Ana SayfaDünyaEzidiler tartışıyor: IŞİD’lilerin cinsel saldırısı ile doğan çocuklara ne olacak?

Ezidiler tartışıyor: IŞİD’lilerin cinsel saldırısı ile doğan çocuklara ne olacak?

HABER MERKEZİ – Ezidi toplumu, Ruhani Meclis’in aldığı bir kararı tartışıyor. Meclis, IŞİD’lilerin cinsel saldırısı sonucu doğan çocukların topluma alınmayacağı yönünde karar aldı. Ezidi gazeteci Eyüp Burç, kararın değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ezidi toplumundan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış ise tartışmalı kararı “korsan” olarak nitelendiriyor.

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi, IŞİD’lilerin cinsel saldırısı sonucu doğan çocukların topluma alınmayacağını ilan etti.

Bu ilan, 24 Nisan’da yapılan açıklama ile karşıtlık içeriyor. 24 Nisan’da yapılan açıklamada “IŞİD’den kurtarılan tüm Ezidilerin topluma geri kabul edileceği” belirtilmişti.

Ancak tekrar toplanan meclis yeni aldığı kararda IŞİD’lilerin cinsel saldırısı neticesinde hamile kalan Ezidi kadınların çocuklarının topluma kabul edilmeyeceğini duyurdu.

Kararın ardından Ezidi toplumunda baş gösteren tartışmalar sürüyor.

Independent Türkçe’den Abdulhakim Günaydın’a konuşan Ezidi gazeteci Eyüp Burç, Yüksek Ruhani Meclisi’nin kararının kendisini üzdüğünü belirtti.

Eyüp Burç ve Azad Barış

Son kararın Ezidi kadınların yaşadığı vahşete çözüm olamayacağı ve o insanların umudunu azalttığı için değiştirilmesi gerektiğini belirten Burç, Ezidi cemaatin demokratik baskısının sonuç vereceğini düşündüğünü söyledi.

Burç, kararın tekrar gözden geçirilmesi için birçok Ezidi kurum ve Birleşmiş Milletler Barış Elçisi Nadya Murad gibi aktörlerin çağrıda bulunduğunu da hatırlattı.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış da tartışmalı son kararı “korsan” olarak nitelendirdi. Barış’a göre karar, Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin bütün üyelerinin katılımıyla alınmadı, dışarıdan gelen baskı sonucu revize edilerek alındı.

Bu kararı tanımadıklarını ifade eden Barış, ilk kararı yani 24 Nisan’da alınan kararı hatırlattı.

İlk kararda, Ruhani Meclisi Üyesi Baba Şeyh’in geri dönecek kadınları kutsayarak kabul edeceklerini belirttiğini hatırlatan Barış, bunun Ezidilik açısından önemli bir karar olduğunu çünkü 800-900 yıl sonra ilk defa bu tarz bir kararın alındığını söyledi.

“Ruhani Meclis bir araya gelip, zorla alıkonulmuş, tecavüze uğramış ve onun sonucunda dünyaya gelen çocuklar ve annelerini tekrar kutsayıp Ezidiliğe davet ediyor. Ben bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şahsen kararı Martin Luther’in Hristiyanlık için yaptığının bir benzeri belki biraz daha küçüğü olarak görüyorum. Belki çevredekiler anlamıyor ama bu Ezidiler için bir devrimdir.”

Ezidi kozmogonisi

Kapalı bir toplum olan Ezidiliğin oluş hikayesi, varoluş efsanesi ve kozmogonisinde bir Ezidi anne ve babanın çocuklarının ancak Ezidi olabileceği söylenir.

Anne ve babanın kutsanmış birer Ezidi olarak bir araya gelip ikisinin dünyevi ve düşünsel birlikteliğinde ortaya çıkacak olanın Tanrı tarafından kutsanacağı bu kozmogonide esastır.

IŞİD saldırıları

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden neredeyse 5 yıl geçti.

Soykırımda 5 binden fazla insan hayatını kaybetti, 6 bine yakın Ezidi kadın ve çocuk esir alınarak cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Esir alınan binlerce Ezidi kadın; Musul, Rakka, Deyr ez Zor, Telafer ve Minbiç gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır’dan Ankara'ya: 1 Mayıs'ın sembolü 'beyaz tülbentler' oldu
Sonraki Haber
İstanbul’da 1 Mayıs: Bakırköy’den hükümete açlık grevi çağrısı