Ana SayfaGüncelÇoban Sertip Şen’i vuran asker ‘adli kontrol’ ile serbest

Çoban Sertip Şen’i vuran asker ‘adli kontrol’ ile serbest

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da koyunlarını otlattığı esnada öldürülen çoban Sertip Şen’le ilgili soruşturmada, Şen’e ateş eden kişinin uzman çavuş olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan uzman asker adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Uzman çavuş M.T.’nin savunmasında “uyarı amaçlı ateş ettiğini, daha önce de uyarı amaçlı ateş edildiğini ve bunun sıklıkla yapıldığını” ileri sürdüğü öğrenildi.

Hakkari Yüksekova’da, 2 Mayıs Perşembe günü koyunlarını otlattığı esnada askeri bölgeden açılan ateşle vurulan ve yaşamını yitiren 46 yaşındaki Sertip Şen’in yaşamını yitirmesi olayına dair ön otopsi raporu ortaya çıktı.

Rapora ulaşan Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, raporda, Şen’in kalbine yakın bir noktaya isabet eden kurşunla yaşamını yitirdiği ve derinliğinin ölçülemediği belirtildi.

Olaya ilişkin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan incelemeye raporda yer verilirken, silahın sözleşmeli Er H.A.’ya ait olduğu, ateş eden kişinin ise uzman çavuş M.T. olduğu saptandı.

Soruşturmada Şen’in askeriyeye ait “HK33 Piyade Tüfeği” silahıyla öldürüldüğü tespit edildi.

Serbest bırakıldı, kendini böyle savundu: “Bu sık sık yapılır”

Ajansın haberine göre, yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Uzman Çavuş M.T. savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’nde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Uzman çavuş, mahkeme ve savcılıkta yaptığı savunmasında “uyarı amaçlı ateş ettiğini, daha önce de uyarı amaçlı ateş edildiğini ve bunun sıklıkla yapıldığını” ileri sürdü.

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Onbaşılar Köyü’nde, 2 Mayıs Perşembe günü koyunlarını otlattığı esnada askeri bölgeden açılan ateş sonucu vurulan 46 yaşındaki Sertip Şen, hayatını kaybetmişti.

Baba Cemşit Şen, oğlunu pancar toplayan kadınların bulduğunu, bunun üzerine olay yerine giden köylülerin Şen’i 3 kilometre boyunca sırtında taşıyarak köye getirdiğini aktarmıştı.

Baba Şen, “Uzun bir süre yaralı bir şekilde kalmış ve çok kan kaybı yaşamıştı” derken, oğlunun vurulduğu yerde iki karakol ve iki üs bölgesinin bulunduğuna dikkat çekerek şu soruyu sormuştu:

“Karakol bölgesinde vurulan oğlum orada uzun bir süre kan kaybı yaşadı. Vurulduğu yerde karakol ve üs bölgeleri görülüyor. O kadar yakın yerde vurulan oğluma neden müdahale edilmedi?
“Yüksekova’nın bir köyünde bir çoban vurulmuş, yaşamını yitirmiş ama kamuoyu sessiz. Ölüm bu kadar basit olmamalı. Hakkari’de bir çoban vurulmuş, kimin umurunda?”

Şen’in ölümüne ilişkin görgü tanıkları ile görüşen HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de “Olay yerine gelen yurttaşlarca hemen ambulans istenmiş; ancak ambulansın geldiğini gören üs bölgesi, ambulansın ilerlemesine izin vermeyerek olay yerine ulaşmasını engellemiştir” demişti.

HDP tarafından yapılan bir başka açıklamada ise “Olayın gerçekleştiği yere ve oluş şekline bakıldığında faillerin kamu görevlileri olduğu gün gibi ortadadır” denilmiş ve faillerin görevden el çektirilerek tutuklanması talep edimişti.

Previous post
İmamoğlu: İstanbul’daki israf düzeni değişecek
Next post
AYM’den Osman Kavala’nın ‘hak ihlali’ başvurusuna ret