapmak olduğunu söyleyen Bingöl, “Türkiye’ye biçilen gelecek bu. Türkiye’nin vizyonu, önüne konan vizyon 35 cezaevi yapmak. İşte, Türkiye’nin bu cezaevlerine, halkımıza bakış açısı bu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de işkence, kötü muamelenin dışında müthiş bir tecrit uygulaması var. Aylarla değil, yıllarla, bırakın aile yakınlarını, akrabalarını avukatlarla dahi görüşemeyen onlarca tutuklu ve hükümlü var.
“Bu, doğal bir hak. Bu hakkı siz alamazsınız ellerinden. Bu hakkı vermek durumundasınız. Aksi takdirde Türkiye’nin yüz yüze olacağı gerçekler hepimizi ve ülkemizi çok zor durumda bırakır.
“Türkiye’de iletişim araçlarını kullanamıyor tutuklu ve hükümlü kardeşlerimiz; telefonları ve mektupları dahi çok sınırlı kullanıyorlar. Şimdi, bütün bunları göz ardı edip, dönüp baktığımızda Türkiye bir utanç vesilesiyle karşı karşıya.
“Mart ayında sekiz kişi hayatını kaybetti, kimin umurunda? Son dönemlerde cezaevlerinde ve dışarda açlık grevi yapanlar var, kimin umurunda? Son günlerde ölüme yatanlar var, ölüme yatanlar, kimin umurunda?
“Siz bunu umursamazsanız, siz bu gerçeklerle karşı karşıya gelmezseniz, korkarım ki zulmedenler zulümleriyle âbâd olmayacaklar ve mutlaka gün gelecek hesap sorulacak.”

Kılıçdaroğlu: Hangi inançta anneye el kaldırmak var?

Açlık grevleri: Oturma eylemindeki anneler Meclis Başkanı ile görüştü

HDP’den muhalefete eleştiri: Hukuki bir talebin yerine getirilmesini söylemek bu kadar zor mu?


Açlık grevleri ve ölüm oruçları

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 188’inci gününde. Güven’le beraber diğer parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana yani 2 ayı aşkın zamandır eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 15’inci günde. İkinci grup da 5’inci günü geride bırakıyor.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

Açlık grevcilerinin sağlık durumu ise kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi de geldi. Çocukları için sokağa çıkan aileler ise polis şiddetine maruz kalıyor.

Eylemciler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Ancak bu talebe hükümetin yanıtı henüz olumlu değil.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevleri: Oturma eylemindeki anneler Meclis Başkanı ile görüştü
Sonraki Haber
WhatsApp uygulamanızı güvenli kılmak için yapmanız gerekenler neler?