Ana SayfaGüncelErdoğan’dan açlık grevcilerinin talebine dolaylı yanıt

Erdoğan’dan açlık grevcilerinin talebine dolaylı yanıt

HABER MERKEZİ – Öcalan’la görüşme sonrası gündeme gelen ‘yeni çözüm süreci’ iddialarına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yalanlama geldi. Talebin Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesi olduğu açlık grevi eylemlerine değinmeyen Erdoğan, kardeşinin Öcalan’la 12 Ocak’ta gerçekleştirdiği görüşme için “daha geçenlerde” dedi, 8 yıl sonra yapılan avukat görüşü için de “8 yıl oldu mu?” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Avukatları için öyle olabilir de avukatların dışındaki aile için?” diye konuştu. Öcalan’ın avukatları dün, “Avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörü bizde de, müvekkilimizde de mevcut değildir” açıklaması yapmıştı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ile 8 yıl sonra ilk kez bir görüşme gerçekleştirmesi sonrası gündeme gelen ‘yeni çözüm süreci’ tartışmalarına AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yanıt geldi.

Partisinin grup toplantısının çıkışında bir gazetecinin “8 yıl aradan sonra Öcalan’ı avukatlarının İmralı’da ziyaret etmesi muhalefet tarafından ‘yeni bir çözüm süreci’ olarak da yorumlandı” demesi üzerine Erdoğan, “Bir çözüm süreci diye bir şey söz konusu değildir” yanıtını verdi.

Erdoğan’la gazeteci arasında ilginç bir diyalog da yaşandı. Gazetecinin 8 yıl aradan sonra avukatlarının Öcalan’la görüştüğü şeklindeki ifadesine “8 yıl oldu mu?” sorusuyla karşılık veren Erdoğan, “Avukatları öyle açıkladı” yanıtını alınca şunları kaydetti.

“Avukatları için öyle olabilir de avukatların dışındaki aile için? Daha geçenlerde kardeşini gönderdik. Biz müsaade ettik ona. Onu saymıyorsunuz.”

Açlık grevcileri düzenli görüşme talep ediyor

Erdoğan’ın açıklaması, devam eden açlık grevi eylemlerine mesaj niteliği de taşıyor.

HDP Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere partinin dört milletvekili Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevinde.

Güven’in açlık grevi bugün 181’inci gününde. Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da Mart başından bu yana açlık grevinde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de devam ediyor. 15 tutuklunun ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi de 8’inci gününde.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı ilkin 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Erdoğan’ın “daha geçenlerde” dediği 4 ay önceki bu görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak o dönem cezaevinden tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Eylemler devam ederken 8 yıl aradan sonra bu kez Öcalan ilk kez avukatları ile geçtiğimiz günlerde yani 2 Mayıs’ta görüşebildi.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin olarak “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan açlık grevcileri ise eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

Avukatlar ne diyor?

Erdoğan “8 yıl oldu mu? Avukatları için öyle olabilir de avukatların dışındaki aile için? Daha geçenlerde kardeşini gönderdik. Biz müsaade ettik ona. Onu saymıyorsunuz” dese de dün Öcalan’ın avukatları şu açıklamayı yapmıştı:

“Sayın Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nde 8 yıla yakın bir süre avukatları ile görüştürülmeyip diğer üç müvekkilimiz ile henüz hiçbir görüşme gerçekleşmemesi ve başvuru yapan avukatların bir kısmının görüşme talebinin ret edilmiş olması avukat ve aile görüşme hakkının devamlılığı ile hukuki güvenliğin sağlanması konusunda bizleri kaygılandırmaktadır. Avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörü bizde de, müvekkilimizde de mevcut değildir.”

8 yıl sonra avukatlarıyla görüşen Öcalan’dan mesaj

Açlık grevindeki tutuklulardan ‘eyleme devam’ kararı

Öcalan’ın açıklaması ne anlama geliyor? – Abdulmelik Ş. Bekir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ayşenur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülleri'nin sahipleri belli oldu
Sonraki Haber
Bakanlık görevlendirdi, kayyum çalıştırdı: Tacizden soruşturmalık polis Meclis gündeminde