Ana SayfaGüncelDemirtaş: Tecritten vazgeçilmesi tüm Türkiye toplumunun yararına olacak

Demirtaş: Tecritten vazgeçilmesi tüm Türkiye toplumunun yararına olacak

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP eski eş genel başkanı Demirtaş, Öcalan’ın çağrısı sonrası sonlandırılan açlık grevleri ile ölüm oruçlarını değerlendirdi, avukat görüşünün yapılıyor olmasını 23 Haziran seçimi ile ilişkilendirenlere yanıt verdi. “Meselelerin bu kadar basit yaklaşımlarla ele alınmasına üzülüyorum” diyen Demirtaş, Öcalan’a tecritten vazgeçilmesinin ‘tüm Türkiye toplumunun yararına olacağını’ vurguladı.

HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tutulduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’ın koordine ettiği mektup-röportajda farklı görüşlerden 33 isim var.

Demirtaş kendisine sorulan son kitabı “Devran” ve mahpusluğu gibi soruların yanı sıra PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, bunun sonlandırılması için başlatılan ve nihayete ulaşan açlık grevleri ile Öcalan’ın avukatları ile görüşmesinin 23 Haziran seçimi ile ilişkilendirilerek ortaya atılan kimi iddialara da yanıt verdi.

Demirtaş’ın gazeteci Aktan’ın “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve kendisinin çağrısı sonucu bugün açlık grevine son verilmesini, bu tarihi gelişmeyi nasıl okuyorsunuz?” sorusuna yanıtı şu şekilde:

“Tecrit politikaları, Türkiye’ye kaybettiren politikaların en büyüğüydü. Bundan vazgeçilmesi, eminim tüm Türkiye toplumunun yararına olacaktır.
“Açlık grevlerinin amacına ulaşarak bitmesini sevinçle karşılıyorum. Başta açlık grevi eylemini yapanlar, direnişin öncüsü anneler, destek olan kamuoyu, avukatlar ve tüm halkımıza bu duruşlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.
“Bundan sonraki sürecin nereye evrileceğini şu anda bilemiyorum, fakat aslolan, barış ve demokrasi ısrarından vazgeçmeden mücadeleyi sürdürmektir.
“Açlık grevi sürecinde kendini feda edenler dâhil, bedel ödeyen herkese, tüm halka barış ve demokrasi sözümüz var. Sayın Öcalan’a fırsat tanınırsa hep beraber bunu başaracağımıza inanıyorum.”

Demirtaş, Hatice Kamer’in “Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesini hükümetin İstanbul seçimlerinde Kürtlerin oylarını almak için yaptığı bir hamle olarak yorumlayanlar oldu. Siz bu yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı veriyor:

“Yaşanan bunca acı deneyime rağmen, meselelerin bu kadar basit yaklaşımlarla ele alınmasına üzülüyorum. 200 gündür açlık grevleriyle, ölüm oruçlarıyla, içerde ve dışarıda direnen annelerin kararlı duruşlarıyla yürüyen direniş ruhunu, saygısızca hiçleştirmekten kaçınmak gerekir. İnsanlar, ölüm sınırında ve bu direnişin talebine hiç değilse saygı duymak yerine, bu talebi ve gelişmeleri ucuz pazarlıkların malzemesiymiş gibi sunmak, tek kelimeyle ayıptır. Bu şekilde yazıp çizenlerden, biraz empati yapmalarını rica ediyorum.
“Cezaevinde (veya dışarıda) 200 gündür açsınız, her an ölebilirsiniz. Ve tam o esnada, talebinize dair olumlu bir gelişme yaşanıyor, siz devamının gelmesini beklerken, birileri çıkıp ‘Hayır hayır bu sayılmaz, bu seçim için atılmış bir adımdır’ deyip gelişmeyi anlamsız kılmaya çalışıyor. Size de resmen ‘öl’ demiş oluyor. Evet, ayıptır, biraz vicdan lütfen. Bu soru vesilesiyle, biraz içimi dökmüş oldum sevgili Hatice, sağol.”

Röportajın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'de sigara fabrikasında patlama: Bir işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
📸 | Denizler yükseliyor, zaman daralıyor: Tuvalu'da iklim krizine dair izler