Ana SayfaGüncelErdoğan: Kanun kağıt üzerinde kalır; öncelik kanunda değil hukukta

Erdoğan: Kanun kağıt üzerinde kalır; öncelik kanunda değil hukukta

HABER MERKEZİ – Saray’da hakim ve savcılara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bana göre öncelikli olan kanun değil hukuktur. Kanun kağıt üzerine kalır ama hukuk hak ve halk arasındaki bütünlüğün ta kendisidir” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Kura Töreni’nde konuştu.

Hakim ve savcıların takip ettiği konuşmasında Erdoğan, ‘insanlık tarihinin tüm önemli dönüm noktalarının gerisinde adalet arayışından kaynaklanan başkaldırılar olduğunu’ dile getirerek, “Şu anda Arakan’da, Kudüs’te adalet mi var? Adalet dağıttığını söyleyenler sadece insanları aldatıyorlar” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca “Bana göre öncelikli olan kanun değil hukuktur. Kanun kağıt üzerine kalır ama hukuk hak ve halk arasındaki bütünlüğün ta kendisidir” dedi.

“Adalet sarayı kurduk, daha önce merdiven altı adalet dağıtılıyordu. Daha içeri girerken insanlar ‘Buradan adalet çıkar’ desin, bunu yakalasın. Yargı kurumlarımızı hakiki manada millet adına karar veren bir yapı haline getirmek için çok büyük mücadele verdik. Bu meslek sadece hakka hakkaniyete, hukuka adanmışlığa izin verir. Biz olmazsak bu sistem çöker edasıyla milletimizin başına musallat olurlar karşılarında hakim ve savcılarımızı bulmuşlardır.
“Adalet konusundaki hassasiyetimizi kaybettiğimiz dönemlerde felaketler ardı ardına gelmiştir. Adalet teşkilatımız bir dönem FETÖ’nün ağır saldırılarına maruz kaldı. Adalet yolundan sapanların akıbeti yine hukuk içinde hesap vermektir.Türkiye’nin hukuk devleti niteliği başka bir yola ve yönteme izin vermez. Hakimin ve savcının en büyük murakıbı kendi vicdanıdır. Kanunlar ne kadar dikkatli yazılırsa yazılsın ortaya koyacak olan sizlersiniz. Bana göre öncelikli olan kanun değil hukuktur. Kanun kağıt üzerine kalır ama hukuk hak ve halk arasındaki bütünlüğün ta kendisidir.”

Kılıçdaroğlu için yargıya çağrı

Erdoğan’ın buradaki konuşmasının gündeminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinin yenilenmesi yönünde oy kullanan YSK üyelerine dönük sözleri de vardı.

Kılıçdaroğlu bu isimler için ‘çete’ demiş, ‘milletin iradesini yok saydılar’ sözlerini kaydetmişti.

Erdoğan da üstü kapalı bir şekilde Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak “yargı mensuplarından bu tür ‘densizliklere’ gözlerini kapamamalarını” istedi.

“Eleştirini yap ama hakaret ve küfür edemezsin. Hukukçuları sadece kendi işine gelen kararı verince yücelten bu zihniyeti kınıyorum. Hakaret edilerek yapılan eleştirinin adı, densizliktir, hak bilmezliktir, ahlaksızlıktır. Bu kişileri politikaların yüzkaraları olarak değerlendiriyorum. Yargı mensuplarımızdan bu tür densizliklere gözlerini ve kalplerini kapalı tutmalarını rica ediyorum. Ama yargı çerçevesinde haklarını aramaları gerektiğini düşünüyorum. Korkutma gayretleri sizi asla korkutmasın.”



Önceki Haber
Temelli’den ‘AKP’siz çözüm süreci’ açıklaması
Sonraki Haber
Cargill işçileri 400 gündür direniyor