Ana SayfaGüncelErdoğan ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıkladı

Erdoğan ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıkladı

HABER MERKEZİ – Saray’da hükümetin ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, reformların ‘AB istediği için yapılmadığını’ söylese de  “Bu reformlarla AB tam üyelik sürecine bağlılığımızı da ifade etmiş oluyoruz” dedi. ‘İfade özgürlüğü’ne vurgu yapan Erdoğan, ‘tutuksuz yargılanma’ya dair düzenlemeler olacağı, avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport verileceği, internet sitelerinin engellenmesinin ‘sınırlandırılacağı’ gibi değişikliklere işaret etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen ‘Yargı Reformu Stratejisi Programı’nda hükümetin ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıkladı.

Söz konusu reformların Avrupa Birliği (AB) istediği için yapılamadığını savunan Erdoğan, “Bu reform belgesiyle, her ne kadar bize verilen sözler tutulmuyorsa da, AB tam üyelik sürecine bağlılığımızı da ifade etmiş oluyoruz” ifadesini kullandı.

Erdoğan, “Amacımız tüm kurumlarımızın ifade özgürlüğüne, özgürlükleri kısıtlayan tüm uygulamalara karşı duyarlı olmalarını sağlamaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı, ‘tutuksuz yargılanma’ya dair düzenlemeler olacağı, avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport verileceği, internet sitelerinin engellenmesinin ‘sınırlandırılacağı’ gibi değişikliklere işaret etti.

Erdoğan’ın ‘iki temel perspektif’ üzerine oturttuklarını söylediği ‘Yargı Reformu Paketi’nden öne çıkan başlıklar şöyle:

  • (İki temel pespektifimizden) birincisi, hak ve özgürlüklerin daha da geliştirilmesi hedefidir. İfade özgürlüğünü demokrasinin en önemli şartı olarak görüyoruz. Türkiye işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans ilkesini benimsemiş bir ülkedir.
  • İkinci temel perspektif adalet sisteminin işleyişidir. Adil yargılanma hakkının korunmasını hedefliyoruz. Adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması önceliklerimiz arasında olacak.
  • Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adım atıyoruz. Tutuklamayı istisnai tedbir olarak görüyoruz. Tutuksuz yargılanmayı esas yöntem olarak görüyoruz.
  • Hakimliğe ve savcılığa girişteki mülakat ekibini genişletiyoruz. Hukuk fakültelerinde eğitim süresi 5 yıla çıkacak kontenjanlar da azaltılacak. Hakim ve savcılık için özel meslek sınavlarına girilmesi gerekecek. Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi getiriliyor.
  • Yargıda hedef süre uygulamasını daha da geliştiriyoruz.
  • İstinaf mahkemelerini güçlendiriyoruz. Ceza mahkemeleri 24 saat esasıyla hizmet verecek.
  • Çevre, imar ve enerji gibi alanlarda davaların daha hızlı yürümesini sağlamak için özel mahkemeler kuruyoruz.
  • Kamudaki avukatların özlük haklarıyla ilgili sorunları çözüyoruz. Avukatlara yeşil pasaport vererek uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz ama her avukata değil.
  • Dava açma süreleri yeknesak hale getirilecek.
  • Tanıklığı zorlaştıran uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapılacaktır. Ayrıca tanıklık ücretinin yenilenmesi gerekiyor.
  • Şiddet içermeyen suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının evde infazına olanacak sağlanacak.
  • Noterlik asli meslek hale getirilecek. Noterlik kariyer mesleği haline dönüşecek. Noterlik sayısı artırılacak.
  • Uzlaşma şikayete bağlı suçlar ve kanunda öngörülen bazı suçlar için düzenlenmiştir. Cezada uzlaşmanın kapsamı genişletilecek.
  • Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cinsiyetçi hakim gitti, avukat Tuğçe Çetin aynı yerinde
Sonraki Haber
Er Gökhan Kılıç’ın ölümüne sebep olan başçavuşun cezası 15 yıla çıkarıldı